GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
EHEE433 Hava Aracı Aerodinamiği, Yapı Ve Sistemleri III Ders 4 7 8.00 5.00

Lisans


Türkçe


Bu dersin temel amacı; Air Conditioning ve Kabin Basınçlandırması, Hava ikmali/beslemesi, Emniyet ve uyarı cihazları, Hidrolik Güç, İniş takımları, Oksijen ve Prömatik/Vakum gibi kavramları öğretmektir.



1 Motor bleed, APU ve yer arabası dahil hava ikmal kaynakları; Air conditioning sistemleri; Hava çevrimi ve buhar çevrimi makineleri; Dağıtım sistemleri; Akış, sıcaklık ve nem kontrol sistemi; Basınçlandırma sistemi gibi kaynak ve sistemleri kavramak.
2 Kumanda ve emniyet valfleri dahil kumanda ve göstergeler; Kabin basıncı kumandaları; Koruma ve uyarı cihazları; Sistem yerleşimi; Hidrolik akışkanları; Hidrolik depoları ve akümülatörleri gibi kavramları idrak etmek.
3 Basınç üretimi: Elektriksel, mekanik ve pnömatik; Acil durum basınç üretimi; Filtreler; Basınç kontrolü; Güç dağıtımı; Gösterge ve uyarı sistemleri; Diğer sistemler ile arayüz; Yapı, şok emme gibi kavramları idrak etmek.
4 Açma ve toplama sistemleri; Normal ve acil durum; Göstergeler ve uyarılar; Tekerlekler, frenler, kaymayı engelleyiciler ve oto-frenleme; lastikler; Steering (dümen); Sistem yerleşimi; Kokpit, kabin; Kaynaklar, depolama, dolum ve dağıtım; İkmal ayarı gibi kavramları öğrenmek.
5 Göstergeler ve uyarılar; Sistem yerleşimi; Kaynaklar; Motor/API, kompresörler, rezervuarlar, yer ikmali gibi kavramları idrak etmek.
6 Basınç kontrolü; Dağıtım; Göstergeler ve uyarılar; Diğer sistemler ile arayüz gibi kavramları öğrenmek.

Birinci Öğretim



Yok


Motor bleed, APU ve yer arabası dahil hava ikmal kaynakları; Air conditioning sistemleri; Hava çevrimi ve buhar çevrimi makineleri; Dağıtım sistemleri; Akış, sıcaklık ve nem kontrol sistemi; Basınçlandırma sistemi; Kumanda ve emniyet valfleri dahil kumanda ve göstergeler; Kabin basıncı kumandaları; Koruma ve uyarı cihazları; Sistem yerleşimi; Hidrolik akışkanları; Hidrolik depoları ve akümülatörleri; Basınç üretimi: Elektriksel, mekanik ve pnömatik; Acil durum basınç üretimi; Filtreler; Basınç kontrolü; Güç dağıtımı; Gösterge ve uyarı sistemleri; Diğer sistemler ile arayüz; Yapı, şok emme; Açma ve toplama sistemleri; Normal ve acil durum; Göstergeler ve uyarılar; Tekerlekler, frenler, kaymayı engelleyiciler ve oto-frenleme; lastikler; Steering (dümen); Sistem yerleşimi; Kokpit, kabin; Kaynaklar, depolama, dolum ve dağıtım; İkmal ayarı; Göstergeler ve uyarılar; Sistem yerleşimi; Kaynaklar; Motor/API, kompresörler, rezervuarlar, yer ikmali; Basınç kontrolü; Dağıtım; Göstergeler ve uyarılar; Diğer sistemler ile arayüz.


Hafta Teorik Uygulama [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Motor bleed, APU ve yer arabası dahil hava ikmal kaynakları; Air conditioning sistemleri; Hava çevrimi ve buhar çevrimi makineleri; Dağıtım sistemleri; Akış, sıcaklık ve nem kontrol sistemi; Basınçlandırma sistemi
2 Kumanda ve emniyet valfleri dahil kumanda ve göstergeler; Kabin basıncı kumandaları; Koruma ve uyarı cihazları
3 Sistem yerleşimi; Hidrolik akışkanları; Hidrolik depoları ve akümülatörleri
4 Basınç üretimi: Elektriksel, mekanik ve pnömatik; Acil durum basınç üretimi; Filtreler; Basınç kontrolü
5 Güç dağıtımı; Gösterge ve uyarı sistemleri; Diğer sistemler ile arayüz; Yapı, şok emme; Açma ve toplama sistemleri; Normal ve acil durum; Göstergeler ve uyarılar; Tekerlekler, frenler, kaymayı engelleyiciler ve oto-frenleme; lastikler
6 Steering (dümen); Sistem yerleşimi; Kokpit, kabin
7 Kaynaklar, depolama, dolum ve dağıtım
8 Vize Sınavı
9 İkmal ayarı; Göstergeler ve uyarılar
10 Sistem yerleşimi; Kaynaklar
11 Motor/API, kompresörler, rezervuarlar, yer ikmali
12 Basınç kontrolü; Dağıtım
13 Göstergeler ve uyarılar, Diğer sistemler ile arayüz
14 Final Sınavı



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 25 25
Final Sınavı 1 25 25
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 40 40
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 40 40
Ev Ödevi 1 60 60
Toplam İş Yükü (saat) 190

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 5
ÖÇ 3 5
ÖÇ 4 5
ÖÇ 5 5
ÖÇ 6 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek