GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
UFD507 İleri Yönetim Muhasebesi Seçmeli Ders Grubu 1 1 6.00 3.00

Yüksek Lisans


Türkçe


Dersin amacı, sayısal içerikli, kaliteli ve şeffaf finansal bilgilerin geleceğe yönelik olarak planlamada, öngörülerde ve diğer yönetim kararlarında kullanımını öğrenilmesi temel amaçtır.


Doktoralı Öğretim Grv. Ali İhsan Özgür Çilingir



Birinci Öğretim


Finansal muhasebe ve maliyet muhasebesi temeli faydalı olsa da zorunlu değildir.


Yok


Ders, maliyet kavramları, maliyet çeşitleri, maliyetlerin yapısal çözümlemesi, kar planlaması, fiyatlandırma kararları ve tüm bu bilgiler ışığında işletme bütçelerinin oluşturulması konularını içerir.


Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Yönetim ve yönetim muhasebesi, bilgi, karar alma kavramları ve diğer muhasebe dallarıyla ilişki konuları incelenir.
2 Gider, harcama, maliyet kavramları incelenir. Fırsat maliyeti, ek maliyet, batık maliyet, geçerli maliyet, geçersiz maliyet, kontrol edilebilir ve edilemez maliyet, birincil maliyetler, şekillendirme maliyetleri, TDHP'da 7/A seçeneği, direkt ilk madde ve malzeme, direkt işçilik, genel üretim maliyeti, maliyet tahminleme süreci, maliyet yapı türleri (sabit, değişken, yarı değişken, adım değişken, sabit değişken) kavramları incelenir.
3 Toplam maliyet ve birim maliyet fonksiyonu açıklanır. Örneklendirme yapılır. Maliyetin yapısal çözümlemesine giriş mahiyetinde açıklamalara yer verilir.
4 Maliyetin yapısal çözümlenmesi konusu içindeki seçilen 5 yöntemin 3'ü anlatılır ve örneklendirilir. Bu derste grafik, çifte ortalamalar ve muhasebe yöntemi üzerinde durulur.
5 Maliyetin yapısal çözümlenmesi konusu içindeki seçilen 5 yöntemin önceki derste işlenen konular haricinde kalan 2'si anlatılır ve örneklendirilir. Bu derste analitik ve en küçük kareler yöntemi üzerinde durulur.
6 Kar planlaması konusu işlenir. Bu hafta başabaş ve amaçlanan kar noktasına ağırlık verilir.
7 Kar fonksiyonuna devam edilir. Bu hafta faaliyet kaldıracı ve mamul karması durumunda satış karının hesaplanması üzerinde durulur.
8 Standart maliyet sistemi anlatımına girilir. Standart maliyet kavramı, direkt ilk madde ve malzeme, direkt işçilik, genel üretim giderleri standartlarının belirlenmesi yöntem ve teknikleri açıklanır örneklendirme yapılır..
9 Standart maliyet konusuna devam edilir. Sapma analizi anlatımı ve örneklemelerle konu tamamlanır.
10 İşletme bütçeleri anlatımına girilir. Bütçe kavramı, işletme bütçesi çeşitleri (satış, üretim, direkt ilk madde ve malzeme, direkt işçilik, genel üretim giderleri, satışların maliyeti, faaliyet giderleri, proforma gelir tablosu, nakit bütçesi, proforma bilanço) bağlamında açıklanır. Kısmi örneklendirmeler yapılır.
11 İşletme bütçelerine ilişkin kapsamlı örneklendirme yapılır.
12 Faaliyet tabanlı bütçe sistemi üzerinde durulur. Brimson ve Fraser modeli, Kaplan ve Cooper Modeli, CAM-I modeli anlatılır. Modellerden birisine ilişkin örneklendirme yapılır.

Birincil kaynak, ders notları ve videolardır. Yardımcı kaynak olarak Gürbüz Gökçen, Hakan Çelenk ve Emre Horasan'ın "Yönetim Muhasebesi ve Uygulamaları" kitabıdır. https://saylordotorg.github.io/text_managerial-accounting/ adresinden Windows Edge ile otomatik Türkçe çevirisinin bulunacağı faydalı bir kaynak da takip edilebilir.





Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Toplam İş Yükü (saat) 0

* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek