GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
EICM225 Yapı I Ders 2 3 7.00 3.00

Lisans


Türkçe


Öğrencilere, bir yapının strüktürel yapısını tanıma ve iç mekân ve dış cephede kullanılabilecek uygun malzeme çözümleri üretme becerisi kazandırmaktır


Öğr.Gör.İlke Hatipoğlu


1 yapı ve yapı eylemine dair genel kavramları öğrenebilecekler.
2 Yapım, yapım sistemleri, taşıyıcı sistemler ve yapı öğelerini tanıyabilecekler.
3 Yapı dış kabuğu, iç bölmeler ve sirkülasyon alanlarını öğrenebilecekler.
4 Ders içeriğinde öğrendikleri teknik bilgileri uygulamaya dönüştürme yeteneğini kazanabilecekler.

Birinci Öğretim


-


-


Dersin içeriği, Yapı ve temel kavramları hakkında genel bilgilendirme, iç mekânın ve dış cephe ile ilgili strüktürel ve ince yapı detaylarına yönelik bilgiler, betonarme, çelik ve ahşap yapım sistemleri, duvarlar, döşemeler, tavanlar ve çatılardaki kullanımlar, iç mekân ve dış cephelerde kullanılacak (ahşap, metal, cam, plastik, kompozit, doğal ve yapay taşlar, v.s.) malzemelerin kullanımları konularını kapsamaktadır.


Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Dersin tanıtımı, Geçmişten günümüze yapı ve sistemlerinin anlatımı Ppt sunum Ders izlencesinin gözden geçirilmesi.
2 İskelet yapı sistemlerini malzemelere göre sınıflandırma Ana sistem olan temel, kolon, kiriş ve döşeme strüktür sisteminin slaytlarla tanıtımı Ders kaynaklarından incelenmesi. Güncel yapısal gelişmelerin takip edilmesi.
3 İskelet yapı sistemlerini malzemelere göre sınıflandırma Ana sistem olan temel, kolon, kiriş ve döşeme strüktür sisteminin slaytlarla tanıtımı Ders kaynaklarından incelenmesi. Güncel yapısal gelişmelerin takip edilmesi.
4 Yapı içi ve dış cephe detaylarında kullanılacak malzemelerin tanıtımı Yüzyüze konu anlatımı ve örnekler üzerinde inceleme Ders kaynaklarından incelenmesi. Güncel yapısal gelişmelerin takip edilmesi.
5 Yapı içi ve dış cephe detaylarında kullanılacak malzemelerin tanıtımı Yüzyüze konu anlatımı ve örnekler üzerinde inceleme Ders kaynaklarından incelenmesi. Güncel yapısal gelişmelerin takip edilmesi.
6 Yapı içi ve dış cephe detaylarında kullanılacak malzemelerin tanıtımı Yüzyüze konu anlatımı ve örnekler üzerinde inceleme Ders kaynaklarından incelenmesi. Güncel yapısal gelişmelerin takip edilmesi.
7 Yapı içi ve dış cephe detaylarında kullanılacak malzemelerin tanıtımı Yüzyüze konu anlatımı ve örnekler üzerinde inceleme Ders kaynaklarından incelenmesi. Güncel yapısal gelişmelerin takip edilmesi.
8 ARA SINAV
9 Merdiven çeşitleri, hesabı, dengeleme. Yüzyüze konu anlatımı ve örnekler üzerinde inceleme Ders kaynaklarından incelenmesi. Güncel yapısal gelişmelerin takip edilmesi.
10 Betonarme merdiven, korkuluk, küpeşte Yüzyüze konu anlatımı ve örnekler üzerinde inceleme Ders kaynaklarından incelenmesi. Güncel yapısal gelişmelerin takip edilmesi.
11 Betonarme merdiven, korkuluk, küpeşte Yüzyüze konu anlatımı ve örnekler üzerinde inceleme Ders kaynaklarından incelenmesi. Güncel yapısal gelişmelerin takip edilmesi.
12 Basamak detayları, ahşap merdivenler Yüzyüze konu anlatımı ve örnekler üzerinde inceleme Ders kaynaklarından incelenmesi. Güncel yapısal gelişmelerin takip edilmesi.
13 Ankastre mozaik basamakları Yüzyüze konu anlatımı ve örnekler üzerinde inceleme Ders kaynaklarından incelenmesi. Güncel yapısal gelişmelerin takip edilmesi.
14 Duvar döşeme tavan ve dış cephe birleşim detay çözümlemelerin anlatımı Yüzyüze konu anlatımı ve örnekler üzerinde inceleme Ders kaynaklarından incelenmesi. Güncel yapısal gelişmelerin takip edilmesi.
15 FİNAL

Allen, E., Joseph, I., Fundamentals of Building Construction-Materials and Methods, John Wiley&SonsInc., 2004. Berköz, S. (1975), Yapım'da Sistemler Yaklaşımı, İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Ching, F.D.K. (2006), Çizimlerle Bina Yapım Rehberi, İstanbul: YEM Yayın Çelebi, R., Yapı Elemanları 1-2, Ebru Tanıtım Matbaa, 1990. Eldem, S.H. (1973), Yapı, İstanbul: Birsen Yayınevi Erten, E. (2012), Mimarlıkta Yapı-Yapım, İstanbul: Birsen Yayınevi Neufert, E. (2018), Yapı Tasarımı, İstanbul :Beta Yayıncılık Plunkett, D. (2014), Construction and detailing for interior design, London: Laurence King, Soygeniş, M. (2008), Yapı 2-3-4, İstanbul: Birsen Yayınevi Yapım + malzeme /Farrelly, Lorraine. - Literatür, İstanbul: - 176 p. : 23 cm. Original title : Construction + materiality, 2012 Toydemir, N., Gürdal, E. & Tanaçan, L., (2002), Yapı Elemanları Tasarımında Malzeme, İstanbul: Literatür Yayıncılık Yücesoy, L., Temeller, Duvarlar, Döşemeler, YEM Yayın, İstanbul, 2001.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

-


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 1 20 20
Uygulama/Pratik 2 5 10
Gözlem 10 1 10
Örnek Vaka İncelemesi 3 1 3
Bireysel Çalışma 1 20 20
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 20 5 100
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 10 1 10
Okuma 5 1 5
Toplam İş Yükü (saat) 180

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17 PÇ 18 PÇ 19
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 5
ÖÇ 3 5
ÖÇ 4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek