GERİ DÖN

Önlisans Programları


Nişantaşı Meslek Yüksekokulu - Radyo ve Televizyon Programcılığı - - Radyo ve Televizyon Programcılığı (İÖ)



Program Tanımları

Radyo ve Televizyon Programcılığı 2012-2013 akademik yılında eğitim vermeye başlamıştır.

Radyo ve Televizyon Teknikeri

Ön lisans

Programa kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, ilgili mevzuat çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Program TYT puan türünden öğrenci almaktadır. Yurt içi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. üniversiteye giriş hakkında daha detaylı bilgi Kurum Tanıtım Kataloğunda mevcuttur. Üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile sınırları belirlenmiş öğrenci değişim programları kapsamında yurt dışından gelen öğrenciler programda verilen dersleri alabilirler.

Türkiye’deki yüksek öğretim kurumlarında önceki formal öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulu’nun belirlemiş olduğu “Yüksek öğretim kurumlarında önlisans ve lisans düzeyindeki programlar arasında geçiş, çift anadal, yan dal ile kurumlar arası kredi transferi yapılması esaslarına ilişkin yönetmelik” kapsamında gerçekleşir. Öğrencilerin daha önce okumuş oldukları yüksek öğretim kurumlarındaki dersler, intibak işlemleri sonucunda geçerli olarak kabul edilirse öğrenciler bu derslerden de muaf olmaktadır.

Programda mevcut olan 120 AKTS karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.

Radyo ve Televizyon Programcılığı bir önlisans programıdır. Bu kapsamda mesleki eğitime ağırlık verilmektedir. Ayrıca, bu programdan mezun olan öğrenciler öğrenim hayatlarına, ilgili lisans programlarında devam etme şansına sahiptir.

Bu programdan mezun olan öğrenciler çok yönlü becerilere sahip olarak yayın sektöründe iş bulabilir. Mezun öğrenciler kameraman, yönetmen, programcı, metin yazarı, senarist, yapımcı, sunucu ve haberci olabilir. Mezun öğrenciler radyo ve televizyonda teknik görevleri rahatlıkla yürütebilecek yeterliliğe sahip olurlar. Mezunlar, ayrıca basın sektöründe, internet gazeteciliğinde ve film yapım şirketlerinde de görev alabilirler.

Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci Radyo ve Televizyon Programcılığı alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında lisans derecelerine başvuruda bulunabilir.

Dönem başında ilgili derse kayıt yaptıran öğrencilerin dönem sonu sınavına girebilmesi için teorik derslerin en az %70`ine, uygulamalı derslerin ise en az % 80’ine devam etmiş olmaları gerekmektedir. Öğrenciler, her ders için en az bir ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın (ara sınav notu olarak ödev, laboratuvar sınavı, quiz vb. gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı % 40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. (DC) ve (DD) notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olabilmesi için o dersi aldığı dönem not ortalamasının en az 1.80 olması gerekir. Daha detaylı bilgi için ders planı bölümündeki ilgili dersler incelenebilir.

Öğrencilerin mezuniyet hakkı elde edebilmesi için programda yer alan derslerin (toplam 120 AKTS Karşılığı) tamamını başarıyla tamamlamış olması gerekir. Bununla birlikte her yarıyıl için yarıyıl ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 1.80 ve mezuniyet aşamasındaki genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekir. Ayrıca, mezuniyet için öğrencinin staj veya bitirme projesini başarılı bir şekilde tamamlamış olması gerekmektedir.

Tam Zamanlı

Dr. Öğr. Üyesi Metin Yasan Maslak Mahallesi, Taşyoncası Sokak, No: 1V ve No:1Y Sarıyer-İSTANBUL - Bina Kodu : 34481742 Oda: 106

Radyo ve Televizyon Programcılığı programı; bütünüyle kitle iletişim sektörünün talep ettiği temel elemanı yetiştirmeye yönelik tasarlanmıştır. Müfredatının oluşturulması sürecinde mevzuata da bağlı kalınarak büyük ölçüde sektör temsilcilerinin desteği alınmıştır. Bu doğrultuda uygulamalı eğitime yoğunlaşılarak mezunlarımızın kolay ve iyi şartlarda istihdam edilebilirliğinin altyapısı hazırlanmaya çalışılmıştır. Bu amaçla geliştirilen programda televizyon stüdyosu, 2 adet fotoğraf stüdyosu, 1 adet kurgu birimi, kurgu ve grafik ve animasyon üzerine yazılımlarla donatılan bilgisayar laboratuvarları, kameralar, tripodlar, mikrofonlar, ışık kaynakları, ses ekipmanları ve fotoğraf makinelerinden oluşan imkanlar bulunmaktadır.


Müfredat

D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar

2019-2020 Müfredatı-RTV

Program Çıktıları

1 Mezun öğrenciler alanındaki güncel bilgiler ile temel düzeydeki kuramsal, uygulamalı bilgilere sahip olur ve alanında edindiği temel düzeydeki kuramsal, uygulamalı bilgileri aynı alanda bir ileri eğitim düzeyinde veya aynı düzeydeki bir alanda kullanabilme becerileri kazanır.
2 Alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve becerileri yazılı ve sözlü iletişim aracılığıyla aktarabilir. Alanı ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme becerisini kazanır.
3 Mezun öğrenciler alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir. Mezunlar alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilir.
4 Bilgi ve iletişim teknolojisi araçları ile diğer mesleki araçları ve tekniklerini kullanır. Radyo ve Televizyon Programcılığı ile ilgili problemleri tanımlayıp çözebilir.
5 Mezunlar haber toplar, yazar, röportaj yapar kurgu tekniklerini uygular, teknolojik araçları etkin kullanır. Radyo ve televizyon programı hazırlar, metin ve senaryo yazar. Fotoğraf, ses ve video dosyalarını işler, kurgu yapar.
6 Mezunlar yaşam boyu sürdürebileceği bir öğrenme bilinci kazanır ve öğrenimini aynı alanda bir ileri eğitim düzeyine taşıyabilir veya alanındaki bir mesleğe yönlendirebilir.
7 Mesleki yasal mevzuatı anlar, mesleğine özgü etik kurallarına uyar. Mesleki ahlak, etik bilincini geliştirir ve uygulayabilir.
8 TV kuruluşları, prodüksiyon şirketleri ve reklam ajanslarının gerçekleştireceği değişik türdeki yapımlarda yer alabilecek donanıma sahip olur.
9 Sinemanın bir sanat olarak gelişme gösterdiği süreci kavrar.
10 Değişik türdeki yapımları anlamaya ve eleştirebilmeye yönelik estetik bir bakış açısı geliştirir.
11 Görüntünün temel ilkelerini kavrar ve yer alacağı işlerde bu yeterliliğini kullanmaya dönük pratik beceriler geliştirir. Kamera ve ekipmanlarını tanır ve kullanabilir.
12 Mezunların değişik türdeki yapımların kurgularını ve görüntü düzenlemelerini yapmaya yönelik estetik bakış açısı geliştirir. Grafik Tasarım ile ilgili görsel yaratıma yönelik alacakları derslerle, reklam ve grafik tasarım ofislerinde reklam kampanyalarını başarı ile yürütebilme becerisine sahip olur.
13 Bir yabancı dilde bilgi sahibi olup, bu niteliklerini sözlü ve yazılı iletişimde kullanabilme yeteneğine sahip olurlar.
14 Atatürk ilkeleri ve İnkılâpları konusunda bilgiye sahip olur.
15 Türk dilini doğru kullanabilme ve temel resmi yazışmaları yapabilme yeteneğine sahip olurlar.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

0. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
HAZ İngilizce İngılızce Hazırlık İsteğe Bağlı - - - - -
TMR Türkçe Türkçe Hazırlık İsteğe Bağlı - - - - -
Toplam 0 0 0
1. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
OATA153 Türkçe Atatürk İlkelerı ve İnkılap Tarıhı I Zorunlu 2 - - 3 2
ORTV153 Türkçe Senaryo I Zorunlu 2 2 - 5 3
ORTV155 Türkçe Görüntü Düzenlemesı Zorunlu 2 2 - 5 3
ORTV161 Türkçe Temel Kamera Zorunlu 1 2 - - 2
ORTV185 Türkçe Kurgu Teknıklerı I Zorunlu 3 - - 5 3
OTRD153 Türkçe Türk Dılı I Zorunlu 2 - - 2 2
OYDL181 İngilizce İngılızce I Zorunlu 2 2 - - 3
Toplam 14 8 0 20 18
2. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
OATA154 Türkçe Atatürk İlkelerı ve İnkılap Tarıhı II Zorunlu 2 - - 3 2
ORTV152 Türkçe Radyo ve Televızyon Programcılığı Zorunlu 2 2 - 5 3
ORTV154 Türkçe Senaryo II Zorunlu 2 2 - 5 3
ORTV164 Türkçe Ses ve Görüntü Teknıklerı Zorunlu 1 2 - - 2
ORTV186 Türkçe Kurgu Teknıklerı II Zorunlu 3 - - 5 3
OTRD154 Türkçe Türk Dılı II Zorunlu 2 - - 2 2
OYDL182 İngilizce İngılızce II Zorunlu 2 2 - - 3
Toplam 14 8 0 20 18
3. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
OGRF275 Türkçe Grafık ve Anımasyon I Zorunlu 1 2 - - 2
ORTV265 Türkçe Fılm Yapımı I Zorunlu 2 2 - 3 3
ORTV267 Türkçe Dıksıyon ve Spıkerlık Zorunlu 1 2 - 5 2
ORTV277 Türkçe Aydınlatma Estetığı Zorunlu 1 2 - - 2
ORTV281 Türkçe Vıdeo Çekım Zorunlu 1 2 - - 2
ORTV283 Türkçe Haber Toplama ve Yazma Zorunlu 2 2 - - 3
OSTJ251 Türkçe Staj / Bıtırme Projesı I Zorunlu - - - 4 -
Toplam 8 12 0 12 14
4. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
OGRF276 Türkçe Grafık ve Anımasyon II Zorunlu 1 2 - - 2
ORTV256 Türkçe Fılm Yapımı II Zorunlu 2 2 - 3 3
ORTV268 Türkçe Televızyon Draması Zorunlu 2 2 - - 3
ORTV270 Türkçe Bıtırme Projesı Zorunlu 1 2 - - 2
ORTV274 Türkçe Fılm Eleştırısı Zorunlu 1 2 - 4 2
ORTV284 Türkçe Alternatıf Medya Zorunlu 2 2 - 6 3
OSTJ252 Türkçe Staj / Bıtırme Projesı II Zorunlu - - - - -
Toplam 9 12 0 13 15

2020-2021 Müfredatı-RTV

Program Çıktıları

1 Mezun öğrenciler alanındaki güncel bilgiler ile temel düzeydeki kuramsal, uygulamalı bilgilere sahip olur ve alanında edindiği temel düzeydeki kuramsal, uygulamalı bilgileri aynı alanda bir ileri eğitim düzeyinde veya aynı düzeydeki bir alanda kullanabilme becerileri kazanır.
2 Alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve becerileri yazılı ve sözlü iletişim aracılığıyla aktarabilir. Alanı ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme becerisini kazanır.
3 Mezun öğrenciler alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir. Mezunlar alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilir.
4 Bilgi ve iletişim teknolojisi araçları ile diğer mesleki araçları ve tekniklerini kullanır. Radyo ve Televizyon Programcılığı ile ilgili problemleri tanımlayıp çözebilir.
5 Mezunlar haber toplar, yazar, röportaj yapar kurgu tekniklerini uygular, teknolojik araçları etkin kullanır. Radyo ve televizyon programı hazırlar, metin ve senaryo yazar. Fotoğraf, ses ve video dosyalarını işler, kurgu yapar.
6 Mezunlar yaşam boyu sürdürebileceği bir öğrenme bilinci kazanır ve öğrenimini aynı alanda bir ileri eğitim düzeyine taşıyabilir veya alanındaki bir mesleğe yönlendirebilir.
7 Mesleki yasal mevzuatı anlar, mesleğine özgü etik kurallarına uyar. Mesleki ahlak, etik bilincini geliştirir ve uygulayabilir.
8 TV kuruluşları, prodüksiyon şirketleri ve reklam ajanslarının gerçekleştireceği değişik türdeki yapımlarda yer alabilecek donanıma sahip olur.
9 Sinemanın bir sanat olarak gelişme gösterdiği süreci kavrar.
10 Değişik türdeki yapımları anlamaya ve eleştirebilmeye yönelik estetik bir bakış açısı geliştirir.
11 Görüntünün temel ilkelerini kavrar ve yer alacağı işlerde bu yeterliliğini kullanmaya dönük pratik beceriler geliştirir. Kamera ve ekipmanlarını tanır ve kullanabilir.
12 Mezunların değişik türdeki yapımların kurgularını ve görüntü düzenlemelerini yapmaya yönelik estetik bakış açısı geliştirir. Grafik Tasarım ile ilgili görsel yaratıma yönelik alacakları derslerle, reklam ve grafik tasarım ofislerinde reklam kampanyalarını başarı ile yürütebilme becerisine sahip olur.
13 Bir yabancı dilde bilgi sahibi olup, bu niteliklerini sözlü ve yazılı iletişimde kullanabilme yeteneğine sahip olurlar.
14 Atatürk ilkeleri ve İnkılâpları konusunda bilgiye sahip olur.
15 Türk dilini doğru kullanabilme ve temel resmi yazışmaları yapabilme yeteneğine sahip olurlar.

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme

TYYÇ
Program Çıktıları
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
BİLGİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BECERİ
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Öğrenme Yetkinliği )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( İletişim ve Sosyal Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
4
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
YETKİNLİKLER ( Alana Özgü Yetkinlik )
1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

0. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
HAZ İngilizce İngılızce Hazırlık İsteğe Bağlı - - - - -
TMR Türkçe Türkçe Hazırlık İsteğe Bağlı - - - - -
Toplam 0 0 0
1. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
OATA153 Türkçe Atatürk İlkelerı ve İnkılap Tarıhı I Zorunlu 2 - - 3 2
ORTV153 Türkçe Senaryo I Zorunlu 2 2 - 5 3
ORTV155 Türkçe Görüntü Düzenlemesı Zorunlu 2 2 - 5 3
ORTV161 Türkçe Temel Kamera Zorunlu 1 2 - 4 2
ORTV185 Türkçe Kurgu Teknıklerı I Zorunlu 3 - - 5 3
OTRD153 Türkçe Türk Dılı I Zorunlu 2 - - 2 2
OYDL181 İngilizce İngılızce I Zorunlu 2 2 - 6 3
Toplam 14 8 0 30 18
2. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
OATA154 Türkçe Atatürk İlkelerı ve İnkılap Tarıhı II Zorunlu 2 - - 3 2
ORTV152 Türkçe Radyo ve Televızyon Programcılığı Zorunlu 2 2 - 5 3
ORTV154 Türkçe Senaryo II Zorunlu 2 2 - 5 3
ORTV164 Türkçe Ses ve Görüntü Teknıklerı Zorunlu 1 2 - 4 2
ORTV186 Türkçe Kurgu Teknıklerı II Zorunlu 3 - - 5 3
OTRD154 Türkçe Türk Dılı II Zorunlu 2 - - 2 2
OYDL182 İngilizce İngılızce II Zorunlu 2 2 - 6 3
Toplam 14 8 0 30 18
3. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
OGRF275 Türkçe Grafık ve Anımasyon I Zorunlu 1 2 - 4 2
ORTV265 Türkçe Fılm Yapımı I Zorunlu 2 2 - 3 3
ORTV267 Türkçe Dıksıyon ve Spıkerlık Zorunlu 1 2 - 5 2
ORTV283 Türkçe Haber Toplama ve Yazma Zorunlu 2 2 - 6 3
OSTJ251 Türkçe Staj / Bıtırme Projesı I Zorunlu - - - 4 -
SECRTV3 Türkçe RTV 3. YY Bölüm Seçmelı Dersler Seçmeli - - - - -
Toplam 6 8 0 22 10
4. Dönem
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
OGRF276 Türkçe Grafık ve Anımasyon II Zorunlu 1 2 - - 2
ORTV256 Türkçe Fılm Yapımı II Zorunlu 2 2 - 3 3
ORTV268 Türkçe Televızyon Draması Zorunlu 2 2 - 5 3
ORTV284 Türkçe Alternatıf Medya Zorunlu 2 2 - 6 3
OSTJ252 Türkçe Staj / Bıtırme Projesı II Zorunlu - - - - -
SECRTV4 Türkçe RTV 4. YY Bölüm Seçmelı Dersler Seçmeli - - - - -
Toplam 7 8 0 14 11
SECRTV3 - RTV 3. YY Bölüm Seçmeli Dersler
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
ORTV277 Türkçe Aydınlatma Estetığı Seçmeli 1 2 - 4 2
ORTV279 Türkçe Reklamcılık Seçmeli 1 2 - 4 2
ORTV281 Türkçe Vıdeo Çekım Seçmeli 1 2 - 4 2
OYDL259 Türkçe Almanca I Seçmeli 2 - - 4 2
SECRTV4 - RTV 4. YY Bölüm Seçmeli Dersler
Ders Kodu [DersinDili] Ders Adı Ders Türü [D] [U] [L] AKTS Rapor KREDİ
ORTV270 Türkçe Bıtırme Projesı Seçmeli 1 2 - 4 2
ORTV274 Türkçe Fılm Eleştırısı Seçmeli 1 2 - 4 2
ORTV278 Türkçe Belgesel Fılm Seçmeli 1 2 - 4 2
OYDL260 Türkçe Almanca II Seçmeli 2 - - 4 2