| Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | Kredi |
|---|---|---|---|---|---|---|
| OASC161 | Gıda Teknolojisi | Ders | 1 | 1 | 3.00 | 2.00 |
Önlisans
Türkçe
Gıda bileşenlerinde meydana gelen değişikliklerin gıdaların özelliklerine etkilerini, gıda katkı maddeleri, bulaşanlar ve ilgili mevzuatları öğretmek; ayrıca gıdaların işlenmesi, korunması ve güvenliği için temel teknolojik süreçleri aktararak öğrencilerin kalite ve hijyenin sağlanmasına yönelik bilgi ve beceri kazanmalarını sağlamaktır.
Öğr. Gör. Zehranur Torun
| 1 | Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel iş pratiğinde en iyi uygulamaları gerçekleştirebilmek |
| 2 | Gıda bilimi, yiyecek ve içecek üretimi, gıda kimyası ve hijyeni konularında yeterli bilgiye sahip olmak ve kuramsal bilgileri yerinde kullanabilmek. |
| 3 | Gıdanın temel öğelerini öğrenerek vücuttaki çalışma mekanizmalarını kavrayabilmek |
| 4 | Endüstriyel gıda üretiminde yer alan katkıları işlevleri ve gereklilikleri bakımından tartışabilecektir. |
| 5 | Yeni ürün geliştirme çalışmalarında hazırlık ve duyusal analiz süreçlerini organize edebilecek ve değerlendirebilecektir. |
| 6 | Besinleri saklama konusunda hassasiyet göstererek mutfakta bu teknikleri kullanabilecektir. |
| 7 | Gıdaların endüstriyel üretim süreçlerini incelemek ve paketli gıdaların serüveni hakkında temel bilgilere sahip olmak. |
| 8 | Gıda üretiminde etik değerlerin korunması hususunda sorumluluk hissedecektir. |
Birinci Öğretim
Ön koşulu olan ders yoktur.
Yok
Gıda Teknolojisi dersi, gıdaların bileşenleri, işlenmesi, korunması, hijyen ve güvenlik ilkeleri, endüstriyel üretim süreçleri, katkı maddeleri, ambalajlama, yeni ürün geliştirme ve etik-sürdürülebilir yaklaşımlar üzerine bilgi ve uygulamalar kazandırmayı amaçlamaktadır.
| Hafta | Teorik | [OgretimYontemVeTeknikleri] | [OnHazirlik] |
|---|---|---|---|
| 1 | Tanışma, ders planının paylaşılması ve gıda teknolojisine giriş | ||
| 2 | Karbonhidratlar | ||
| 3 | Gıdanın Temel Bileşenleri I: Su, Karbonhidratlar | ||
| 4 | Gıdanın Temel Bileşenleri II: Proteinler ve Yağlar | ||
| 5 | Vitaminler, Mineraller ve Biyoaktif Bileşenler | ||
| 6 | Gıda Hijyeni, Güvenliği ve HACCP, İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) | ||
| 7 | Gıdaların Korunma Yöntemleri I: Fiziksel Yöntemler | ||
| 8 | Vize Haftası | ||
| 9 | Gıdaların Korunma Yöntemleri II: Kimyasal ve Biyoteknolojik Yöntemler | ||
| 10 | Gıda Katkı Maddeleri, Ambalajlama Teknolojisi | ||
| 11 | Endüstriyel Gıda Üretim Süreçleri I : Süt ve süt ürünleri teknolojisi, Et ve et ürünleri teknolojisi. | ||
| 12 | Endüstriyel Gıda Üretim Süreçleri II : Tahıl ürünleri, yağ teknolojisi, meyve-sebze işleme. | ||
| 13 | Yeni Ürün Geliştirme ve Duyusal Analiz, Etik Değerler ve Sürdürülebilirlik | ||
| 14 | Çikolata teknolojisi Ders döneminin genel özeti, değerlendirmesi | ||
| 15 | Final sınavı |
Gıda Bilimi ve Teknolojisi: Prof. Dr. Necati Akbulut – Doç. Dr. Cem Karagözlü Gıda Teknolojisi: Prof. Dr. Sıdıka Bulduk
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
| Final Sınavı | 1 | 100 |
| Toplam | 100 | |
| Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
| Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | |
Staj durumu yoktur.
| Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
|---|---|---|---|
| Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
| Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
| Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
| Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
| Okuma | 1 | 33 | 33 |
| Toplam İş Yükü (saat) | 75 | ||
| ÖÇ 1 |
| ÖÇ 2 |
| ÖÇ 3 |
| ÖÇ 4 |
| ÖÇ 5 |
| ÖÇ 6 |
| ÖÇ 7 |
| ÖÇ 8 |