GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
EUGM401 Bakım Talimatları I Ders 4 7 0 4.00

Lisans


Türkçe


-------------------------------------------------------------



1 Elektrik, gazlar, özellikle oksijen, yağlar ve kimyasallarla çalışırken alınması gereken önlemler de dahil olmak üzere güvenli çalışma uygulamaları yönleri. Ayrıca, yangın söndürme maddeleriyle ilgili bilgiler de dahil olmak üzere bu tehlikelerden bir veya daha fazlasının bulunduğu bir yangın veya başka bir kaza durumunda alınacak iyileştirici faaliyetler.
2 Malzemelerin emniyetle kullanımı (MSDS) ile ilgili olarak materyalin makul olarak beklenen tüm kullanımlarını ele almaya çalışan özet bilgiler sağlar.
3 Yangından korunma sistemlerinin nasıl kullanılacağını anlamak
4  Aletlerin bakımı, aletlerin kontrolü, atölye malzemelerinin kullanımı;  Boyutlar, toleranslar ve toleranslar, işçilik standartları;  Alet ve ekipmanların kalibrasyonu, kalibrasyon standartları.
5  Yaygın el aleti türleri;  Yaygın elektrikli alet türleri;  Hassas ölçüm aletlerinin çalışması ve kullanımı;  Yağlama ekipmanı ve yöntemleri.  Elektrikli genel test ekipmanının çalışması, işlevi ve kullanımı
6 Aviyonik genel test ekipmanının çalışması, işlevi ve kullanımı.
7 Mühendislik Çizimleri, Diyagramlar ve Standartlar  Çizim türleri ve diyagramları, sembolleri, boyutları, toleransları ve izdüşümleri;  Başlık bloğu bilgilerinin belirlenmesi; Mikrofilm, mikrofiş ve bilgisayarlı sunumlar;  Amerika Hava Taşımacılığı Birliği'nin (ATA) Şartnamesi 100;  ISO, AN, MS, NAS ve MIL dahil olmak üzere havacılık ve diğer uygulanabilir standartlar;  Bağlantı şemaları ve şematik diyagramlar.
8 Ara sınav
9  Cıvata delikleri için matkap boyutları, uyum sınıfları;  Uyum ve açıklıkların ortak sistemi;  Uçak ve motorlar için uygunluk ve açıklıklar programı;
10  Eğilme, bükülme ve yıpranma sınırları;  Milleri, yatakları ve diğer parçaları kontrol etmek için standart yöntemler.
11  Süreklilik, yalıtım ve birleştirme teknikleri ve testi;  Sıkma aletlerinin kullanımı: elle ve hidrolik olarak çalıştırılır;  Krimp bağlantıların testi;  Konektör pimini çıkarma ve yerleştirme;  Koaksiyel kablolar: test ve kurulum önlemleri;  Kablolama koruma teknikleri: Kablo kesme ve dokuma tezgahı desteği, kablo kelepçeleri, ısıyla daralan sargı dahil koruyucu kılıflama teknikleri, ekranlama.
12  Perçinli bağlantılar, perçin aralığı ve adım;  Perçinleme ve çukur açma için kullanılan aletler;  Perçinli bağlantıların muayenesi.
13  Uçak borularını bükmek ve muflamak / genişletmek;  Hava taşıtı boru ve hortumlarının muayenesi ve testi;  Boruların montajı ve kelepçelenmesi.
14 Yayların muayenesi ve testi.
15 Final sınavı

Birinci Öğretim



Yok


Güvenlik Önlemleri, Yangın söndürme teknikleri, kimyasal maddeler ve korunma yöntemleri, Atölye Uygulamaları, El Aletleri’nin uygun kullanımı ve bakımı.


Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Elektrik, bilhassa oksijen gibi gazlar, yağlar ve kimyasal maddelerle çalışırken alınacak emniyet tedbirlerini içeren güvenli çalışma uygulamalarının safhaları. Ayrıca, söndürme ajanlarına ilişkin bilgi dahil olmak üzere, bu tehlikelerden biri veya birden fazlası ile oluşabilecek yangın veya diğer bir kaza anında alınacak iyileştirici hareket talimatları
2 Aletlerin bakımı, aletlerin kontrolü, atölye malzemelerinin kullanımı; Boyutlar, izinler ve toleranslar, işçilik standartları; Alet ve ekipmanların kalibrasyonu, kalibrasyon standartları
3 Yaygın olarak kullanılan el aletleri tipleri; Yaygın olarak kullanılan güç aletleri tipleri; Hassas ölçüm aletlerinin çalışması ve kullanımı; Yağlama ekipmanları ve yağlama metotları.
4 Elektriksel genel test ekipmanlarının çalışması, işlevleri ve kullanımı.
5 Çizim türleri ve diyagramları, sembolleri, boyutları, toleransları ve projeksiyonları; İsim/başlık bloku bilgilerinin tanımlanması; Mikrofilm, mikrofiş ve bilgisayarlı sunumlar;
6 Amerika Hava Taşıma Birliği'nin (ATA) Specification 100 Dokümanı; ISO, AN, MS, NAS ve MIL dahil olmak üzere havacılık standartları ve geçerli diğer standartlar; Tesisat/bağlantı şemaları ve şematik diyagramlar.
7 Cıvata delikleri için matkap ölçüleri, uyum sınıfları; Uyum ve kleranslar için genel sistem; Hava aracı ve motorlar için uyum ve klerans programı (tablosu); Bükülme, burulma ve aşınma limitleri; Şaftların, yatakların ve diğer parçaların kontrolü için standart yöntemler
8 ARA SINAV - ARA SINAV
9 Perçinli birleşimler/bağlantılar, perçin açıklığı/aralığı ve atımı; Perçinleme ve gamzeleme/çukurcuklama (dimpling) için kullanılan aletler; Perçinli birleşimlerin/bağlantıların incelenmesi.
10 Hava aracı borularının bükülmesi ve muflanması/ağızlarının açılması; Hava aracı boru ve hortumlarının incelenmesi ve test edilmesi; Boruların montajı ve bağlanması/kelepçelenmesi
11 Yayların incelenmesi ve test edilmes. Yatakların test edilmesi, temizlenmesi ve incelenmesi; Yataklara yönelik yağlama gereklilikleri; Yataklardaki kusurlar ve sebepleri.
12 Dişlilerin, dişli boşluğunun incelenmesi; Kayış ve kasnakların, zincirlerin ve zincir dişlilerinin incelenmesi; Vidalı krikoların, kaldıraç cihazlarının, puşpul (it -çek) çubuk sistemlerinin incelenmesi.
13 Uç bağlantılarının tokaçlanması; Kontrol kablolarının incelenmesi ve test edilmesi; Bowden kabloları, hava aracı esnek kontrol sistemleri.
14 Sac/Metal Lehva; Bükülme payının işaretlenmesi ve hesaplanması; Bükme ve şekillendirme dahil olmak üzere sac/metal levha işlenmesi; Sac/metal levhada yapılan çalışmanın incelenmesi. Kompozit ve Metal Olmayan Bağlama uygulamaları; Çevresel koşullar; İnceleme yöntemleri.
15 Final Dönemi ve Genel Değerlendirme



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 2 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 25 25
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 40 40
Okuma 1 40 40
Toplam İş Yükü (saat) 107

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
ÖÇ 7
ÖÇ 8
ÖÇ 9
ÖÇ 10
ÖÇ 11
ÖÇ 12
ÖÇ 13
ÖÇ 14
ÖÇ 15
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek