GERİ DÖN

Önlisans Programları


Nişantaşı Meslek Yüksekokulu - Deniz Ulaştırma ve İşletme - - Deniz Ulaştırma ve İşletme



Program Tanımları

Nişantaşı Meslek Yüksekokulu Deniz Ulaştırma ve İşletme Programı 2013 – 2014 akademik yılında faaliyetlerine başlamıştır.

Yakın Yol Güverte Vardiya Zabiti.

Ön Lisans

Programa kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, ilgili mevzuat çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Program TYT puan türünde öğrenci almaktadır. Yurt içi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversiteye giriş hakkında daha detaylı bilgi Kurum Tanıtım Kataloğunda mevcuttur. Üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile sınırları belirlenmiş öğrenci değişim programları kapsamında yurt dışından gelen öğrenciler programda verilen dersleri alabilirler. TC Vatandaşları: Programa, TYT puan türüne göre merkezi yerleştirme ile öğrenci alınmaktadır. ÖSYM tarafından programa yerleştirilen öğrencilerin, ilan edilen kayıt tarihlerinde, mali yükümlülüklerini tamamlayarak kesin kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Yabancı Uyruklular: Yabancı uyruklu öğrenciler Üniversite Senatosu tarafından belirlenen kriterler doğrultusunda kabul edilir. Lütfen ilgili web sayfasını inceleyiniz. https://international.nisantasi.edu.tr/sayfa/prospective-students-673674 Yatay Geçiş: Yurt içi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencinin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Lütfen ilgili mevzuatı inceleyiniz. İstanbul Nişantaşı Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Öğretimi Yatay Geçiş Yönergesi https://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/TYTM-5-_onlisans_ve_lisans_ogretimi_yatay_gecis_yonergesi_-_23.10.2013.pdf Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Ana dal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=13948&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5 Değişim Öğrencileri: Üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile çerçevesi belirlenmiş öğrenci değişim programları kapsamında yurtiçi ve yurtdışından gelen öğrenciler programda verilen dersleri alabilirler.

Öğrencilerin önceki öğrenim ve kazanımları, “İstanbul Nişantaşı Üniversitesi Önceden Kazanılmış Yeterliliklerin Tanınması, Ders Eşdeğerlik ve İntibak Esasları Yönergesi” ne uygun olarak tanınabilir ve bu doğrultuda gerekli derslerden muafiyet sağlanabilir. Yönergeye ulaşmak için link: https://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/onceden-kazanilmis-yeterliliklerin-taninmasi-ders-esdegerlik-ve-intibak-esaslari-yonergesi-40120395.pdf

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları, “Mezuniyet Koşulları” bölümünde açıklandığı gibidir.

Deniz Ulaştırma ve İşletme Programının misyonu; ulusal ve uluslar arası denizcilik sektörüne nitelikli vardiya zabiti yetiştirmek, gerek Türkiye gerekse de çevre ülke denizcilerine STCW eğitimi vermek ve uluslararası denizcilik sektörünün gelişimine yönelik akademik çalışmalar yapmaktır. Programın vizyonu; denizcilik sektörünün ihtiyaç duyduğu gemi adamlarının iş hayatına uyumlu bir şekilde yetiştirmek ve denizcilik sektörünün sorunlarına yönelik etkin ve verimli çözümler üretmektir. Programın amaçları ; 1. Deniz Ulaştırma ve İşletme programının gerektirdiği konularda yeterli altyapıya sahip olma; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kazandırmak ve yerinde kullanabilmeleri sağlamak, 2. Deniz Ulaştırma ve İşletme alanıyla ile ilgili uygulamalar için mesleki ortam, modern teknikleri ve araçları ve bilişim teknolojilerini seçebilmek ve etkin kullanabilmeleri sağlamak, 3. Alanı ile ilgili tüm donanımlara sahip olmuş bir şekilde nitelikli güverte vardiya zabiti olarak çalışabilecek düzeye gelmelerini sağlamak.

Mezunlar, uygun gemilerde vardiya zabiti olarak hazırlık dönemini takiben, dünyanın her yerinde seyreden gemilerde vardiya zabiti/ yakın yol kaptanı olarak hizmet vereceklerdir. Mezunlar ayrıca denizcilik, brokerlik, denizcilik sigortacılığı, insan kaynakları, liman yönetimi ve benzeri alanlardaki görevlerde de çalışabileceklerdir.

Program mezunları ÖSYM tarafından her yıl düzenlenen Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile ilgili 4 yıllık (lisans) bölümlerine yerleşebilirler. Dikey geçiş yapılabilecek ilgili lisans bölümlerinin listesine ÖSYM DGS Kılavuzu’ndan ulaşabilirsiniz https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2023/DGS/tablo2_29052023.pdf.

Dönem başında ilgili derse kayıt yaptıran öğrencilerin dönem sonu sınavına girebilmesi için teorik derslerin en az %70`ine, uygulamalı derslerin ise en az % 80’ine devam etmiş olmaları gerekmektedir. Öğrenciler, her ders için ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb. gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı % 40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Her dersin ölçme ve değerlendirme ölçütleri için Müfredatta (aşağıda) yer alan ders ismini tıklayabilirsiniz. İlgili yönetmelik ve yönergeleri inceleyebilirsiniz.

Öğrencilerin mezuniyet hakkı elde edebilmesi için müfredatta yer alan derslerin (toplam en az 120 AKTS karşılığı) tamamını başarıyla tamamlamış olması ve mezuniyet aşamasındaki genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekmektedir. Mezuniyet için öğrencinin staj veya bitirme projesini de (aşağıdaki Müfredatı inceleyiniz) başarılı bir şekilde tamamlamış olması gerekmektedir. İlgili yönetmelik ve yönergeleri inceleyebilirsiniz. İstanbul Nişantaşı Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği https://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/nisantasi-universitesi-on-lisans-ve-lisans-egitim-ogretim-ve-sinav-yonetmeligi-1544216789.pdf İstanbul Nişantaşı Üniversitesi Diploma, Diploma Eki Ve Diğer Belgelerin Düzenlenmesine İlişkin Yönerge https://www.nisantasi.edu.tr/Images/Yonergeler/nisantasi-universitesi-diploma-diploma-eki-ve-diger-belgelerin-duzenlenmesine-iliskin-yonerge-511959282.pdf

Tam Zamanlı

Deniz Ulaştırma ve İşletme Program Başkanı Öğr. Gör. Dr. Kemal EKER, Maslak Mahallesi, Taşyoncası Sokak, No: 1V ve No:1Y Sarıyer-İSTANBUL

Deniz Ulaştırma ve İşletme Programı bünyesinde; Temel Gemicilik Laboratuvarı, Seyir Laboratuvarı, ECDIS Laboratuvarı, GMDSS Laboratuvarı ve Köprüüstü Simülatörü bulunmaktadır.


Müfredat

D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar

2019-2020 Müfredatı-DUI

Program Çıktıları

1 Denizcilik alanında yeterli bilgi birikimine sahip olma.
2 Denizcilik disiplinini, örf ve adetlerini öğrenme, uygulama ve uygulamasını sağlama.
3 Ulusal ve uluslararası teknik gemicilik terimlerini öğrenme ve çalışma esnasında bunları kullanma.
4 Denizcilik sektöründeki uygulamaların evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ile çağın sorunları hakkında bilgi ve çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
5 Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) ve STCW 78 düzenlemelerini ve diğer denizcilikle ilgili Ulusal ve uluslararası kuralları öğrenme ve bunları uygulama.
6 Gemideki tüm cihaz, donanım ve neşriyatları kullanma.
7 Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için hem bağımsız hem de kolektif çalışma.
8 Yükleme ve tahliye esnasında, yüklerin özelliklerine ilişkin bilgi sahibi olma ve geminin pozitif dengede ve emniyetle seyretmesi için gerekli denge ve stabilite hesaplarını yapabilme.
9 Meteorolojik tahminler yaparak, gemiyi, yükü ve personeli olası tehlikelerden koruma ve önlem alma.
10 İyi düzeyde İngilizce bilme.
11 Temel düzeyde bilişim ve iletişim teknolojileri bilgisine sahip olma.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

0. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
HAZ İngilizce İngılızce Hazırlık İsteğe Bağlı - - - - -
TMR Türkçe Türkçe Hazırlık İsteğe Bağlı - - - - -
Toplam 0 0 0
1. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
OATA153 Türkçe Atatürk İlkelerı ve İnkılap Tarıhı I Zorunlu 2 - - 3 2
OBLG161 Türkçe Bılgı ve İletışım Teknolojılerı Zorunlu 1 2 - 3 2
ODUI101 Türkçe Matematık I Zorunlu 2 2 - 3 3
ODUI103 Türkçe Denızcılık Kımyası Zorunlu 2 - - - 2
ODUI105 Türkçe Seyır I Zorunlu 2 2 - 4 3
ODUI107 Türkçe Fızık I Zorunlu 2 - - 2 2
ODUI109 Türkçe Gemıcılık I Zorunlu 2 2 - 4 3
ODUI113 Türkçe Denızde Güvenlık I Zorunlu 2 2 - 4 3
OTRD153 Türkçe Türk Dılı I Zorunlu 2 - - 2 2
OYDL101 Türkçe Yabancı Dıl I Zorunlu 3 - - 2 3
Toplam 20 10 0 27 25
2. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
OATA154 Türkçe Atatürk İlkelerı ve İnkılap Tarıhı II Zorunlu 2 - - 3 2
ODUI102 Türkçe Matematık II Zorunlu 2 2 - 4 3
ODUI104 Türkçe Fızık II Zorunlu 1 2 - 2 2
ODUI106 Türkçe Seyır II Zorunlu 2 2 - 4 3
ODUI112 Türkçe Gemıde Sağlık Zorunlu 1 2 - 3 2
ODUI114 Türkçe Vardıya Standartları I Zorunlu 2 - - 3 2
ODUI166 Türkçe Denızde Güvenlık II Zorunlu 1 2 - 5 2
ODUI168 Türkçe Gemıcılık II Zorunlu 1 2 - 4 2
OTRD154 Türkçe Türk Dılı II Zorunlu 2 - - 2 2
OYDL102 Türkçe Yabancı Dıl II Zorunlu 2 2 - 2 3
Toplam 16 14 0 32 23
3. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
ODUI201 Türkçe Seyır III Zorunlu 2 2 - 4 3
ODUI205 Türkçe Denızde Güvenlık III Zorunlu 2 2 - 4 3
ODUI207 Türkçe Denızcılık İngılızcesı I Zorunlu 2 2 - 3 3
ODUI209 Türkçe Denız Hukuku Zorunlu 2 - - 3 2
ODUI211 Türkçe Denız Meteorolojısı Zorunlu 2 - - - 2
ODUI213 Türkçe Gemı Yapısı ve Dengesı Zorunlu 2 2 - 4 3
OSTJ251 Türkçe Staj / Bıtırme Projesı I Zorunlu - - - 4 -
Toplam 12 8 0 22 16
4. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
ODUI202 Türkçe Seyır IV Zorunlu 2 2 - 4 3
ODUI204 Türkçe Denızde Haberleşme Zorunlu 1 2 - 3 2
ODUI206 Türkçe Gemı Manevrası Zorunlu 1 2 - 3 2
ODUI208 Türkçe Denızcılık İngılızcesı II Zorunlu 2 2 - 3 3
ODUI210 Türkçe Yük İstıf Zorunlu 2 2 - 3 3
ODUI212 Türkçe Uluslararası Denızcılık Sözleşmelerı Zorunlu 3 - - 3 3
ODUI214 Türkçe Elektronık Seyır Zorunlu 1 2 - 3 2
ODUI216 Türkçe Denızde Güvenlık IV Zorunlu 2 1 - - 3
OSTJ252 Türkçe Staj / Bıtırme Projesı II Zorunlu - - - - -
Toplam 14 13 0 22 21

2020-2021 Müfredatı-DUI

Program Çıktıları

1 Denizcilik alanında yeterli bilgi birikimine sahip olma.
2 Denizcilik disiplinini, örf ve adetlerini öğrenme, uygulama ve uygulamasını sağlama.
3 Ulusal ve uluslararası teknik gemicilik terimlerini öğrenme ve çalışma esnasında bunları kullanma.
4 Denizcilik sektöründeki uygulamaların evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ile çağın sorunları hakkında bilgi ve çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
5 Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) ve STCW 78 düzenlemelerini ve diğer denizcilikle ilgili Ulusal ve uluslararası kuralları öğrenme ve bunları uygulama.
6 Gemideki tüm cihaz, donanım ve neşriyatları kullanma.
7 Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için hem bağımsız hem de kolektif çalışma.
8 Yükleme ve tahliye esnasında, yüklerin özelliklerine ilişkin bilgi sahibi olma ve geminin pozitif dengede ve emniyetle seyretmesi için gerekli denge ve stabilite hesaplarını yapabilme.
9 Meteorolojik tahminler yaparak, gemiyi, yükü ve personeli olası tehlikelerden koruma ve önlem alma.
10 İyi düzeyde İngilizce bilme.
11 Temel düzeyde bilişim ve iletişim teknolojileri bilgisine sahip olma.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

0. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
HAZ İngilizce İngılızce Hazırlık İsteğe Bağlı - - - - -
TMR Türkçe Türkçe Hazırlık İsteğe Bağlı - - - - -
Toplam 0 0 0
1. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
OATA153 Türkçe Atatürk İlkelerı ve İnkılap Tarıhı I Zorunlu 2 - - 3 2
OBLG161 Türkçe Bılgı ve İletışım Teknolojılerı Zorunlu 1 2 - 3 2
ODUI101 Türkçe Matematık I Zorunlu 2 2 - 3 3
ODUI103 Türkçe Denızcılık Kımyası Zorunlu 2 - - - 2
ODUI105 Türkçe Seyır I Zorunlu 2 2 - 3 3
ODUI107 Türkçe Fızık I Zorunlu 2 - - 3 2
ODUI109 Türkçe Gemıcılık I Zorunlu 2 2 - 5 3
ODUI113 Türkçe Denızde Güvenlık I Zorunlu 2 2 - 4 3
OTRD153 Türkçe Türk Dılı I Zorunlu 2 - - 2 2
OYDL101 Türkçe Yabancı Dıl I Zorunlu 3 - - 2 3
Toplam 20 10 0 28 25
2. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
OATA154 Türkçe Atatürk İlkelerı ve İnkılap Tarıhı II Zorunlu 2 - - 3 2
ODUI102 Türkçe Matematık II Zorunlu 2 2 - 3 3
ODUI104 Türkçe Fızık II Zorunlu 1 2 - 2 2
ODUI112 Türkçe Gemıde Sağlık Zorunlu 1 2 - 3 2
ODUI114 Türkçe Vardıya Standartları I Zorunlu 2 - - 3 2
ODUI166 Türkçe Denızde Güvenlık II Zorunlu 1 2 - 5 2
ODUI168 Türkçe Gemıcılık II Zorunlu 1 2 - 4 2
ODUI170 Türkçe Seyır II Zorunlu 2 2 - 3 3
OTRD154 Türkçe Türk Dılı II Zorunlu 2 - - 2 2
OYDL102 Türkçe Yabancı Dıl II Zorunlu 2 2 - 2 3
Toplam 16 14 0 30 23
3. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
ODUI201 Türkçe Seyır III Zorunlu 2 2 - 4 3
ODUI203 Türkçe Vardıya Standartları II Zorunlu 3 - - 3 3
ODUI205 Türkçe Denızde Güvenlık III Zorunlu 2 2 - 4 3
ODUI207 Türkçe Denızcılık İngılızcesı I Zorunlu 2 2 - 3 3
ODUI209 Türkçe Denız Hukuku Zorunlu 2 - - 3 2
ODUI213 Türkçe Gemı Yapısı ve Dengesı Zorunlu 2 2 - 4 3
ODUI215 Türkçe Lıderlık Zorunlu 1 2 - 3 2
ODUI219 Türkçe Denızde Haberleşme I Zorunlu 1 2 - 3 2
ODUI221 Türkçe Elektronık Seyır I Zorunlu 1 2 - - 2
Toplam 16 14 0 27 23
4. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
ODUI202 Türkçe Seyır IV Zorunlu 2 2 - 4 3
ODUI206 Türkçe Gemı Manevrası Zorunlu 1 2 - 3 2
ODUI208 Türkçe Denızcılık İngılızcesı II Zorunlu 2 2 - 3 3
ODUI210 Türkçe Yük İstıf Zorunlu 2 2 - 4 3
ODUI212 Türkçe Uluslararası Denızcılık Sözleşmelerı Zorunlu 3 - - 3 3
ODUI218 Türkçe Denızde Haberleşme II Zorunlu 1 2 - 3 2
ODUI220 Türkçe Elektronık Seyır II Zorunlu 1 2 - - 2
ODUI222 Türkçe Teknık İşletmecılık Zorunlu 2 2 - - 3
ODUI224 Türkçe Denız Meteorolojısı Zorunlu 2 - - 3 2
Toplam 16 14 0 23 23