GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
EUGM204 Elektronik Devreler Ders 2 4 5.00 3.00

Lisans


İngilizce


Dersin temel amacı öğrencilerin EASA-66 Modül 4’ün ihtiyaçları doğrultusunda elektrik-elektronik mühendisliği kavramlarını ve elektronik devrelerle ilgili çözümleme yöntemlerini anlayabilmelerini sağlamaktır. Öğrenciler elektronik devre elemanlarının yapısını ve davranışlarını öğrenecektir. Ayrıca öğrenciler entegre devreler, baskılı devre kartlarının temellerini öğrenirler.


Öğr. Gör. Özge ULU


1 Alanı ile ilgili güncel bilgileri içeren kitaplar, araç-gereçler ve diğer kaynaklarla desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgiler hakkında farkındalık geliştirmesi.
2 Alanındaki bakım uygulamaları için gerekli olan teknik araçları seçebilme ve kullanabilme.
3 Alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri ulusal ve uluslararası havacılık otoriteleri tarafından belirlenen yönerge ve/veya üretici talimatları doğrultusunda uygulayabilme
4 Uçak arızalarının tespiti ve giderilmesi hususunda gerekli işlemi standartlar içinde uygulanmasına yardımcı olabilme.
5 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinciyle hava yolu ulaştırması konusunda, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izler ve kendini sürekli yenileyerek, alanında edindiği bilgileri/becerileri eleştirel yaklaşımla değerlendirebilme.
6 Alanı ile ilgili kişi ve kurumlarla etkin iletişim kurabilme ve sorunlara çözüm önerileri geliştirebilme, düşüncelerini yazılı /sözlü olarak nicel/nitel verilerle destekleyerek bunlar arasında ilişkiler kurabilme.
7 Bilgiye erişim amacıyla kaynak araştırması yapabilme, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanarak bunları sunabilme.
8 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olma ve yeni çıkarımlarda bulunabilme.
9 Uçak bakım planlamasını etkin ve verimli şekilde gerçekleştirebilme.
10 Alanı ile ilgili tüm teknik ve idari dokümanları arşivler ve güncel olarak takip edererk kendi içerisinde yorumlayabilme.

Birinci Öğretim



Yok


Yarı iletken devre elemanlarına, yükseltici devrelerinin çözüm metotlarına, entegre devreler ve baskılı devre kartlarının yapısına genel bir giriş yapılması. Ayrıca re transistör modeli ve hibrit eşdeğer modelinin tanıtılması.


Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Diyod karakteristikleri ve özellikleri; Seri ve paralel diyodlar; Silikon kontrollü redresörlerin (tristörlerin), ışık yayan diyotların, foto iletken diyotların, varistörlerin, redresör diyotların ana özellikleri ve kullanımı; Diyotların fonksiyonel olarak test edilmesi.
2 P ve N tip materyaller: yabancı maddelerin iletim üzerindeki etkileri, azınlık veya çoğunluk karakterleri; Yarı iletkende PN bağlantısı, biasız, düz biaslı ve ters biaz koşullarında PN bağlantısı boyunca potansiyel geliştirilmesi.
3 Diyod parametreleri: Ters tepe voltajı, azami düz akım, sıcaklık, frekans, kaçak akım, güç kaybı; Aşağıdaki devrelerde diyotların çalışması ve işlevi: Kesici devreler, kıskaç devreler, tam ve yarım dalgalı redresörler, köprü redresörleri/doğrultucuları, voltaj dublörleri ve triplerleri.
4 Silikon kontrollü redresör (tristor), ışık yayan diyot, Schottky diyodu, fotoiletken diyot, varaktör diyot, varistor, redresör diyotları, Zener diyodu.
5 Transistor sembolleri; Bileşen tanımı ve oryantasyon; Transistor karakteristikleri ve özellikleri; PNP ve NPN transistorlarının yapısı ve işleyişi; Baz, kollektör ve emitör konfigürasyonları; Transistorların test edilmesi; Diğer transistor tiplerinin ve kullanımlarının temel olarak anlaşılması.
6 Transistorların tatbiki: Yükseltici sınıfları (A, B, C); Bias, dekuplaj, geri besleme ve stabilizasyon dahil basit devreler; Çok aşamalı/çok katlı devre prensipleri; kaskadlar/ardışıklar, puşpul/it-çek, osilatörler, multivibratörler, flip-flop/iki kararlı devreler.
7 Mantık devrelerinin ve doğrusal devrelerin/işlemsel yükselticilerin tanımı ve işleyişi; Mantık devrelerinin ve doğrusal devrelerin/işlemsel yükselticilerin tanımı ve işleyişi.
8 ARA SINAV
9 İntegratör, diferansiyatör, voltaj izleyici, komparatör olarak kullanılan işlemsel yükselticinin çalışmasına ve işlevine giriş; Çalışma ve yükseltme aşamaları bağlantı yöntemleri: rezistif, kapasitif, endüktif (transformatör), endüktif rezistif (IR).
10 Artı ve eksi geri beslemenin avantajları ve dezavantajları.
11 Baskılı devre kartlarının tanımı ve kullanımı.
12 Açık ve kapalı çevrim sistemleri, geri besleme, takip, analog güç çeviriciler, senkro sistem bileşenlerinin/özelliklerinin çalışma ve kullanım prensipleri: Çözücüler, diferensiyal, kontrol ve trok, transformatörler, endüktans ve kapasitans ileticileri
13 Açık ve kapalı çevrim, takip, servomekanizma, analog, güç çevirici, sıfırlama, sönümleme, geri besleme, ölü bant.
14 Senkro sistem bileşenlerinin/özelliklerinin yapısı ve işleyişi: Çözücüler, diferensiyal, kontrol ve tork, E ve I transformatörleri, endüktans ileticileri, kapasitans ileticileri, senkronize ileticiler; Servomekanizma kusurları, senkron ayaklarının ters bağlanması, arıza yakalama.
15 Final Dönemi ve Genel Değerlendirme



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 20 20
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 40 40
Okuma 1 63 63
Toplam İş Yükü (saat) 125

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11
ÖÇ 1 3 4 4 5 3 3 4 4 4 5 4
ÖÇ 2 4 4 4 5 4 3 3 4 3 5 4
ÖÇ 3 4 3 4 4 3 5 5 5 4 3 4
ÖÇ 4 4 4 4 5 5 4 4 3 5 4 4
ÖÇ 5 5 4 5 5 4 5 3 4 3 5 4
ÖÇ 6 4 3 3 4 3 5 5 3 4 4 5
ÖÇ 7 4 4 5 4 3 5 4 4 5 5 5
ÖÇ 8 4 4 5 4 5 4 4 4 5 5 5
ÖÇ 9 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4
ÖÇ 10 5 4 4 5 5 4 4 3 5 5 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek