Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | Kredi |
---|---|---|---|---|---|---|
EREH329 | Yiyecek İçecek Tarihi ve Kültürü | Seçmeli Ders Grubu | 3 | 5 | 6.00 | 3.00 |
Lisans
Bu dersin amacı, yiyecek üretimi ve tüketiminin ekonomik, sosyal, politik ve kültürel açılardan tarihsel gelişimini öğretmeyi amaçlanmıştır.
Öğr. Gör. Hümeyra DEMİR
1 | Ders ile beraber öğrenciler, dünyanın tüm bölgelerinde farklı çağlarda gelişen yemek kültürlerini keşfedecek, hem tarihsel boyutta hem de zamanın koşullarında neyi neden yediğimizi anlayacaklardır. |
2 | Yemek tarihinin anlatıldığı bu derste öğrenciler, becerinin, yaratıcılığın ve fevkalade insan davranışının hikayelerini öğrenecek ve tarihsel süreçteki tüm yaklaşımların farkında olacaklardır |
3 | Yiyeceklerin günümüzde tüketilen şeklini alana kadar hangi süreçlerden geçtiği incelenecektir. |
4 | Yemek ile ülke kültürünün nasıl şekillendiği incelenecektir |
5 | Derslere düzenli olarak katılan öğrenciler, disiplin duygusu geliştirecek iş dünyasına kolay entegre olacaklardır. |
Birinci Öğretim
ön koşulu yoktur .
-
Yiyecek Tarihi ve Coğrafyasına Giriş, tarih öncesi çağlar, tarım devrimi, hayvan ve bitkilerin evcilleştirilmesi, Sümer, Mısır ve Antik Yunan yemek kültürü, rönesans dönemi, Avrupa mutfakları tarihi ve coğrafyası, Ortaçağ Avrupası, Avrupa mutfakları tarihi ve coğrafyası, Ortaçağ Arap mutfak kültürü, Osmanlı İmparatorluğu Saray Mutfağı
Hafta | Teorik | [OgretimYontemVeTeknikleri] | [OnHazirlik] |
---|---|---|---|
1 | Yiyecek tarihi ve coğrafyası, tarihin sınıflandırılması, gastronomi ve yemek tarihine giriş | teorik | Sanal kampüs sistemi üzerinden gönderilen makalelerin okunması. |
2 | İnsanlığın varoluşu, tarih öncesi devirler, Karanlık Çağ, Kabataş, Yontma Taş, Cilalı Taş Devri | teorik | Sanal kampüs sistemi üzerinden gönderilen makalelerin okunması. |
3 | Tarım Devrimi, bitkilerin evcilleştirilmesi | teorik | Sanal kampüs sistemi üzerinden gönderilen makalelerin okunması. |
4 | Mezopotamya, buğdayın tarihi, tarımın ortaya çıkışı ve yayılışı | teorik | Sanal kampüs sistemi üzerinden gönderilen makalelerin okunması. |
5 | Sümer yemek kültürü | teorik | Sanal kampüs sistemi üzerinden gönderilen makalelerin okunması. |
6 | Antik Mısır yemek kültürü | teorik | Sanal kampüs sistemi üzerinden gönderilen makalelerin okunması. |
7 | Antik Yunan yemek kültürü | teorik | Sanal kampüs sistemi üzerinden gönderilen makalelerin okunması. |
8 | VİZE | - | - |
9 | Kızılderililer, Afrikalılar | teorik | Sanal kampüs sistemi üzerinden gönderilen makalelerin okunması. |
10 | İpek ve Baharat yolu | teorik | Sanal kampüs sistemi üzerinden gönderilen makalelerin okunması. |
11 | Antik Hindistan, Antik Çin | teorik | Sanal kampüs sistemi üzerinden gönderilen makalelerin okunması. |
12 | Orta Çağ | teorik | Sanal kampüs sistemi üzerinden gönderilen makalelerin okunması. |
13 | Osmanlı İmparatorluğu Saray Mutfağı | teorik | Sanal kampüs sistemi üzerinden gönderilen makalelerin okunması. |
14 | FİNAL | - | - |
Avcılıktan Gurmeliğe:Yemeğin Kültürel Tarihi / PRISCILLA MARY IŞIN A Food History, Maguelonne Toussaint Smat, John Wiley & Sons, 1987. Food in History, Reay TANNAHILL, Three Rivers Press,1989. Gastronomi ve Yiyecek Tarihi, Editör: Prof.Dr. Atilla AKBABA, Yrd.Doç.Dr. Neslihan ÇETİNKAYA, Detay Yayınları, 2018. İnsanlığın Yeme Tarihi, Tom Standage, Mayakitap, 2016. Lezzetin Tarihi, Prof.Dr.Zeki TEZ, Hayykitap, 2018. Tarihin Süzgecinde Mutfak Kültürümüz, Deniz Gürsoy, Oğlak Yayıncılık, 2016.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
-
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 40 | 40 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 60 | 60 |
Okuma | 1 | 48 | 48 |
Toplam İş Yükü (saat) | 150 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | PÇ 16 | PÇ 17 | PÇ 18 | PÇ 19 | PÇ 20 | |
ÖÇ 1 | 1 | 1 | 4 | 4 | 2 | 2 | 5 | 3 | 1 | 1 | 1 | 3 | 1 | 1 | 2 | 1 | 1 | 1 | 3 | 2 |
ÖÇ 2 | 1 | 1 | 4 | 4 | 3 | 1 | 5 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
ÖÇ 3 | 4 | 1 | 4 | 4 | 1 | 3 | 5 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
ÖÇ 4 | 4 | 1 | 4 | 4 | 1 | 1 | 5 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 4 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
ÖÇ 5 | 5 | 1 | 4 | 4 | 1 | 1 | 5 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 4 |