GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
GMS520 İleri Fermantasyon Teknikleri Seçmeli Ders Grubu 1 1 6.00 3.00

Yüksek Lisans


Türkçe


Bu dersin amacı öğrencilere, fermantasyon teknolojilerinin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi için kullanılan en son teknikleri ve stratejileri sunmaktır. Öğrenciler, fermantasyon süreçlerinin optimizasyonu, yeni ürünlerin geliştirilmesi ve çeşitli endüstriyel uygulamalar için uygun mikroorganizmaların seçimi hakkında bilgi sahibi olacaklardır.



1 Fermantasyon sürecini ve temel prensiplerini anlama.
2 İleri düzey fermantasyon tekniklerini ve yöntemlerini öğrenme.
3 Fermente gıdaların üretim sürecini planlama ve uygulama becerisi kazanma.
4 Fermentasyonun mikrobiyolojik ve kimyasal temellerini anlama.
5 Yenilikçi fermantasyon ürünleri ve yöntemleri geliştirme becerisi kazanma.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Bu dersin amacı öğrencilere, fermantasyon teknolojilerinin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi için kullanılan en son teknikleri ve stratejileri sunmaktır. Öğrenciler, fermantasyon süreçlerinin optimizasyonu, yeni ürünlerin geliştirilmesi ve çeşitli endüstriyel uygulamalar için uygun mikroorganizmaların seçimi hakkında bilgi sahibi olacaklardır.


Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Fermantasyon teknolojisi giriş ve temel kavramlar
2 Mikroorganizmaların seçimi ve kullanımı
3 Fermantasyon sürecinin optimizasyonu
4 Farklı endüstriyel uygulamalar için fermantasyon teknolojileri
5 Laktik asit bakterileri fermantasyonu ve ürünleri
6 Alkolik fermantasyon ve ürünleri
7 Sirke fermantasyonu ve ürünleri
8 Ara Sınav
9 Fermente süt ürünleri ve üretimi
10 Fermente et ürünleri ve üretimi
11 Probiyotikler ve prebiyotikler
12 Fermantasyon yöntemleri ve araştırma teknikleri
13 Fermantasyon ve sağlık
14 Yeni fermantasyon teknolojileri ve gelecekteki uygulamalar
15 Final

Steinkraus, K. (2002). Handbook of indigenous fermented foods. CRC Press. Blandino, A., Al-Aseeri, M. E., Pandiella, S. S., Cantero, D., & Webb, C. (2003). Cereal-based fermented foods and beverages. Food Research International, 36(6), 527-543. Campbell-Platt, G. (1994). Fermented foods of the world: a dictionary and guide. Butterworth-Heinemann.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 76 76
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 72 72
Toplam İş Yükü (saat) 150

ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek