GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
EGEN304 Genetik ve Biyomühendislik Laboratuvari I Ders 3 6 5.00 3.00

Lisans



Laboratuvar ölçeğinde (erlen, küçük ölçekli biyoreaktör) gerçekleştirilecek mikrobiyal üretimlerde üretimin her aşamasında sterilizasyon tekniklerinin öğrenilmesi yanı sıra mikrobiyolojide kullanılan temel tekniklerin uygulamalı olarak gösterilmesi, moleküler uygulamalar kısmında klonlama tekniklerinin öğretilmesi, biyoproses mühendisliği kısmında ise E. coli ile biyokütle üretimi (kesikli, kesikli-beslemeli, sürekli), mikrobiyal enzim üretimi ve aktivite tayini, Reynolds teorisi ve akış sistemlerinin öğretilmesi amaçlanmıştır.



1 Öğrenciler Mühendislik hayatında karşılaştığı ilgili konularda deney düzeneği kurma becerisi kazanacaklar.

Birinci Öğretim



Yok


Çözelti Hazırlama ve Hesaplama Yöntemleri, UV-Görünür Bölge Spektroskopisi ile Madde Miktar Tayini, Makromoleküllerin Kromatografik Yöntemle Analizi, Farklı Polimerizasyon Yöntemleri ile Polimer Sentezi, Infrared Spektroskopisi ile Yapısal Analiz, Moleküler Floresans Spektroskopisi ve Madde Miktarı Tayini, Polimerlerde Molekül Ağırlığı Tayini: Vizkozimetrik Molekül Ağırlığı, Biyodizel, Kompozit pH Elektrodu Hazırlanması ve Performansının İncelenmesi


Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Tanışma, laboratuvar işleyişi hakkında bilgi verme, grupların oluşturulması, laboratuvardan beklentilerin açıklanması
2 Endüstride biyoproses amaçlı üretimde kullanılan üç genel modun (kesikli, yarı-kesikli ve sürekli mod) laktik asit üretimi için verim ve verimlilik açısından karşılaştırılması ve bu üç moda ait matematiksel modellemelerin kavranması.
3 Mekanik ve mekanik olmayan (fiziksel, kimyasal ve enzimatik) yöntemlerle hücrenin parçalanarak hücre içi ürünün hücre dışına ekstre edilmesi, hücre parçalama yöntemlerinin karşılaştırılması.
4 Biyoreaktör İçerisindeki pH’ın Belirli Bir Etki Uygulandıktan Sonra Değişiminin Zamana Bağlı İzlenmesi, Karışma Zamanının Deneysel Olarak Belirlenmesi, Karışma Zamanının Teorik Olarak Hesaplanması.
5 Farklı membran çeşitlerinin tanıtılması ve bir protein saflaştırma prosesinde doğru şekilde kullanılması. Membran çeşitlerinin ve özelliklerinin incelenmesi [kılcal borulu diyalizör, diyaliz torbası, santrifugal filtre, ters akışlı filtre ve ultrafiltrasyon membranları (10.000 ve 30.000 Da)].
6 Hücre immobilizasyonunun avantajları. Aljinat ile immobilize edilmiş Saccharomyces cerevisiae hücrelerinden etanol üretimi. Yöntemin verimliliğinin hesaplanması.
7 Ayrıştırma Saflaştırma metodu olan Jar testinin kavranması, Koagülasyon, Flokülasyon Sedimentasyon tanımlarının verilmesi, Koagülant ve flokülant kimyasallarının tanıtılması, Belirli ortam içeriği için uygun kimyasallarının nasıl seçileceğinin ve uygulama şekillerinin anlatılması
8 Arasınav
9 Enzim kinetiği parametrelerinin belirlenmesi. Lakkaz enziminin tek başına, inhibitör veya aktivatör madde varlığında aktivite değerlerinin belirlenmesi, buna gore enzim kinetiğinin oluşturulması, elde edilecek Lineweaver-Burk doğrusuyla inhibitörün cinsini ve aktivatörün etkisinin belirlenmesi.
10 HPLC’nin parçalarının tanıtımı, görevlerinin belirtilmesi. Hesaplamalar sırasında kullanılacak matematiksel eşitliklerin anlatılması.
11 RP C-18 materyalinde organik moleküllerin adsorpsiyon ve desorpsiyon karakterlerinin incelenmesi. Polariteleri farklı iki organik molekülün birbirlerinden ayrılması. Yapılan prosesin TLC ile takip edilmesi.
12 Sephadex LH-20 materyalinde organik moleküllerin molekül ağırlıklarına göre dağılım karakterlerinin ve hareketlerinin incelenmesi. Molekül ağırlıkları farklı iki organik molekülün birbirlerinden ayrılması. Yapılan prosesin TLC ile takip edilmesi.
13 Silika dolgu maddesi kullanılarak organik moleküllerin adsorpsiyon ve desorpsiyon karakterlerinin incelenmesi. Silika dolgu maddesi ile kolon kurma yönteminin
14 Farklı fotobiyoreaktörde transfer olayları, ışık dağılımı ve kayma gerilimi ile doğrudan ilişkili olan karışma zamanının deneysel olarak hesaplanması, seçilecek karışma zamanı değerlerinde hava kaldırmalı ve kabarcık kolon fotobiyoreaktörlerde Spirulina plantesis model siyanobakterisinin üretiminin belirli ölçümler ile takip edilmesi
15 Final



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 3 3
Final Sınavı 1 3 3
Laboratuvar 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 30 30
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 40 40
Laboratuvar Sınavı 14 1 14
Toplam İş Yükü (saat) 118

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11
ÖÇ 1 4 4 3 4 4 5 5 5 5 5 1
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek