GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
EREH329 Yiyecek İçecek Tarihi ve Kültürü Seçmeli Ders Grubu 3 5 6.00 3.00

Lisans



Bu dersin amacı, yiyecek üretimi ve tüketiminin ekonomik, sosyal, politik ve kültürel açılardan tarihsel gelişimini öğretmeyi amaçlanmıştır.


Öğr. Gör. Hümeyra DEMİR


1 Ders ile beraber öğrenciler, dünyanın tüm bölgelerinde farklı çağlarda gelişen yemek kültürlerini keşfedecek, hem tarihsel boyutta hem de zamanın koşullarında neyi neden yediğimizi anlayacaklardır.
2 Yemek tarihinin anlatıldığı bu derste öğrenciler, becerinin, yaratıcılığın ve fevkalade insan davranışının hikayelerini öğrenecek ve tarihsel süreçteki tüm yaklaşımların farkında olacaklardır
3 Yiyeceklerin günümüzde tüketilen şeklini alana kadar hangi süreçlerden geçtiği incelenecektir.
4 Yemek ile ülke kültürünün nasıl şekillendiği incelenecektir
5 Derslere düzenli olarak katılan öğrenciler, disiplin duygusu geliştirecek iş dünyasına kolay entegre olacaklardır.

Birinci Öğretim


ön koşulu yoktur .


-


Yiyecek Tarihi ve Coğrafyasına Giriş, tarih öncesi çağlar, tarım devrimi, hayvan ve bitkilerin evcilleştirilmesi, Sümer, Mısır ve Antik Yunan yemek kültürü, rönesans dönemi, Avrupa mutfakları tarihi ve coğrafyası, Ortaçağ Avrupası, Avrupa mutfakları tarihi ve coğrafyası, Ortaçağ Arap mutfak kültürü, Osmanlı İmparatorluğu Saray Mutfağı


Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Yiyecek tarihi ve coğrafyası, tarihin sınıflandırılması, gastronomi ve yemek tarihine giriş teorik Sanal kampüs sistemi üzerinden gönderilen makalelerin okunması.
2 İnsanlığın varoluşu, tarih öncesi devirler, Karanlık Çağ, Kabataş, Yontma Taş, Cilalı Taş Devri teorik Sanal kampüs sistemi üzerinden gönderilen makalelerin okunması.
3 Tarım Devrimi, bitkilerin evcilleştirilmesi teorik Sanal kampüs sistemi üzerinden gönderilen makalelerin okunması.
4 Mezopotamya, buğdayın tarihi, tarımın ortaya çıkışı ve yayılışı teorik Sanal kampüs sistemi üzerinden gönderilen makalelerin okunması.
5 Sümer yemek kültürü teorik Sanal kampüs sistemi üzerinden gönderilen makalelerin okunması.
6 Antik Mısır yemek kültürü teorik Sanal kampüs sistemi üzerinden gönderilen makalelerin okunması.
7 Antik Yunan yemek kültürü teorik Sanal kampüs sistemi üzerinden gönderilen makalelerin okunması.
8 VİZE - -
9 Kızılderililer, Afrikalılar teorik Sanal kampüs sistemi üzerinden gönderilen makalelerin okunması.
10 İpek ve Baharat yolu teorik Sanal kampüs sistemi üzerinden gönderilen makalelerin okunması.
11 Antik Hindistan, Antik Çin teorik Sanal kampüs sistemi üzerinden gönderilen makalelerin okunması.
12 Orta Çağ teorik Sanal kampüs sistemi üzerinden gönderilen makalelerin okunması.
13 Osmanlı İmparatorluğu Saray Mutfağı teorik Sanal kampüs sistemi üzerinden gönderilen makalelerin okunması.
14 FİNAL - -

Avcılıktan Gurmeliğe:Yemeğin Kültürel Tarihi / PRISCILLA MARY IŞIN A Food History, Maguelonne Toussaint Smat, John Wiley & Sons, 1987. Food in History, Reay TANNAHILL, Three Rivers Press,1989. Gastronomi ve Yiyecek Tarihi, Editör: Prof.Dr. Atilla AKBABA, Yrd.Doç.Dr. Neslihan ÇETİNKAYA, Detay Yayınları, 2018. İnsanlığın Yeme Tarihi, Tom Standage, Mayakitap, 2016. Lezzetin Tarihi, Prof.Dr.Zeki TEZ, Hayykitap, 2018. Tarihin Süzgecinde Mutfak Kültürümüz, Deniz Gürsoy, Oğlak Yayıncılık, 2016.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

-


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 40 40
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 60 60
Okuma 1 48 48
Toplam İş Yükü (saat) 150

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17 PÇ 18 PÇ 19 PÇ 20
ÖÇ 1 1 1 4 4 2 2 5 3 1 1 1 3 1 1 2 1 1 1 3 2
ÖÇ 2 1 1 4 4 3 1 5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
ÖÇ 3 4 1 4 4 1 3 5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
ÖÇ 4 4 1 4 4 1 1 5 1 1 1 1 1 1 1 4 1 1 1 1 1
ÖÇ 5 5 1 4 4 1 1 5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek