GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
GET03010 Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Seçmeli Ders Grubu 2 3 5.00 3.00

Lisans


Türkçe


Öğrencilerin; İnsan organizmasının bütünlüğünü ve yaşamını sürdürmesi için temel gereksinimlerini tanımlayan ve bu bilgiler doğrultusunda bireylerde sağlıklı yaşam bilincinin gelişmesi, yaşam tarzının iyileştirilmesi bir anlamda sağlıklarının korunmasını kendi görevleri olarak algılamalarını ve bunun sonucunda riskli davranışlardan kaçınarak sağlığı koruyucu ve geliştirici davranışları kazanmalarını ve uygulamalarını amaçlar.


Öğr. Gör. Hilal Konak


1 Yeterli ve dengeli beslenmeyi ifade edebilecektir.
2 Beslenme ile ilgili bazı kavramları inceler.
3 Besin ögeleri hakkında bilgi sahibi olur. Yeterli ve dengeli beslenme kurallarını öğrenir.
4 Vücut kompozisyonu ve vücut kompozisyonu saptama yöntemlerini öğrenir.
5 Obezite ve tedavisi hakkında bilgi sahibi olur.

Birinci Öğretim


Bu dersin ön koşulu bulunmamaktadır.


Yok


Dersin tanımı, planı, Yeterli ve dengeli beslenme, beslenme ile ilgili temel kavramları, sağlıklı metabolizma, kronik hastalıklar ve beslenme ilişkisi, beslenme ve diyetetikte güncel konular


Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Beslenme ile ilgili Bazı Kavramlar ve Yeterli-Dengeli Beslenme Anlatım, soru-cevap, tartışma, uygulama, grup çalışması, bireysel çalışma
2 Besin Öğeleri Anlatım, soru-cevap, tartışma, uygulama, grup çalışması, bireysel çalışma
3 Obezite ve Beslenmeye Bağlı Bazı Kronik Hastalıklar Anlatım, soru-cevap, tartışma, uygulama, grup çalışması, bireysel çalışma
4 Kronik Hastalıklar ve Beslenme İlişkisi (kardiyovasküler hastalıklar) Anlatım, soru-cevap, tartışma, uygulama, grup çalışması, bireysel çalışma
5 Kronik Hastalıklar ve Beslenme İlişkisi (Hipertansiyon) Anlatım, soru-cevap, tartışma, uygulama, grup çalışması, bireysel çalışma
6 Kronik Hastalıklar ve Beslenme İlişkisi (Diyabet) Anlatım, soru-cevap, tartışma, uygulama, grup çalışması, bireysel çalışma
7 Fonksiyonel besinler ve sağlık etkileri Anlatım, soru-cevap, tartışma, uygulama, grup çalışması, bireysel çalışma
8 ara sınav
9 Besin Güvenliği ve İlkeleri Anlatım, soru-cevap, tartışma, uygulama, grup çalışması, bireysel çalışma
10 Tüketimi Azaltılması Gereken Besinler Anlatım, soru-cevap, tartışma, uygulama, grup çalışması, bireysel çalışma.
11 Tüketimi Artırılması Gereken Besinler Anlatım, soru-cevap, tartışma, uygulama, grup çalışması, bireysel çalışma.
12 Dijital sağlık Anlatım, soru-cevap, tartışma, uygulama, grup çalışması, bireysel çalışma.
13 Nutrigenetik Anlatım, soru-cevap, tartışma, uygulama, grup çalışması, bireysel çalışma.
14 Beslenme ve diyetetikte güncel konular- Popüler diyetler ve mikrobiyota etkisi Anlatım, soru-cevap, tartışma, uygulama, grup çalışması, bireysel çalışma.
15 Final Sınavı Anlatım, soru-cevap, tartışma, uygulama, grup çalışması, bireysel çalışma.

1. Baysal, A., Aksoy, M., Besler, T., Bozkurt, N., Keçecioğlu, S., Mercanlıgil, S., Merdol-Kutluay, T., Pekcan, G., Yıldız, E. (2011). Diyet El Kitabı (6.Baskı). Ankara: Hatiboğlu Yayınevi 2.Uluslararası Beslenme ve Diyet Dergileri (Euro. J. Clin. Nutr. JADA, Am J ClinNutr vb.) 3. Bulduk, S. ve Bulduk, E. Ö. (2019). Beslenme ve sağlık. Ankara: Nobel Yayıncılık. 4. Aktümsek, A., Güler, G. Ö., Çakmak, Y. S., Zengin, G. ve Uysal, Ş. (2019). Beslenme ilkeleri. Ankara: Nobel Yayıncılık.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

-


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 13 4 52
Problem Çözümü 13 1 13
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 2 14
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 13 3 39
Ev Ödevi 4 4 16
Toplam İş Yükü (saat) 136

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek