Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | Kredi |
---|---|---|---|---|---|---|
EBES409 | Beslenme Antropolojisi ve Sosyolojisi | Seçmeli Ders Grubu | 4 | 7 | 6.00 | 3.00 |
Lisans
Türkçe
Öğrencileri, tarihsel süreçte beslenme alışkanlıklarının değişimi-gelişimi, farklı dinlerde beslenme alışkanlıkları, beslenmeyi etkileyen sosyal, ekonomik, kültürel, politik, coğrafik nedenler/faktörler, ülkemiz ve ülkeler arası beslenme alışkanlıklarındaki farklılıklar konularında bilgilendirmektir.
1 | Tarihsel süreçte beslenme alışkanlıklarındaki değişimi etkileyen faktörlerin açıklar. |
2 | Yerel ve uluslararası çeşitli mutfakları yorumlar. |
3 | Kültürlere göre değişen beslenme alışkanlıklar ile sağlık durumu arasında neden-sonuç ilişkisi kurar. |
4 | Farklı kültürlerin beslenma alışkanlıklarını araştırır. |
5 | Farklı kültür ve etnik gruplardan bireylere özel beslenme programı planlar. |
Birinci Öğretim
-
-
Bu ders; Beslenme antropolojisinin tanımı ve beslenmeyi etkileyen faktörler,Tarihsel süreçte farklı yaşam ve yerleşim biçimlerine göre beslenme,Farklı coğrafya ve iklim koşullarında beslenme,Farklı sosyal, kültürel ve ekonomik yapılanmalar altında beslenme alışkanlıklarının gelişimi, dönüşümü,Farklı politik ve dini yapılanmalar altında beslenme alışkanlıklarının gelişimi, dönüşümü,Dünya mutfaklardan örnekler: Akdeniz mutfağı,Dünya mutfaklardan örnekler:Uzak Doğu mutfağı,Dünya mutfaklardan örnekler:Orta Doğu mutfağı,Dünya mutfaklarından örnekler: Osmanlı mutfağı,Türk mutfağı ve yemek kültürü,Doğu, Güney Doğu, İç Anadolu bölgesi mutfakları,Ege, Karadeniz ve Marmara bölgesi,Hızlı, hazır yemek kültürü,Yemek alışkanlıklarındaki değişimlerin beslenme ve sağlık yönünden değerlendirilmesi; konularını içermektedir.
Hafta | Teorik | [OgretimYontemVeTeknikleri] | [OnHazirlik] |
---|---|---|---|
1 | Beslenme antropolojisinin tanımı ve beslenmeyi etkileyen faktörler | ||
2 | Tarihsel süreçte farklı yaşam ve yerleşim biçimlerine göre beslenme | ||
3 | Farklı coğrafya ve iklim koşullarında beslenme | ||
4 | Farklı sosyal, kültürel ve ekonomik yapılanmalar altında beslenme alışkanlıklarının gelişimi, dönüşümü | ||
5 | Farklı politik ve dini yapılanmalar altında beslenme alışkanlıklarının gelişimi, dönüşümü | ||
6 | Dünya mutfaklardan örnekler: Akdeniz mutfağı | ||
7 | Dünya mutfaklardan örnekler:Uzak Doğu mutfağı | ||
8 | Dünya mutfaklardan örnekler:Orta Doğu mutfağı | ||
9 | Dünya mutfaklarından örnekler: Osmanlı mutfağı | ||
10 | Türk mutfağı ve yemek kültürü | ||
11 | Doğu, Güney Doğu, İç Anadolu bölgesi mutfakları | ||
12 | Ege, Karadeniz ve Marmara bölgesi | ||
13 | Hızlı, hazır yemek kültürü | ||
14 | Yemek alışkanlıklarındaki değişimlerin beslenme ve sağlık yönünden değerlendirilmesi | ||
15 | GENEL TEKRAR | ||
16 | FİNAL SINAVI |
Henderson GE, King NMP, Strauss RP, Estroff SE, Churchill LR, editors. The Social Medicine Reader. Durham: Duke University Press; 1997. Helman CG. Culture, Health and Illness. 3rd ed. London: Butterworth-Heinemann; 1995. Bynum WF, Porter R, editors. Companion Encyclopedia of the History of Medicine. London: Routledge; 2001. Beauchamp TL, Childress JF. Principles of Biomedical Ethics. 4th ed. Oxford: Oxford University Press; 1994.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
-
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 10 | 1 | 10 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 2 | 5 | 10 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 5 | 5 | 25 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 10 | 10 | 100 |
Toplam İş Yükü (saat) | 147 |
ÖÇ 1 |
ÖÇ 2 |
ÖÇ 3 |
ÖÇ 4 |
ÖÇ 5 |