GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
ESOS104 Sosyal Antropoloji Ders 1 2 6.00 3.00

Lisans



Bu ders antropolojinin alt dallarından biri olan kültürel antropolojideki temel kavram, kuram ve tartışmaları tanıtmayı amaçlamaktadır.


Dr. Öğretim Üyesi Bengü Kurtege Sefer


1 Antropolojideki farklı kuramsal çerçeveleri ve bu çerçevelerin tarihsel değişimini kavrayarak kültür kavramını yorumlayabileceklerdir.
2 Kapitalist ve kapitalist olmayan toplumlardaki tüketim ve üretim ilişkilerini yorumlayabileceklerdir. Mekan ve antropoloji çalışmaları kapsamında kent ve köy etnografilerini ve bu çalışmalarda toplumsal ayrışma ve tabakalaşma biçimlerini anlamlandırabileceklerdir.
3 Dersi kapsamındaki okumalar üzerinden öğrenciler dünyada ve Türkiye’den etnografik çalışma örneklerini okuyarak farklı toplumlarda kültür, ırkçılık, milliyetçilik, suç, dil, göç, toplumsal cinsiyet ve akrabalık ilişkileri gibi konulara farklı yaklaşımları öğreneceklerdir.

Birinci Öğretim



Yok


Derste antropologların dil ve iletişim pratikleri, aile ve akrabalık ilişkileri, ırkçılık, suç, kentleşme ve milliyetçilik gibi kültürel ve sosyal sorunları nasıl çalıştıkları incelenecektir. Bu derste dünyanın farklı ülkelerindeki, özellikle de Türkiye’deki etnografik araştırmaları baz alarak çeşitli antropolojik yaklaşımları ve yöntemleri inceleyeceğiz. Ayrıca derslerde evrimci, işlevselci, yapısalcı, Marksist ve yorumsamacı kuramların kültürel antropoloji alanında nasıl kullanıldığı anlatılacaktır. Bu yaklaşımlar kültür kavramının karmaşıklığını ve çok boyutluluğu anlamlandırmamızı sağlayacaktır.


Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Ders Tanıtımı, Kültürel Antropoloji Tanımı ve Evrimselcilik
2 Irk, Irkçılık ve Devlet Antropolojisi
3 Antropolojide Araştırma Yöntemleri
4 Kültür ve Yorumsamacı Antropoloji
5 Köy Etnografileri: Aile, Evlilik ve Akrabalık
6 Etnografik Alan Olarak Şehir
7 Kent Etnografisi: Karşılaşma ve Ayrışmalar
8 Ara sınav
9 Tüketimin Antropolojisi
10 Küreselleşme, Göç ve Kültür
11 Dil ve Kültürel Etkileşim
12 Suç ve Kültür
13 Kültür Ve Din
14 Finale Hazırlık

 Candan, A. B. ve C. Özbay, (2019). Kültür Denen Şey: Antropolojik Yaklaşımlar. İstanbul: Metis Yayınları.  Özbudun, S., Şafak, B., ve Altuntek, N.S., (2016). Antropoloji: Kuramlar Kuramcılar. Ankara: Dipnot Yayınları.  Kottak, P. C. (2001). Antropoloji: İnsan Çeşitliliğine Bir Bakış. Ankara: Ütopya Yayınevi  Lavenda R.H. ve E. Schutz, (2021). Kültürel Antropoloji Temel Kavramlar. Ankara: Doğu Batı Yayınları.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 20 20
Final Sınavı 1 40 40
Quiz 14 6 84
Toplam İş Yükü (saat) 144

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek