GERİ DÖN

Önlisans Programları


Nişantaşı Meslek Yüksekokulu - Moda Tasarımı - - Moda Tasarımı (İÖ)



Program Tanımları

Nişantaşı Üniversitesi Meslek Yüksekokulu olarak 2009 yılında kurulmuştur. Moda Tasarımı programı 2010-2011 eğitim öğretim yılında Nişantaşı Meslek Yüksekokulu (MYO) eğitim faaliyetlerine başlamıştır. Moda Tasarımı öğretiminin verildiği program süresi 4 yarıyıldan oluşmak üzere 2 yıldır.

Öğrenciler eğitim-öğretim programındaki tüm şartları ve mezuniyet gerekliliklerini yerine getirdikten sonra 'Moda Tasarımı' alanında ön lisans derecesi ile mezun olurlar.

Ön lisans.

Meslek Yüksekokulu programlarına ÖSYM tarafından yapılan Merkezî Yerleştirme Sınavı ile öğrenci alınır. Merkezî Yerleştirmede adaylar Moda Tasarımı Programına, TYT puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM’ce yerleştirilir. Yurt içi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversiteye giriş hakkında daha detaylı bilgi Kurum Tanıtım Kataloğunda mevcuttur. Üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile sınırları belirlenmiş öğrenci değişim programları kapsamında yurt dışından gelen öğrenciler programda verilen dersleri alabilirler.

Nişantaşı Üniversitesi’nde öğrenim gören öğrenciler, bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. Başka bir kurumda alınan dersin içeriğinin, Nişantaşı Üniversitesi'nde verilen dersin içeriğine uygun olması ve ilgili birimler tarafından onaylanması durumunda, öğrenci bu dersten muaf tutulabilir.

Programa kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, ilgili mevzuat çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurt içi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversiteye giriş hakkında daha detaylı bilgi Kurum Tanıtım Kataloğunda mevcuttur. Üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile sınırları belirlenmiş öğrenci değişim programları kapsamında yurt dışından gelen öğrenciler programda verilen dersleri alabilirler.

Moda sanatını kavramış, moda tasarımı, moda üretimi ve yönetimi alanlarında uzmanlaşmış, meslekle ilgili teknik bilgi ve beceriye sahip nitelikli insan kaynağı yetiştirmektir.

Moda Tasarımı Programından mezun olan öğrenciler kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; Tekstil ve Moda Tasarım endüstrisinde; işletmelerin tasarım ve ürün geliştirme departmanlarında iş bulma olanağına sahiptirler. Hazır giyim sektörü ve moda evlerinde; stilist, modelist, tasarımcı, imalat müdürü ve görsel mağazacılık tasarımı gibi sektörde çok çeşitli alanlarda yardımcı pozisyonlarında görev alabilirler. Mezunlar, edinmiş oldukları girişimcilik eğitimleri doğrultusunda çeşitli destekler kullanarak kendi moda evlerini de kurabilirler.

Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Giriş Sınavı’nda ilgili alanlarda aldıkları puanları esas alınarak üst kademeye kabul edilmektedirler.

Dönem başında ilgili derse kayıt yaptıran öğrencilerin dönem sonu sınavına girebilmesi için teorik derslerin en az % 70`ine, uygulamalı derslerin ise en az % 80’ine devam etmiş olmaları gerekir. öğrenciler, her ders için en az bir ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın (ara sınav notu olarak ödev, laboratuar sınavı, quiz vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. (DC) ve (DD) notları şartlı başarılı notlardır. öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olabilmesi için o dersi aldığı dönem not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir.

Moda tasarımı alanında ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda yer alan zorunlu ve seçmeli derslerin ( toplam 120 AKTS Karşılığı) bütününü başarıyla tamamlamış olması gerekir. Ayrıca öğrencinin ağırlıklı genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekir. Ayrıca mezuniyet için öğrencinin staj veya bitirme projesini başarılı bir şekilde tamamlamış olması gerekmektedir.

Tam Zamanlı

Öğr. Gör. Bahar YILDIZ bahar.yıldız@nisantasi.edu.tr Maslak Mah., 1453 Söğütözü Sokak Ağaoğlu Maslak 1453 No:20, 34398 Sarıyer/İstanbul

Bölümümüzde, Moda Tasarımı programına ait çizim, dikim ve baskı atölyeleri bulunmaktadır. Moda tasarımı dikim atölyemizde; 6 adet sanayi tipi düz dikiş makinesi, -2 adet 4 iplik overlok, -1 adet ilik-düğme makinesi, -26 adet ev tipi düz dikiş makinesi, -5 adet büyük kalıp hazırlama masası, -2 adet sanayi tipi (buhar kazanlı)ütü - 40 adet cansız prova mankeni bulunmaktadır. Son teknoloji özelliklerle donatılmış bilgisayar laboratuvarlarında hizmete sunulmuş olan yüzlerce bilgisayarda çoklu işletim sistemi kullanımı sağlanmaktadır. Okulumuz bilgisayar laboratuvarlarında GERBER CAD kalıp programı ile ADOBE programlarından Photoshop ve İllustrator tasarım programları öğretilmektedir.


Müfredat

D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar

2019-2020 Müfredatı-MOT

Program Çıktıları

1 Disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilme
2 Sanata dönük temel tasarım prensiplerini tanıyabilme.
3 Giysi ve sanat tarihine sosyolojik ve tarihsel açıdan hakim olabilmek.
4 Alanında edindiği temel sanat ve temel tasarım, kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kullanabilme.
5 Bağımsız davranma, inisiyatif kullanma ve yaratıcılık becerisi kazanabilme.
6 Tema belirleyerek proje ve koleksiyon tasarlayabilme.
7 Tasarlanan ürünlerin kumaş, aksesuar ve dikim özelliklerini belirleyebilme.
8 Moda tasarım uygulamaları için gerekli olan bilgisayar programlarını ve bilişim teknolojilerini etkin kullanabilme.
9 Moda tasarımı alanında uygulama çalışmaları için gerekli olan modern teknikleri, araçları ve bilişim teknolojilerini seçebilmek ve etkin kullanabilmek
10 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme bilincini kazanmak.
11 Malzeme, teknik ve uygulama yöntemlerini bir arada kullanmaya yönelik kurallarını öğrenebilmek
12 Tekstil ve Moda Tasarımı ilkelerini, anlatım yöntemleri, elyaf-doku ve çizim tekniklerini uygulamalı olarak öğrenebilmek.
13 Renk-biçim-teknik öğelerini ürüne dönüştürme aşamalarında özgünlük becerilerini geliştirebilmek.
14 Projelerini, görsel, yazılı ve sözlü iletişim yöntemlerini etkin ve doğru bir şekilde kullanarak sunma ve savunabilme.
15 Bir yabancı dili en az genel düzeyde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek.
16 Alanı ile ilgili problemlerle karşılaştığında çözüm yolu bulma, takım içinde ve bireysel çalışma, sorumluluk alma becerisi kazanmak, Moda Tasarım sürecini planlayabilmek
17 Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme becerisine sahip olmak

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

0. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
HAZ İngilizce İngılızce Hazırlık İsteğe Bağlı - - - - -
TMR Türkçe Türkçe Hazırlık İsteğe Bağlı - - - - -
Toplam 0 0 0
1. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
OATA153 Türkçe Atatürk İlkelerı ve İnkılap Tarıhı I Zorunlu 2 - - 3 2
OIMT161 Türkçe Temel Sanat Eğıtımı Zorunlu 2 2 - - 3
OMOT161 Türkçe Moda Resmı ve İllüstrasyonu Zorunlu 2 2 - - 3
OMOT165 Türkçe Kalıp Hazırlama I Zorunlu 1 2 - - 2
OMOT167 Türkçe Gıysı Tarıhı Zorunlu 2 - - - 2
OTRD153 Türkçe Türk Dılı I Zorunlu 2 - - 2 2
OYDL181 İngilizce İngılızce I Zorunlu 2 2 - - 3
Toplam 13 8 0 5 17
2. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
OATA154 Türkçe Atatürk İlkelerı ve İnkılap Tarıhı II Zorunlu 2 - - 3 2
OMOT162 Türkçe Gıysı Tasarımı I Zorunlu 1 2 - - 2
OMOT164 Türkçe Bılgısayar Desteklı Kalıp Hazırlama I Zorunlu 1 2 - - 2
OMOT166 Türkçe Bılgısayar Desteklı Gıysı Tasarımı I Zorunlu 2 2 - - 3
OMOT168 Türkçe Kumaş Yapı Bılgısı Zorunlu 2 - - - 2
OTRD154 Türkçe Türk Dılı II Zorunlu 2 - - 2 2
OYDL182 İngilizce İngılızce II Zorunlu 2 2 - - 3
Toplam 12 8 0 5 16
3. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
OMOT261 Türkçe Gıysı Üretımı Zorunlu 2 2 - 4 3
OMOT267 Türkçe Bılgısayar Desteklı Gıysı Tasarımı II Zorunlu 1 2 - - 2
OMOT269 Türkçe Gıysı Tasarımı II Zorunlu 1 2 - - 2
OMOT271 Türkçe Moda Pazarlama Zorunlu 1 2 - - 2
OMOT275 Türkçe Görsel Mağazacılık ve Vıtrın Tasarımı Zorunlu 1 2 - - 2
OMOT277 Türkçe Kalıp Hazırlama II Zorunlu 1 2 - - 2
OMOT279 Türkçe Bılgısayar Desteklı Kalıp Hazırlama II Zorunlu 1 2 - - 2
OSTJ251 Türkçe Staj / Bıtırme Projesı I Zorunlu - - - 4 -
Toplam 8 14 0 8 15
4. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
OMOT252 Türkçe Kışıye Özel Gıysı Tasarımı Zorunlu 2 2 - 4 3
OMOT254 Türkçe Drapaj Zorunlu 2 2 - 4 3
OMOT270 Türkçe Proje Gelıştırme Zorunlu 1 2 - - 2
OMOT272 Türkçe Sunum Teknıklerı Zorunlu 1 2 - - 2
OMOT274 Türkçe Bılgısayar Desteklı Gıysı Tasarımı III Zorunlu 1 2 - - 2
OMOT276 Türkçe Moda İletışımı ve Medya Zorunlu 1 2 - - 2
OSTJ252 Türkçe Staj / Bıtırme Projesı II Zorunlu - - - - -
Toplam 8 12 0 8 14

2020-2021 Müfredatı-MOT

Program Çıktıları

1 Disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilme
2 Sanata dönük temel tasarım prensiplerini tanıyabilme.
3 Giysi ve sanat tarihine sosyolojik ve tarihsel açıdan hakim olabilmek.
4 Alanında edindiği temel sanat ve temel tasarım, kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kullanabilme.
5 Bağımsız davranma, inisiyatif kullanma ve yaratıcılık becerisi kazanabilme.
6 Tema belirleyerek proje ve koleksiyon tasarlayabilme.
7 Tasarlanan ürünlerin kumaş, aksesuar ve dikim özelliklerini belirleyebilme.
8 Moda tasarım uygulamaları için gerekli olan bilgisayar programlarını ve bilişim teknolojilerini etkin kullanabilme.
9 Moda tasarımı alanında uygulama çalışmaları için gerekli olan modern teknikleri, araçları ve bilişim teknolojilerini seçebilmek ve etkin kullanabilmek
10 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme bilincini kazanmak.
11 Malzeme, teknik ve uygulama yöntemlerini bir arada kullanmaya yönelik kurallarını öğrenebilmek
12 Tekstil ve Moda Tasarımı ilkelerini, anlatım yöntemleri, elyaf-doku ve çizim tekniklerini uygulamalı olarak öğrenebilmek.
13 Renk-biçim-teknik öğelerini ürüne dönüştürme aşamalarında özgünlük becerilerini geliştirebilmek.
14 Projelerini, görsel, yazılı ve sözlü iletişim yöntemlerini etkin ve doğru bir şekilde kullanarak sunma ve savunabilme.
15 Bir yabancı dili en az genel düzeyde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek.
16 Alanı ile ilgili problemlerle karşılaştığında çözüm yolu bulma, takım içinde ve bireysel çalışma, sorumluluk alma becerisi kazanmak, Moda Tasarım sürecini planlayabilmek
17 Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme becerisine sahip olmak

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

0. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
HAZ İngilizce İngılızce Hazırlık İsteğe Bağlı - - - - -
TMR Türkçe Türkçe Hazırlık İsteğe Bağlı - - - - -
Toplam 0 0 0
1. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
OATA153 Türkçe Atatürk İlkelerı ve İnkılap Tarıhı I Zorunlu 2 - - 3 2
OIMT161 Türkçe Temel Sanat Eğıtımı Zorunlu 2 2 - 4 3
OMOT161 Türkçe Moda Resmı ve İllüstrasyonu Zorunlu 2 2 - 5 3
OMOT165 Türkçe Kalıp Hazırlama I Zorunlu 1 2 - 5 2
OMOT167 Türkçe Gıysı Tarıhı Zorunlu 2 - - 5 2
OTRD153 Türkçe Türk Dılı I Zorunlu 2 - - 2 2
OYDL181 İngilizce İngılızce I Zorunlu 2 2 - 6 3
Toplam 13 8 0 30 17
2. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
OATA154 Türkçe Atatürk İlkelerı ve İnkılap Tarıhı II Zorunlu 2 - - 3 2
OMOT162 Türkçe Gıysı Tasarımı I Zorunlu 1 2 - 6 2
OMOT164 Türkçe Bılgısayar Desteklı Kalıp Hazırlama I Zorunlu 1 2 - 5 2
OMOT166 Türkçe Bılgısayar Desteklı Gıysı Tasarımı I Zorunlu 2 2 - 5 3
OMOT168 Türkçe Kumaş Yapı Bılgısı Zorunlu 2 - - 3 2
OTRD154 Türkçe Türk Dılı II Zorunlu 2 - - 2 2
OYDL182 İngilizce İngılızce II Zorunlu 2 2 - 6 3
Toplam 12 8 0 30 16
3. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
OMOT261 Türkçe Gıysı Üretımı Zorunlu 2 2 - 4 3
OMOT267 Türkçe Bılgısayar Desteklı Gıysı Tasarımı II Zorunlu 1 2 - 3 2
OMOT269 Türkçe Gıysı Tasarımı II Zorunlu 1 2 - 4 2
OMOT277 Türkçe Kalıp Hazırlama II Zorunlu 1 2 - 4 2
OMOT279 Türkçe Bılgısayar Desteklı Kalıp Hazırlama II Zorunlu 1 2 - 3 2
OSTJ251 Türkçe Staj / Bıtırme Projesı I Zorunlu - - - 4 -
SECMOD3 Türkçe MOD 3. YY Bölüm Seçmelı Dersler Seçmeli - - - - -
Toplam 6 10 0 22 11
4. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
OMOT252 Türkçe Kışıye Özel Gıysı Tasarımı Zorunlu 2 2 - 4 3
OMOT254 Türkçe Drapaj Zorunlu 2 2 - 4 3
OMOT270 Türkçe Proje Gelıştırme Zorunlu 1 2 - 5 2
OMOT272 Türkçe Sunum Teknıklerı Zorunlu 1 2 - 5 2
OSTJ252 Türkçe Staj / Bıtırme Projesı II Zorunlu - - - - -
SECMOD4 Türkçe MOD 4. YY Bölüm Seçmelı Dersler Seçmeli - - - - -
Toplam 6 8 0 18 10
SECMOD3 - MOD 3. YY Bölüm Seçmeli Dersler
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
OMOT271 Türkçe Moda Pazarlama Seçmeli 1 2 - 4 2
OMOT273 Türkçe Teknık İngılızce Seçmeli 1 2 - 4 2
OMOT275 Türkçe Görsel Mağazacılık ve Vıtrın Tasarımı Seçmeli 1 2 - 4 2
OYDL259 Türkçe Almanca I Seçmeli 2 - - 4 2
SECMOD4 - MOD 4. YY Bölüm Seçmeli Dersler
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
OMOT274 Türkçe Bılgısayar Desteklı Gıysı Tasarımı III Seçmeli 1 2 - 4 2
OMOT276 Türkçe Moda İletışımı ve Medya Seçmeli 1 2 - 4 2
OMOT278 Türkçe Bılgısayar Desteklı Tekstıl Tasarımı Seçmeli 1 2 - 4 2
OYDL260 Türkçe Almanca II Seçmeli 2 - - 4 2