GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
EYMD221 Bilgisayar Destekli Tasarım Ders 2 3 6.00 3.00

Lisans



Mimari düşüncelerin tasarım ve sunumunda, dijital anlatım becerilerinin eklenmesiyle, mimari anlatımda yetkin düzeyde bilgi kazanır. Tasarımları bilgisayar ortamında 2 boyutlu olarak gerçekleştirebilme becerisi kazanır.


Öğr. Gör. Mert Kalkan


1 Öğrenci bilgisayarı ve donanımı tanır, işletim sistemini tasarım için etkin kullanır.
2 Adobe Photoshop, Illustrator ve Indesign öğrenir.
3 Tasarım yetisi kazanır.
4 Tasarım ihtiyacına göre yazılım kullanmayı öğrenir.

Birinci Öğretim


Yok


-


Mimarlık disiplininde bilgisayar teknolojisinin kullanımı ve önemi, Bilgisayar destekli tasarım programları hakkında genel bilgi, AutoCAD programının 2 boyutlu çizim özelliklerinin kullanımı; çizim, düzenleme, görüntüleme, kurgulama, ölçülendirme


Hafta Teorik Uygulama [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Tanışma ve ders içeriğinin aktarımı AutocCad programı hakkında genel bilgiler verilecek.
2 AutoCad Layer Sistemi Dersin ikinci haftasında AutoCAD'de layerlar düzenlemenin çizim yaparken kolaylığı anlatılıp çizgi kalınlıkları ve çizgi tiplerinden bahsedilecektir. AutoCAD'de çizim düzenleme komutları anlatılacaktır. Basit geometrik obje çizimi uygulaması yapılacaktır.
3 AutoCad Layer Sistemi Dersin ikinci haftasında AutoCAD'de layerlar düzenlemenin çizim yaparken kolaylığı anlatılıp çizgi kalınlıkları ve çizgi tiplerinden bahsedilecektir. AutoCAD'de çizim düzenleme komutları anlatılacaktır.
4 Plan Çizimi Dersin dördüncü haftasında ilk olarak geçen hafta öğrenilen komutların üzerinden geçilerek AutoCAD programı ile mimari teknik resim kullarına göre kat planı çizimi anlatılmaya devam edilecektir.
5 AutoCad Blok Sistemi Dersin beşinci haftasında AutoCAD programında öğrencilere çizim bloğu ve blok ayarları öğretilecektir. Daha sonra da mimari elemanların bu komutu kullanarak oluşturulması istenmektedir.
6 AutoCad Blok Sistemi Dersin altıncı haftasında öğrencilere dinamik blok ve özellikleri anlatılacaktır. Mimari elemanları dinamik blok olarak çizme uygulaması yapılacaktır
7 AutoCad Tarama Dersin altıncı haftasında öğrencilere blok düzenleyici, Wblock, Hatch ayarları gösterilecektir. Hatch boyutu ve şekli ayarlaması öğretilecektir. Bu komutların mimari çizime aktarılması konusunda bir çalışma yapılacaktır.
8 Vize
9 Yazı Ekleme ve Ölçeklendirme Dersin dokuzuncu haftasında önceki haftalarda öğrenilen komutlarla çizilen mimari çizimlere yazı ekleme ve ölçülendirme yapılması anlatılacaktır. Yazı ekleme ve ölçülendirme uygulama çalışması yapılacaktır.
10 Ölçeklendirme Dersin onuncu haftasında yapılan çizimlerin ölçeklendirilmesi ve array, align ve fillet komutları öğretilecektir.
11 Kesit Çizimi Dersin on birinci haftasında Autocad programı kullanarak daha önceki haftalarda üretilen kat plan çizimlerinin kesit çiziminin yapılması öğretilecektir. Ders içerisinde de kesit çizimi çalışmaları yapılacaktır.
12 Klavye Kısayolları Dersin on ikinci haftasında öğrencilere klavye kısa yolları ayarları öğretilecektir.
13 Layout Ayarları Dersin on üçüncü haftasında öğrencilere ölçekli çıktı alabilmeleri için Layout ayarları anlatılacaktır. Kağıt boyutu ve şekli seçimi hakkında bilgi verilecektir.
14 External References Komutu Dersin on dördüncü haftasında öğrencilere External references (Xref) Komutu öğretilecektir.
15 Final Sınavı

Uygulama, web kaynakları.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

-


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 13 3 39
Uygulama/Pratik 14 2 28
Beyin Fırtınası 14 1 14
Proje Hazırlama 14 2 28
Bireysel Çalışma 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 2 2
Performans 14 1 14
Toplam İş Yükü (saat) 157

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17 PÇ 18
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 4
ÖÇ 3 5
ÖÇ 4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek