GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
ESPR425 Dijital Oyunlar ve E-Spor Ders 4 7 0 2.00

Lisans





1 Dijital Oyunlar Hakkında Bilgi ve Anlayış: Öğrenciler, dijital oyunların tarihçesi, gelişimi ve önemli kavramları hakkında derinlemesine bilgi sahibi olacak ve oyun dünyasını anlama yeteneklerini geliştirecekler.
2 E-Spor Endüstrisi ve Temelleri: Öğrenciler, e-sporun temellerini, organizasyonlarını, takım yapılarını ve uluslararası e-spor endüstrisinin işleyişini anlayacaklar.
3 Oyun Tasarımı ve Geliştirme Becerileri: Oyun mekaniği, hikaye anlatımı, karakter tasarımı ve oyun motorları gibi temel kavramları öğrenerek kendi oyun fikirlerini geliştirebilecekler.
4 Pazarlama ve Yönetim Yetkinlikleri: Dijital oyunlar ve e-spor alanında markalaşma, pazarlama stratejileri, etkinlik yönetimi ve oyuncu topluluklarıyla etkileşim konularında bilgi ve beceri kazanacaklar.
5 Etik ve Hukuk Bilinci: Öğrenciler, dijital oyunlar ve e-spor alanında karşılaşılan etik ve hukuki konuları anlayacak ve bu bağlamda bilinçli kararlar alabilecekler.



Yok



Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Hafta 1-2: Dijital Oyunların Tarihçesi ve Gelişimi Video oyunlarının kökenleri ve tarihçesi Oyun endüstrisindeki önemli dönüm noktaları Dijital oyunların evrimi ve etkileri Teorik Dersler: Konuların derinlemesine anlaşılmasını sağlayacak teorik bilgiler. Pratik Çalışmalar: Oyun geliştirme araçları ile uygulamalı çalışmalar ve projeler. Grup Projeleri: Takım çalışması becerilerini geliştirmek adına grup projeleri. Konuk Konuşmacılar: Sektör profesyonellerinin deneyimlerini paylaşmaları için düzenlenen seminerler. -
2 Hafta 1-2: Dijital Oyunların Tarihçesi ve Gelişimi Video oyunlarının kökenleri ve tarihçesi Oyun endüstrisindeki önemli dönüm noktaları Dijital oyunların evrimi ve etkileri Teorik Dersler: Konuların derinlemesine anlaşılmasını sağlayacak teorik bilgiler. Pratik Çalışmalar: Oyun geliştirme araçları ile uygulamalı çalışmalar ve projeler. Grup Projeleri: Takım çalışması becerilerini geliştirmek adına grup projeleri. Konuk Konuşmacılar: Sektör profesyonellerinin deneyimlerini paylaşmaları için düzenlenen seminerler.
3 Hafta 3-4: Oyun Tasarımının Temelleri Oyun mekaniği ve temel prensipler Hikaye anlatımı ve karakter geliştirme Görsel ve ses tasarımı Teorik Dersler: Konuların derinlemesine anlaşılmasını sağlayacak teorik bilgiler. Pratik Çalışmalar: Oyun geliştirme araçları ile uygulamalı çalışmalar ve projeler. Grup Projeleri: Takım çalışması becerilerini geliştirmek adına grup projeleri. Konuk Konuşmacılar: Sektör profesyonellerinin deneyimlerini paylaşmaları için düzenlenen seminerler. ingilizce
4 Hafta 3-4: Oyun Tasarımının Temelleri Oyun mekaniği ve temel prensipler Hikaye anlatımı ve karakter geliştirme Görsel ve ses tasarımı Teorik Dersler: Konuların derinlemesine anlaşılmasını sağlayacak teorik bilgiler. Pratik Çalışmalar: Oyun geliştirme araçları ile uygulamalı çalışmalar ve projeler. Grup Projeleri: Takım çalışması becerilerini geliştirmek adına grup projeleri. Konuk Konuşmacılar: Sektör profesyonellerinin deneyimlerini paylaşmaları için düzenlenen seminerler.
5 Hafta 5-6: E-Sporun Temelleri ve Organizasyonları E-sporun doğuşu ve gelişimi E-spor organizasyonları ve lig yapıları Temel e-spor terimleri ve kuralları Teorik Dersler: Konuların derinlemesine anlaşılmasını sağlayacak teorik bilgiler. Pratik Çalışmalar: Oyun geliştirme araçları ile uygulamalı çalışmalar ve projeler. Grup Projeleri: Takım çalışması becerilerini geliştirmek adına grup projeleri. Konuk Konuşmacılar: Sektör profesyonellerinin deneyimlerini paylaşmaları için düzenlenen seminerler.
6 Hafta 5-6: E-Sporun Temelleri ve Organizasyonları E-sporun doğuşu ve gelişimi E-spor organizasyonları ve lig yapıları Temel e-spor terimleri ve kuralları Teorik Dersler: Konuların derinlemesine anlaşılmasını sağlayacak teorik bilgiler. Pratik Çalışmalar: Oyun geliştirme araçları ile uygulamalı çalışmalar ve projeler. Grup Projeleri: Takım çalışması becerilerini geliştirmek adına grup projeleri. Konuk Konuşmacılar: Sektör profesyonellerinin deneyimlerini paylaşmaları için düzenlenen seminerler.
7 Hafta 7-8: Oyun Geliştirme Araçları ve Uygulamaları Unity ve Unreal Engine gibi oyun motorlarına giriş Pratik oyun geliştirme çalışmaları Teorik Dersler: Konuların derinlemesine anlaşılmasını sağlayacak teorik bilgiler. Pratik Çalışmalar: Oyun geliştirme araçları ile uygulamalı çalışmalar ve projeler. Grup Projeleri: Takım çalışması becerilerini geliştirmek adına grup projeleri. Konuk Konuşmacılar: Sektör profesyonellerinin deneyimlerini paylaşmaları için düzenlenen seminerler.
8 vize sınavı
9 Hafta 9-10: E-Spor Takımları ve Turnuvalar E-spor takımlarının oluşturulması ve yönetimi E-spor turnuvalarının düzenlenmesi ve yönetimi Teorik Dersler: Konuların derinlemesine anlaşılmasını sağlayacak teorik bilgiler. Pratik Çalışmalar: Oyun geliştirme araçları ile uygulamalı çalışmalar ve projeler. Grup Projeleri: Takım çalışması becerilerini geliştirmek adına grup projeleri. Konuk Konuşmacılar: Sektör profesyonellerinin deneyimlerini paylaşmaları için düzenlenen seminerler.
10 Hafta 9-10: E-Spor Takımları ve Turnuvalar E-spor takımlarının oluşturulması ve yönetimi E-spor turnuvalarının düzenlenmesi ve yönetimi Teorik Dersler: Konuların derinlemesine anlaşılmasını sağlayacak teorik bilgiler. Pratik Çalışmalar: Oyun geliştirme araçları ile uygulamalı çalışmalar ve projeler. Grup Projeleri: Takım çalışması becerilerini geliştirmek adına grup projeleri. Konuk Konuşmacılar: Sektör profesyonellerinin deneyimlerini paylaşmaları için düzenlenen seminerler.
11 Hafta 11-12: Dijital Oyun Pazarlaması ve Markalaşma Oyunların pazarlanması ve tanıtımı Oyuncu topluluklarıyla etkileşim ve sosyal medya stratejileri Teorik Dersler: Konuların derinlemesine anlaşılmasını sağlayacak teorik bilgiler. Pratik Çalışmalar: Oyun geliştirme araçları ile uygulamalı çalışmalar ve projeler. Grup Projeleri: Takım çalışması becerilerini geliştirmek adına grup projeleri. Konuk Konuşmacılar: Sektör profesyonellerinin deneyimlerini paylaşmaları için düzenlenen seminerler.
12 Hafta 11-12: Dijital Oyun Pazarlaması ve Markalaşma Oyunların pazarlanması ve tanıtımı Oyuncu topluluklarıyla etkileşim ve sosyal medya stratejileri. Teorik Dersler: Konuların derinlemesine anlaşılmasını sağlayacak teorik bilgiler. Pratik Çalışmalar: Oyun geliştirme araçları ile uygulamalı çalışmalar ve projeler. Grup Projeleri: Takım çalışması becerilerini geliştirmek adına grup projeleri. Konuk Konuşmacılar: Sektör profesyonellerinin deneyimlerini paylaşmaları için düzenlenen seminerler.
13 Hafta 13: Etik ve Hukuk Konuları ile Sektör Deneyimleri Dijital oyunlar ve e-spor alanındaki etik meseleler Hukuki konular ve sektör profesyonellerinden deneyim paylaşımları Teorik Dersler: Konuların derinlemesine anlaşılmasını sağlayacak teorik bilgiler. Pratik Çalışmalar: Oyun geliştirme araçları ile uygulamalı çalışmalar ve projeler. Grup Projeleri: Takım çalışması becerilerini geliştirmek adına grup projeleri. Konuk Konuşmacılar: Sektör profesyonellerinin deneyimlerini paylaşmaları için düzenlenen seminerler.
14 Final Sınavı



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 90
Takım/Grup Çalışması 1 10
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Proje Hazırlama 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 10 10
Final Sınavı 1 20 20
Takım/Grup Çalışması 1 15 15
Proje Tasarımı /Yönetimi 1 15 15
Bireysel Çalışma 1 4 4
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 5 5
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 20 20
Rapor 1 10 10
Toplam İş Yükü (saat) 99

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek