GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
EINS121 Matematik I Ders 1 1 7.00 4.00

Lisans



Bu dersin temel amacı, öğrencileri analizin temel kavramları (limit, süreklilik, türev, integral ) ile tanıştırmak ve bu kavramları kullanabilir düzeye getirmek ve analitik düşünme, tartışma ve değerlendirme özelliğini kazandırmaktır.


Dr. Öğr. Üyesi Zafer Özdemir


1 Öğrenciler fonksiyonlarda limit, süreklilik ve türev kavramlarını kullanmayı öğrenir.
2 Öğrenciler fonksiyonların grafiğini, asimptotları, kritik noktaları, azalan/artan özellikleri ve konkavlığını inceleyerek çizmeyi öğrenir.
3 Öğrenciler maksimum minimum problemlerini türev kullanarak çözer.
4 Öğrenciler integral Hesabın Esas Teoremini kullanarak belirli integrali hesaplama ve belirli integral yardımıyla alan, hacim ve uzunluk hesaplar.
5 Öğrenciler transandant fonksiyonlarla işlem yapma ve integral alma tekniklerini uygular.

Birinci Öğretim


Ön koşul bulunmamaktadır.


Kümeler, Sayı Sistemleri, Fonksiyonlar, Limit, Süreklilik, Türev, Belirsiz İntegral.


Bu derste, mühendislikte kullanılan temel matematiksel kavramları uygulamak için gerekli olan matematik bilgisi verilecektir.


Hafta Teorik Uygulama [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Kümeler: Küme tanımı, alt küme, kümelerin eşitliği, evrensel küme, Venn-Euler diyagramları, küme işlemleri, kümelerin dik (kartezyen) çarpımları. Sayı Sistemleri: Doğal sayılar, tam sayılar, rasyonel sayılar, irrasyonel sayılar, reel sayılar, kompleks sayılar, mutlak değer ve özellikleri, bir sayının tam değeri.
2 Fonksiyonlar: Fonksiyonun tanım ve görüntü kümeleri, iki fonksiyonun bileşkesi, birim fonksiyon, sabit fonksiyon, doğrusal fonksiyon ve tek-çift fonksiyonlar, artan-azalan fonksiyonlar. Özel tanımlı fonksiyonlar: Kuvvet fonksiyonu, üstel fonksiyon,, mutlak değer fonksiyonu, tam değer fonksiyonu.
3 Trigonometrik Fonksiyonlar: Temel trigonometrik özdeşlikler, tanım görüntü kümeleri, ters trigonometrik fonksiyonlar Logaritmik Fonksiyonlar: Logaritmanın özellikleri, tanım-görüntü kümeleri
4 Fonksiyon grafikleri: Bir fonksiyonun grafiğini öteleme, kaydırma, yansıtma, özel tanımlı fonksiyonların grafikleri
5 Limit: Limit tanımı ve özellikleri, limit alma kuralları, limitlerle ilgili uygulama.
6 Süreklilik: Süreklilik ve süreksizlik tanımı, bunlarla ilgili örnekler, süreklilikle ilgili önemli teoremler, sürekli fonksiyonların temel özellikleri.
7 Süreksizlik: Süreksizlik tanımı, süreksizlik çeşitleri, süreklilik ve süreksizlik ile ilgili uygulama
8 Ara sınav
9 Türev: Türev tanımı ve özellikleri, türevin geometrik anlamı (teğet ve normal denkleminin türev yardımıyla bulunması), türev alma kuralları, logaritmik türev.
10 Bileşke fonksiyonun türevi, ters fonksiyonun türevi, trigonometrik fonksiyonlar, ters trigonometrik fonksiyonlar, üstel ve logaritmik fonksiyonlar, yüksek mertebeden türevler.
11 Türevin uygulamaları, bir fonksiyonun maksimum ve minimum değerleri, kritik noktalar, büküm noktaları, Rolle Teoremi, Ortalama Değer Teoremi, türevlerle ilgili uygulama.
12 Grafik çizimleri, eğrilerin bükeyliği (yukarı ve aşağı bükeylik), büküm noktaları, asimptotlar, grafik çizimleri, grafik çizimleri ile ilgili uygulama.
13 Belirsiz İntegral: Tanımı, integral hesabının temel teoremi, özellikleri, integrasyon metotları, örnekler, değişken değiştirme metodu
14 Kısmi integrasyon Metodu, basit kesirlere ayırarak integrasyon. Trigonometrik fonksiyonların integrasyonu, integrallerle ilgili uygulama.

"THOMAS’ CALCULUS, 11th Edition by THOMAS, GEORGE B.; WEIR, MAURICE D.; HASS, JOEL; GIORDANO, FRANK R., published by Pearson Education, Inc, publishing as Addison-Wesley, Copyright © 2005



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Staj zorunluluğu yoktur.


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 13 5 65
Bireysel Çalışma 13 5 65
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 10 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10 10
Ev Ödevi 2 15 30
Toplam İş Yükü (saat) 182

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11
ÖÇ 1 5 4 4
ÖÇ 2 5 4 4
ÖÇ 3 5 5 4
ÖÇ 4 4 4 4
ÖÇ 5 5 4 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek