GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
EUGM402 Bakım Talimatları II Ders 4 8 0 4.00

Lisans


Türkçe


Uçak Gövde Motor bölümünün amacı, sivil havacılık sektörüne, iyi derecede yabancı dil bilen, kendisini sürekli geliştiren, disiplinli, çalışkan ve ahlakî değerleri ön planda tutan, mesleği ile ilgili ileri seviyede bilgi ve beceriye sahip, donanımlı uçak bakım ve onarım personeli yetiştirmektir.



1 Yatakların test edilmesi, temizlenmesi ve muayenesi; Yatakların yağlama gereksinimleri; Yataklardaki kusurlar ve nedenleri.
2 7.12 Şanzımanlar Dişlilerin muayenesi, boşluk; Kayış ve kasnakların, zincirlerin ve dişliler; Vidalı krikoların, kol cihazlarının muayenesi, itme-çekme çubuk sistemleri.
3 7.13 Kontrol Kabloları Uç bağlantı parçalarının dövülmesi; Kontrol kablolarının incelenmesi ve test edilmesi; Bowden kabloları; uçak esnek kontrol sistemleri
4 Malzeme taşıma 7.14.1 Sac Metal Eğimin işaretlenmesi ve hesaplanması ödenek; Bükme dahil sac metal işleme ve şekillendirme; Sac metal işlerinin muayenesi
5 7.14.2 Kompozit ve metal olmayan Bağlayıcı uygulamalar; Çevre koşulları; Muayene yöntemleri
6 7.15 Kaynak, Sert Lehimleme, Lehimleme ve Yapıştırma (a) Lehimleme yöntemleri; lehimli bağlantıların muayenesi. (b) Kaynak ve sert lehim yöntemleri; Kaynaklı ve sert lehimli bağlantıların muayenesi; Yapıştırma yöntemleri ve yapıştırılmış derzlerin muayenesi.
7 7.16 Uçak Ağırlığı ve Dengesi (a) Ağırlık Merkezi / Denge sınırları hesaplama: ilgili belgelerin kullanımı (b) Uçağın tartım için hazırlanması; Uçak tartımı.
8 Vize
9 7.17a Hava Taşıtı Taşıma ve Depolama Uçakta taksi / çekme ve ilgili güvenlik önlemleri; Uçak kriko, takoz, emniyete alma ve ilgili güvenlik önlemleri; Uçak depolama yöntemleri
10 7.17b Uçak Yer Hizmetleri Yakıt ikmali / boşaltma prosedürleri; Buz çözme / buzlanmayı önleme prosedürleri; Elektrik, hidrolik ve pnömatik yer temini. Çevre koşullarının hava taşıtı elleçleme ve çalıştırma üzerindeki etkileri.
11 7.18a Sökme, İnceleme, Onarım ve Montaj Teknikleri (a) Kusur türleri ve görsel inceleme teknikler; Korozyon giderme, değerlendirme ve yeniden koruma (b) Genel onarım yöntemleri, Yapısal Tamir El Kitabı; Yaşlanma, yorgunluk ve korozyon kontrol programları;
12 7.18b Sorun giderme teknikleri (a) Penetran, radyografik, girdap akımı, ultrasonik ve boroskop yöntemleri dahil olmak üzere tahribatsız muayene teknikleri (b) Sökme ve yeniden birleştirme teknikleri; (c) Sorun giderme teknikleri.
13 7.19 Anormal Olaylar (a) Yıldırım çarpmasını takiben yapılan denetimler ve HIRF penetrasyonu; (b) Anormal olayları izleyen denetimler ağır iniş ve uçuş gibi türbülans yoluyla
14 7.20 Bakım Prosedürleri Bakım planlaması; Değişiklik prosedürleri; Prosedürleri depolar; Sertifikasyon / sürüm prosedürleri; Uçak operasyonu ile arayüz; Bakım Denetimi / Kalite Kontrol / Kalite Güvencesi; Ek bakım prosedürleri; Ömrü sınırlı bileşenlerin kontrolü.
15 Final

Birinci Öğretim



Yok


Hava aracı Ağırlık ve Dengesi, Havaaracının Servisi, Söküm, Kontrol, Tamir ve Montaj Teknikleri, Anormal Olaylar ve Bakım Yöntemleri.


Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Kaynak ve kaplama metotları; Kaynaklı ve kaplama bağlantıların kontrolü; Yapıştırma metotları ve yapıştırma bağlantılarının kontrolü.
2 Ağırlık Merkezi/Denge limitleri hesaplaması: İlgili dokümanlarının kullanımı;
3 Hava Aracının tartılmasına ilişkin hazırlıklar; Hava Aracının tartılması. Hava aracı taksi/ çekme işlemleri ve bunlarla ilgili güvenlik tedbirleri
4 Hava Aracı depolama yöntemleri; Yakıt ikmali/yakıt boşaltma prosedürleri; Buzdan arıtma (de-icing)/ buzlanmayı önleme prosedürleri
5 Elektrik, hidrolik ve pnömatik yer ikmalleri. Hava aracı handling ve çalıştırma işlemlerinde çevre şartlarının etkileri.
6 Hasar tipleri ve gözle muayene (kontrol) teknikleri; Korozyonun giderilmesi, değerlendirilmesi ve korozyona karşı koruma;
7 Genel onarım metotları, Yapısal Onarım El Kitabı; Yaşlanma, yorulma ve korozyon kontrol programları
8 ARA SINAV -ARA SINAV --
9 Söküm ve montaj teknikleri;
10 Yıldırım çarpması ve yüksek radyasyon alanına (HIRF) maruz kaldıktan sonra yapılacak kontroller; Sert iniş ve türbülansta uçuş gibi anormal olaylar ardından yapılacak kontroller.
11 Bakım planlaması; Modifikasyon prosedürleri
12 Depo prosedürleri; Sertifikasyon/bakımdan çıkış prosedürleri;
13 Hava aracı işletimine ilişkin arayüz; Bakım Muayenesi (Kontrolü)/ Kalite Kontrol/ Kalite Güvence;
14 İlave bakım prosedürleri; Ömürlü parçaların kontrolü
15 Final Dönemi ve Genel Değerlendirme



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 1 15 15
Bireysel Çalışma 1 10 10
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 15 15
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 20 20
Okuma 1 40 40
Toplam İş Yükü (saat) 102

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
ÖÇ 7
ÖÇ 8
ÖÇ 9
ÖÇ 10
ÖÇ 11
ÖÇ 12
ÖÇ 13
ÖÇ 14
ÖÇ 15
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek