GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
OASC161 Gıda Teknolojisi Ders 1 1 3.00 2.00

Önlisans


Türkçe


Gıda bileşenlerinde meydana gelen değişikliklerin gıdaların özelliklerine etkilerini, gıda katkı maddeleri, bulaşanlar ve ilgili mevzuatları öğretmek; ayrıca gıdaların işlenmesi, korunması ve güvenliği için temel teknolojik süreçleri aktararak öğrencilerin kalite ve hijyenin sağlanmasına yönelik bilgi ve beceri kazanmalarını sağlamaktır.


Öğr. Gör. Zehranur Torun


1 Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilmek
2 Gıda bilimi, yiyecek ve içecek üretimi, gıda kimyası ve hijyeni konularında yeterli bilgiye sahip olmak ve kuramsal bilgileri yerinde kullanabilmek.
3 Gıdanın temel öğelerini öğrenerek vücuttaki çalışma mekanizmalarını kavrayabilmek
4 Endüstriyel gıda üretiminde yer alan katkıları işlevleri ve gereklilikleri bakımından tartışabilecektir.
5 Yeni ürün geliştirme çalışmalarında hazırlık ve duyusal analiz süreçlerini organize edebilecek ve değerlendirebilecektir.
6 Besinleri saklama konusunda hassasiyet göstererek mutfakta bu teknikleri kullanabilecektir.
7 Gıdaların endüstriyel üretim süreçlerini incelemek ve paketli gıdaların serüveni hakkında temel bilgilere sahip olmak.
8 Gıda üretiminde etik değerlerin korunması hususunda sorumluluk hissedecektir.

Birinci Öğretim


Ön koşulu olan ders yoktur.


Yok


Gıda Teknolojisi dersi, gıdaların bileşenleri, işlenmesi, korunması, hijyen ve güvenlik ilkeleri, endüstriyel üretim süreçleri, katkı maddeleri, ambalajlama, yeni ürün geliştirme ve etik-sürdürülebilir yaklaşımlar üzerine bilgi ve uygulamalar kazandırmayı amaçlamaktadır.


Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Tanışma, ders planının paylaşılması ve gıda teknolojisine giriş
2 Karbonhidratlar
3 Gıdanın Temel Bileşenleri I: Su, Karbonhidratlar
4 Gıdanın Temel Bileşenleri II: Proteinler ve Yağlar
5 Vitaminler, Mineraller ve Biyoaktif Bileşenler
6 Gıda Hijyeni, Güvenliği ve HACCP, İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG)
7 Gıdaların Korunma Yöntemleri I: Fiziksel Yöntemler
8 Vize Haftası
9 Gıdaların Korunma Yöntemleri II: Kimyasal ve Biyoteknolojik Yöntemler
10 Gıda Katkı Maddeleri, Ambalajlama Teknolojisi
11 Endüstriyel Gıda Üretim Süreçleri I : Süt ve süt ürünleri teknolojisi, Et ve et ürünleri teknolojisi.
12 Endüstriyel Gıda Üretim Süreçleri II : Tahıl ürünleri, yağ teknolojisi, meyve-sebze işleme.
13 Yeni Ürün Geliştirme ve Duyusal Analiz, Etik Değerler ve Sürdürülebilirlik
14 Çikolata teknolojisi Ders döneminin genel özeti, değerlendirmesi
15 Final sınavı

Gıda Bilimi ve Teknolojisi: Prof. Dr. Necati Akbulut – Doç. Dr. Cem Karagözlü Gıda Teknolojisi: Prof. Dr. Sıdıka Bulduk



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Staj durumu yoktur.


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 20 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 20 20
Okuma 1 33 33
Toplam İş Yükü (saat) 75

ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
ÖÇ 7
ÖÇ 8
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek