GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
EMUZ204 Türk Müziği Solfej ve Nazeriyatı III Ders 2 4 4.00 3.00

Lisans


Türkçe


• Türk müziği teorisini öğretmek. Türk müziği teorisine ait özel yazım biçimlerini ve terminolojiyi öğretmek. • Türk müziği makamlarını ve usullerini uygulamalı olarak öğretmek. • Türk müziği makamlarını tanıyabilmek, solfej yapabilmek, analiz yapabilmek, seyir yapabilmek.



1 Karcığar ve Basit Suzinak makamlarını öğrenme.
2 Şed makam kavramını ve göçürme/transpozisyon konularının öğrenme.
3 Şed Makamları öğrenme.
4 Acemaşiran, ( Bilgi niteliğinde Acem, Acem Kürdî, Ferahfeza), Mahur ( Bilgi niteliğinde Zavil, Nikriz ve Neveser) ve Nihavend makamlarını öğrenme.
5 8, 9 ve 10 zamanlı usullerin II ve III. mertebelerini öğrenme, Frenkçin, İkiz Aksak, Nim Çenber, Nim Evsat, Evsat, Devr-i Revan, Raksan, Fahte , Eksik Zencir ve Zencir usullerini öğrenme ve uygulama yapabilme.
6 Öğrenilen makamlarda seyir ve analiz yapabilme.

Birinci Öğretim



Yok


Karcığar makamı ve Basit Suzinak makamlarının öğrenilmesi. Şed makam kavramının ve göçürme/transpozisyon konularının genel tekrarı. Şed makamların öğrenilmesi. Çargah makamı dizisinin şedleri: Acemaşiran makamı, (Bilgi niteliğinde Acem, Acem Kürdi, Ferahfeza) ve Mahur makamının (Bilgi niteliğinde Zavil makamı, Nikriz ve Neveser) öğrenilmesi. Buselik makam dizisinin şeddi: Nihavend makamının öğrenilmesi. 8, 9 ve 10 zamanlı usullerin II ve III. mertebelerinin öğrenilmesi. Frenkçin, İkiz Aksak, Nim Çenber, Nim Evsat, Evsat, Devr-i Revan, Raksan, Fahte, Eksik Zencir ve Zencir usullerinin öğrenilmesi. Öğrenilen makam ve usullerde örnek etüt, eser ve seyir çalışmalarının yapılması, makam/çeşni analizleri yapılması ve genel tekrar.


Hafta Teorik Uygulama [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Genel tekrar. Karcığar makamı. 9-10 zamanlı Usuller.
2 Karcığar makamında örnek etüt, eser ve seyir çalışmaları.
3 Basit Suzinak makamı. 9-10 zamanlı Usuller.
4 Basit Suzinak makamında örnek etüt, eser ve seyir çalışmaları.
5 Şed’lik Kavramı. Göçürme ve transpozisyon arasındaki farklar. Şed Makam Tasnifleri.
6 Acemaşiran makamı. 8, 9 ve 10 zamanlı usullerin II ve III. mertebeleri, 11 zamanlı Usul: Tek vuruş.
7 Acemaşiran makamında örnek etüt, eser ve seyir çalışmaları.
8 Acemaşiran makamı. (Bilgi niteliğinde Acem, Acem Kürdi, Ferahfeza makamları) 12 zamanlı Usuller: Frenkçin, İkiz Aksak, Nim Çenber. Öğrenilen makam ve usullere ait örnek etüt, eser ve seyir çalışmaları.
9 Mahur makamı.
10 Mahur makamı (Bilgi niteliğinde Zavil , Nikriz ve Neveser makamları). Öğrenilen makam ve usullere ait örnek etüt, eser ve seyir çalışmaları.
11 Buselik dizisinin Şedleri. Sultaniyegah makamı. 20 zamanlı Fahte Usulü. 13 zamanlı Nim Evsat Usulü.
12 Nihavend makamı. Öğrenilen makam ve usullere ait örnek etüt, eser ve seyir çalışmaları.
13 Nihavend makamı. Öğrenilen makam ve usullere ait örnek etüt, eser ve seyir çalışmaları.
14 Genel tekrar.

Arel, H. Sadettin. 1969. Türk Musikisi Nazariyatı Dersleri, İstanbul. Özkan, İsmail Hakkı. 1984. Türk Musikisi Nazariyatı ve Usulleri, İstanbul: Ötüken Yayınları. Arel, H. Sadettin. 1993. Türk Musikisi Nazariyatı Dersleri. Hazırlayan: Onur Akdoğu. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları. Ezgi, Mehmet Suphi. 1933-1953. Nazari, Ameli, Türk Musikisi I-IV, İstanbul: Belediye Konservatuarı Neşriyatı. Kutluğ, Y.Fikret. 2000. Türk Musikisinde Makamlar, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları. Karadeniz M. Ekrem. 1982. Türk Musikisi Nazariye ve Esasları, İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları. TRT Nota Arşivi. Ungay, M.Hurşit. 1981. Türk Musikisinde Kullanılan Usuller ve Kudüm, İstanbul: Türk Musikisi Vakfı. Yekta, Rauf. 2009. Türk Musikisi, İstanbul: Pan Yayıncılık. Yılmaz, Zeki. 1988. Türk Musikisi Dersleri, Darü’l Elhan Külliyatı. İstanbul: İstanbul Belediye Konservatuarı Yayınları. Varol, Necdet. 1994. Türk Müziği Nazariyat, Usul, Solfej Metotları. İstanbul: Türk Musikisi Vakfı. Zekai Dede. 1940. Zekai Dede Külliyatı ve Zeyli, İstanbul: İstanbul Belediye Konservatuarı Yayınları.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 2 28
Bireysel Çalışma 14 3 42
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 10 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 18 18
Toplam İş Yükü (saat) 100

PÇ 1
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek