GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
GMS523 Karşılaştırmalı Mutfak Kültürleri Seçmeli Ders Grubu 1 1 6.00 3.00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu ders, yiyecekle ilgili kültürel faktörleri (örneğin coğrafya, etnik grup, dini inançlar, ve eğitim) ve yiyeceğin kendisini (tipik yemekler, özel durumlara has yiyecekler, yemekler ve hizmet) tutarlı ve özlü bir şekilde tahlil edebilecek biçimde tasarlanmıştır. Dünya mutfak kültürlerinin farklı boyutları boyutları ile incelenmesi ve keşfedilmesi dersin temel amacıdır.


Öğr. Gör. Atıf AKKİL, Öğr. Gör. Selçuk KARAÇAM


1 Farklı kültürlerdeki mutfakların tarihini ve geleneklerini anlama.
2 Çeşitli mutfakların malzemelerini, pişirme tekniklerini ve yemeklerini öğrenme.
3 Farklı mutfak kültürlerinin beslenme alışkanlıklarını ve yemek servisi geleneklerini değerlendirme.
4 Kültürler arası etkileşimleri ve mutfak kültürlerinin evrimini analiz etme.
5 Karşılaştırmalı bir perspektifle mutfak kültürlerinin farklılıklarını ve benzerliklerini anlama.

Birinci Öğretim


YOK


YOK


Seçilen Ülkelerin mutfak kültürleri aşağıdaki temel boyutlar ile incelenmektedir: Mutfak kültürünün tarihsel gelişimi Bölgelere göre gözlenen farklılıklar Mutfak mimarisi ve araç gereçleri, Yeme ve içmede kullanılan temel malzemeler Yemek çeşitleri, gündelik kullanılan yiyecekler ve lüks yiyecekler Pişirme yöntemleri, Yiyecek ve içeceklerin imajı Gündelik görüntüsü içinde yeme-içme Sofra düzeni ve adabı Yiyecek ve içeceklerin servisi


Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Dersin Tanıtımı: Karşılaştırmalı Mutfak Kültürleri Temel kavramların tanımlanması ve açıklanması.
2 Güney Amerika Mutfak Kültürü.
3 Amerika Mutfak Kültürü.
4 Uzak Doğu Mutfak Kültürü
5 Güney Avrupa Mutfak Kültürü
6 Kuzey Avrupa Mutfak Kültürü
7 Ara sınav
8 Güney Afrika Mutfak Kültürü
9 Kuzey Afrika Mutfak Kültürü
10 Orta Asya Mutfak Kültürü
11 Orta Doğu Mutfak Kültürü
12 Araştırma Makale Analizi Tartışma ve Değerlendirme
13 Araştırma Makale Analizi Tartışma ve Değerlendirme
14 Araştırma Makale Analizi Tartışma ve Değerlendirme
15 Final Sınavı

Dünya Mutfak Kültürleri (2020), Editör: Nilüfer ŞAHİN PERÇİN, Beta Basım Yayım Dağıtım Mehmet Sarıışık (Ed.), Uluslararası Gastronomi, Detay Yayıncılık, Ankara, 2017. Mehmet Sarıışık (Ed.), Tüm Yönleriyle Gastronomi Bilimi, Detay Yayıncılık, Ankara, 2017. Düriye Bozok, Cevdet Avcıkurt, Murat Doğdubay, Mehmet Sarıoğlan ve Göksel Kemal Girin, Gastronomi Üzerine Araştırmalar, Detay Yayıncılık, Ankara, 2018.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

YOK


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 40 40
Final Sınavı 1 50 50
Makale Kritik Etme 1 30 30
Ev Ödevi 1 20 20
Toplam İş Yükü (saat) 140

ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek