GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
EUBO311 Türbin Motorlu Uçak Aerodinamiği, Yapı Ve Sistemleri I Ders 3 5 7.00 5.00

Lisans


Türkçe


Bu dersin temel amacı; uçuş teorisini, yapıları ve genel kavramlarını, ekipmanlar ve mefruşatları ve uçuş kumandanlarını öğretmeyi amaçlamaktadır.


Doç. Dr. Ali Sinan Çabuk


1 Uçak Aerodinamiği ve Uçuş Kontrolleri (Kumandaları): Sağa sola yatış (rule) kumandası; eleronlar ve spoylerler; burun aşağı/burun yukarı (pike) kumandası: elevatör, stabilatör, değişken oranlı stabilatörler ve kanard kontrolü; Sağa sola dönüş (yaw) kumandası, dümen sınırlayıcıları rudder limiters) kavramlarını idrak etmek.
2 Elevon ve ruddervatörün kullanımı ile kontrolü anlayabilmek.
3 Yüksek kaldırma düzenekleri ve yuvalar, çıtalar, flaplar gibi kavramları anlayabilmek.
4 Sürükleme (drag) sağlayan cihazları idrak etmek: Spoylerler, kaldırma indirme yastıkları, hız frenleri.
5 Trim fletnerlerinin, servo tabların, kumanda yüzeyi bıyaslarının çalışması ve etkisini anlamak.
6 Yüksek hızlı uçuşta ses hızı, subsonik uçuş, transonik uçuş, süpersonik uçuş gibi kavramları anlamak.
7 Mach sayısı ve kritik Mach sayısını anlamak.
8 Döner kanat aerodinamiği, terminoloji, devri, kolektif ve anti tork kontrollerinin/kumandalarının çalışması ve etkisini idrak etmek.
9 Yapısal sistem esasları, bölge ve istasyon tanımlama sistemleri, elektrikli bağlama/yapıştırma ve yıldırım çarpmasından korunma koşulunu idrak etmek.
10 Elektronik acil durum ekipmanı gerekliliklerini ve kabin eğlence ekipmanlarını bilmek.
11 Birincil kumandalar: eleron, elevator, dümen, spoyler; fletner (trim) kumandası ve aktif yük kumandası gibi kumandaları öğrenmek.
12 Yüksek kaldırma düzenekleri; kaldırma indirme, hız frenleri; sistem çalışması: manüel, hidrolik, pnömatik; suni hissetme, sapma (Yaw) damperi, Mach ayarı, dümen sınırlayıcısı (rudder limiter) ve fırtına kilitlerini anlayabilmek.
13 Perdövites (stall) koruma sistemleri ve sistem çalışmasını anlayabilmek: elektriksel, elektronik kumandalı uçuş/elektronik uçuş kontrol sistemleri (fly-by-wire).

Birinci Öğretim


Ön koşul bulunmamaktadır.


Yok


Uçak Aerodinamiği ve Uçuş Kontrolleri (Kumandaları): Sağa sola yatış (rule) kumandası; eleronlar ve spoylerler; burun aşağı/burun yukarı (pike) kumandası: elevatör, stabilatör, değişken oranlı stabilatörler ve kanard kontrolü; Sağa sola dönüş (yaw) kumandası, dümen sınırlayıcıları rudder limiters); Elevon ve ruddervatörün kullanımı ile kontrol; Yüksek kaldırma düzenekleri; Yuvalar, çıtalar, flaplar; Sürükleme (drag) sağlayan cihazlar: Spoylerler, kaldırma indirme yastıkları, hız frenleri; Trim fletnerlerinin, servo tabların, kumanda yüzeyi bıyaslarının çalışması ve etkisi; Yüksek hızlı uçuş: ses hızı, subsonik uçuş, transonik uçuş, süpersonik uçuş; Mach sayısı, kritik Mach sayısı; döner kanat aerodinamiği; terminoloji; devri, kolektif ve anti tork kontrollerinin/kumandalarının çalışması ve etkisi; yapısal sistem esasları; bölge ve istasyon tanımlama sistemleri; elektrikli bağlama/yapıştırma; yıldırım çarpmasından korunma koşulu; elektronik acil durum ekipmanı gereklilikleri; kabin eğlence ekipmanları; birincil kumandalar: eleron, elevator, dümen, spoyler; fletner (trim) kumandası; aktif yük kumandası; yüksek kaldırma düzenekleri; kaldırma indirme, hız frenleri; sistem çalışması: manüel, hidrolik, pnömatik; suni hissetme, sapma (Yaw) damperi, Mach ayarı, dümen sınırlayıcısı (rudder limiter), fırtına kilitleri; perdövites (stall) koruma sistemleri; sistem çalışması: elektriksel, elektronik kumandalı uçuş/elektronik uçuş kontrol sistemleri (fly-by-wire).


Hafta Teorik Uygulama [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Uçak Aerodinamiği ve Uçuş Kontrolleri (Kumandaları): Sağa sola yatış (rule) kumandası; Eleronlar ve Spoylerler; Burun aşağı/burun yukarı (pike) kumandası: Elevatör, Stabilatör, değişken oranlı stabilatörler ve kanard kontrolü; Sağa sola dönüş (yaw) kumandası.
2 Dümen sınırlayıcıları; Elevon ve ruddervatörün kullanımı ile kontrol; Yüksek kaldırma düzenekleri; Yuvalar, çıtalar, flaplar; Sürükleme (drag) sağlayan cihazlar: Spoylerler, kaldırma indirme yastıkları, Hız frenleri.
3 Trim fletnerlerinin, servo tabların, kumanda yüzeyi bıyaslarının çalışması ve etkisi; Yüksek hızlı uçuş: ses hızı, subsonik uçuş, transonik uçuş, süpersonik uçuş.
4 Mach sayısı, kritik Mach sayısı; döner kanat aerodinamiği; terminoloji; devri, kolektif ve anti tork kontrollerinin/kumandalarının çalışması ve etkisi; yapısal sistem esasları
5 Bölge ve istasyon tanımlama sistemleri; Elektrikli bağlama/yapıştırma; Yıldırım çarpmasından korunma koşulu
6 Elektronik acil durum ekipmanı gereklilikleri ve Kabin eğlence ekipmanları
7 Birincil kumandalar: eleron, elevator, dümen, spoyler; Fletner (trim) kumandası ve Aktif yük kumandası
8 Vize Sınavı
9 Yüksek kaldırma düzenekleri; kaldırma indirme, hız frenleri.
10 Sistem çalışması: manüel, hidrolik, pnömatik.
11 Suni hissetme, sapma (Yaw) damperi, Mach ayarı, dümen sınırlayıcısı (rudder limiter), fırtına kilitleri.
12 Perdövites (stall) koruma sistemleri
13 Sistem çalışması: elektriksel, elektronik kumandalı uçuş/elektronik uçuş kontrol sistemleri (fly-by-wire)
14 Final Sınavı



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Tavsiye edilir.


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 20 20
Final Sınavı 1 20 20
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 40 40
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 40 40
Ev Ödevi 1 50 50
Toplam İş Yükü (saat) 170

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 4
ÖÇ 3 5
ÖÇ 4 3
ÖÇ 5 3
ÖÇ 6 3
ÖÇ 7 4
ÖÇ 8 3
ÖÇ 9 5
ÖÇ 10 4
ÖÇ 11 5
ÖÇ 12 4
ÖÇ 13 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek