GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
ECVL216 Fluid Mechanics Ders 2 4 6.00 3.00

Lisans


İngilizce


Akışkanlar Mekaniği ile ilgili temel kavramlar verilerek, sıvıların özellikleri, hidrostatik, akışkanların kinematiği ve akış tipleri konularını kavramak.


Prof. Dr. Levent Yilmaz


1 Durgun akışkan içerisindeki basınç değişimlerini belirleyebilecektir.
2 Durgun haldeki akışkanlar tarafından düzlem ve eğrisel yüzeyler üzerine uygulanan kuvvetleri hesaplanabilecektir
3 Bir akış sistemine giren veya çıkan debileri dengeleyebilmek için kütle denklemini uygulayabilecektir
4 Bernoulli denklemini farklı türlerdeki akış problemlerini çözmede kullanabilecektir.
5 İmpuls-momentum denklemini uygulayarak akışkanların kendisini çevreleyen katı yüzeyler üzerine yaptığı etki kuvvetlerini çözümleyebilecektir.
6 Borularda sürekli ve yersel yük kayıplarının bulunması ile ilgili, impuls-momentum uygulama deneyi, su jeti deneyi hidrolik laboratuvarında deney yapabilecektir

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Temel kavramlar, sıvıların özellikleri, durgun haldeki akışkanlar, hareket halindeki akışkanlar, boyut analizi kavramı.


Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Akışkanlar mekaniğine giriş yapılacak. Akışkanlar mekaniğinin tanımı ve kapsamı açıklanacak. Akışkanlar mekaniğinin önemi ve uygulama alanları üzerinde durulacak. Dersin işleyişi hakkında genel bilgiler paylaşılacak.
2 Akışkanlar mekaniği hakkında temel bilgiler verilecektir. Öğrencilere, akışkanlar mekaniği alanında temel boyutlar, türetilmiş boyutlar ve boyut analizi öğretilecektir. Ayrıca, yoğunluk ve viskozite gibi önemli akışkan özellikleri detaylı bir şekilde açıklanacaktır.
3 Akışkanlar mekaniği dersinde, viskozitenin önemi üzerinde durulacak. Viskozitenin, Newtonian akışkanlar üzerindeki etkileri detaylı bir şekilde açıklanacak ve öğretilecektir. Ayrıca, laminer, geçiş ve türbülanslı akımlar hakkında da bilgiler verilecektir.
4 Fundamental properties of fluids, pressure distribution within a fluid, buoyancy and Archimedes' principle, fluid forces on submerged and floating bodies, and the stability conditions for such bodies will be taught
5 Manometrelerin tanımı, çalışma prensipleri ve kullanım alanları ayrıntılı olarak ele alınacaktır. Manometrelerin farklı tipleri, ölçüm prensipleri ve avantajları öğretilecektir. Ayrıca, tüp içindeki basınç denklemlerinin nasıl çözüleceği öğrencilere pratik örneklerle anlatılacak ve uygulamalı problemler çözülecektir. Basınç ölçümünde kullanılan farklı teknikler ve manometrelerin doğruluk ve hassasiyeti gibi konular da ders kapsamında ele alınacaktır.
6 Akışkanların hareketi ve akışkan parçacıklarının hareket özellikleri üzerinde durulacaktır. Akışkanların hızı, hız dağılımı, akış hattı, akışkan parçacıklarının izleme yöntemleri gibi konular ele alınacaktır. Akışkanların Eulerian ve Lagrangian yaklaşımlarına değinilecek, akışkanların hız, ivme ve yer değiştirmeleri ile ilgili temel kavramlar öğretilecektir.
7 1 Boyutlu, 2 Boyutlu ve 3 Boyutlu Akımlar konusu ele alınacak ve özellikleri açıklanacak. Bu akımların matematiksel ifadeleri öğretilecektir. Akışkanların hız, basınç ve yoğunluk dağılımları üzerinde durulacak ve görselleştirme teknikleri kullanılarak bu dağılımların anlaşılması sağlanacak.
8 Ara Sınav gerçekleştirilecek.
9 Bernoulli denklemi tanıtılacak ve denklemin bileşenleri olan statik basınç, dinamik basınç ve potansiyel enerji terimleri ayrıntılı olarak açıklanacak.Ders sürecinde Bernoulli denkleminin farklı uygulamaları, akışkanların farklı kesitlerindeki davranışı ve akışkanların enerji dönüşümü hakkında örnekler ve görseller kullanılarak anlatılacaktır.
10 Benoulli denkleminin nasıl kullanıldığı hakkında örnekler üzerinde uygulama yapılacaktır.
11 Bu ders, gerçek akışkanların özellikleri, viskozite etkileri, laminer ve turbulanslı akımlar arasındaki farklar, akış hızı profilleri, türbülans modelleri gibi konuları kapsayacaktır. Öğrencilere gerçek akışkanların nasıl davrandığı, akışkan hareketinin nasıl analiz edileceği ve bu analizin hangi modellerle gerçekleştirileceği konusunda bilgiler aktarılacaktır.
12 Gerçek akışkanların özellikleri, viskozite etkileri, laminer ve turbulanslı akımlar arasındaki farklar, akış hızı profilleri, türbülans modelleri gibi konuların 2-boyutlu davranışı incelenecektir. Öğrencilere gerçek akışkanların 2-boyutta nasıl davrandığı, akışkanın 2-boyutlu hareketinin nasıl analiz edileceği ve bu analizin hangi modellerle gerçekleştirileceği konusunda bilgiler aktarılacaktır.
13 Akışkanlar mekaniği içerisinde önemli bir konu olan viskoz alttabaka (viscous sublayer) üzerine odaklanılacaktır. Öğrencilere viskoz alttabakanın tanımı, özellikleri, oluşumu ve etkileri hakkında ayrıntılı bilgi verilecektir. Viskoz alttabakanın akışkanın yüzeyine yakın bölgede nasıl oluştuğu, hız profilleri üzerindeki etkileri ve sınırlayıcı koşulları öğretilecektir. Ayrıca, viskoz alttabakanın akışkan direnci ve akışın kararlılığı üzerindeki önemi vurgulanacak ve pratik örneklerle konunun anlaşılması sağlanacaktır.
14 Türbülanslı alttabaka (turbulent sublayer) konusuna odaklanılacaktır. Öğrencilere turbulent alttabakanın tanımı, oluşumu, özellikleri ve etkileri hakkında kapsamlı bir bilgi aktarılacaktır. Türbülanslı alttabakanın akışkan yüzeyine yakın bölgede nasıl oluştuğu, hız profilleri üzerindeki etkileri ve sınırlayıcı koşulları detaylı bir şekilde öğretilecektir. Ayrıca, Türbülanslı alttabakanın akışın taşınım özellikleri, karışım süreçleri ve enerji transferi üzerindeki etkilerine değinilecektir. Pratik örneklerle bilgiler pekiştirilecektir.

Akiskanlar Mekanigi ve Hidrolik, Yalcin Yuksel, Beta



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 90
Ev Ödevi 1 10
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 4 4
Bireysel Çalışma 14 3 42
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 15 15
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 25 25
Performans 14 4 56
Toplam İş Yükü (saat) 144

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11
ÖÇ 1 2 3 2 3 4 3 4 3 2 3 3
ÖÇ 2 4 1 3 3 4 3 5 4 3 3 4
ÖÇ 3 3 3 4 2 4 3 4 4 4 3 4
ÖÇ 4 4 3 4 2 3 3 4 3 3 3 2
ÖÇ 5 4 4 5 4 3 3 3 3 4 4 4
ÖÇ 6 5 4 4 5 5 4 3 3 3 4 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek