GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
EUGM405 Gaz Türbinli Motor Teorisi Ders 4 7 0 4.00

Lisans


Türkçe


Uçak Gövde Motor bölümünün amacı, sivil havacılık sektörüne, iyi derecede yabancı dil bilen, kendisini sürekli geliştiren, disiplinli, çalışkan ve ahlakî değerleri ön planda tutan, mesleği ile ilgili ileri seviyede bilgi ve beceriye sahip, donanımlı uçak bakım ve onarım personeli yetiştirmektir.



1 Uçak itkisi ve gaz türbinli motorların termodinamiği, temel hesaplamalar ve itki sistemlerinin tasarım, davranış ve çalışmasının teorik ve deneysel yöntemlerle incelenmesi ve irdelenmesidir. Newton'un hareket yasalarını açıklayabilecektir. Uçak motor tiplerini sınıflandırabilecektir. Motor verimlerini etkileyen faktörleri kavrayabilecektir. Motor komponentlerini tanıyabilecektir.

Birinci Öğretim



Yok


Uçak itkisi ve gaz türbinli motorların termodinamiği, temel hesaplamalar ve itki sistemlerinin tasarım, davranış ve çalışmasının teorik ve deneysel yöntemlerle incelenmesi ve irdelenmesidir.


Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Temel Esaslar; Potansiyel enerji, kinetik enerji, Newton'un hareket yasaları, Brayton çevrimi; Kuvvet, çalışma, güç, enerji, hız, hızlanma arasındaki ilişki; Turbojet, turbofan, turboşaft ve turbopropeller yapısal ayarlamaları ve çalışması.
2 Motor Performansı; Brüt thrust, net thrust, konik nozul thrust'i, thrust dağıtımı, meydana gelen thrust, thrust beygir gücü, eşdeğer şart beygir gücü, özgül yakıt tüketimi; Motor verimleri; By-pass oranı ve motor basınç oranı; Gaz akışının basıncı, sıcaklığı ve hızı; Motor “rating”leri, statik thrust, hız-irtifa- sıcak iklimin etkileri, flat rating sınırlamaları.
3 Giriş (Inlet); Kompresör giriş kanalları, Çeşitli giriş konfigürasyonlarının etkisi; Buzdan koruma
4 Kompresörler; Eksenel ve santrifüj tipler; Yapısal özellikler, çalışma prensipleri ve uygulamalar; Fan dengelemesi; Çalışması: Kompresörde “stall” ve “surge”, sebepleri ve etkileri; Hava akımının kontrol metotları: bleed valfler, değişken giriş rehber kanatçıkları, değişken stator kanatçıkları, dönen stator paleleri; Kompresör oranı.
5 Yanma Kısmı; Yapısal özellikler ve çalışma prensipleri.
6 Türbin Bölümü; Çeşitli türbin blade tiplerinin çalışması ve karakteristik özellikleri; Blade disk bağlantısı; Nozzle guide vane’ler (türbin rehber/yönlendirici sabit bıçakları); Türbin blade stres ve krip sebepleri ve etkileri.
7 Egzos; Yapısal özellikler ve çalışma prensipleri; Konverjan, diverjan ve değişken saha nozulları; Motor gürültüsünün azaltılması; Thrust reverser'ler.
8 ARA SINAV - ARA SINAV
9 Yağlama Sistemleri; Sistem çalışması/yerleşimi ve komponentleri. Hava Sistemleri; Dahili soğutma, contalama ve harici hava servisleri dahil olmak üzere, motor hava dağıtım ve buzlanmayı önleyici kontrol sistemlerinin çalışması.
10 Çalıştırma/ Başlatma ve Ateşleme Sistemleri; Motor çalıştırma sisteminin ve komponentlerinin çalışması; Ateşleme sistemleri ve komponentleri; Bakım emniyet gereklilikleri.
11 Motor Gösterge Sistemleri; Egzos Gazı Sıcaklığı/Kademeler arası Türbin Sıcaklığı; Motor Thrust Göstergesi: Motor Basıncı Oranı, motor türbin tahliye basıncı veya jet (egzos) borusu basınç sistemleri; Yağ basıncı ve sıcaklığı; Yakıt basıncı ve akışı. Motor hızı; Vibrasyon ölçümü ve göstergesi; Tork; Güç.
12 Güç Arttırma Sistemleri; Çalışma ve uygulamalar; Su enjeksiyonu, su methanol; Muavin yakıcı sistemler.
13 Turbo-prop Motorlar; Gaz bağlaşık (gas coupled)/serbest türbin ve dişli bağlaşık (gear coupled) türbinler; Redüksiyon dişlileri; Entegre motor ve pervane kontrolleri; Aşırı hız emniyet cihazları.
14 Turbo-şaft Motorlar; Ayarlamalar, tahrik sistemleri, redüksiyon dişli tertibatı, kavramalar, kontrol sistemleri. Yardımcı Güç Üniteleri (APU’lar); Amaç, çalışma, koruyucu sistemler.
15 Final Dönemi ve Genel Değerlendirme



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Bireysel Çalışma 1 30 30
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 15 15
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 30 30
Okuma 1 23 23
Toplam İş Yükü (saat) 100

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek