GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
ECVL109 Introduction to Civil Engineering Ders 1 1 5.00 3.00

Lisans


İngilizce


Bu ders, öğrencilere mühendislik disiplinleri ve özellikle inşaat mühendisliği hakkında temel bilgiler sunmayı amaçlamaktadır. Dersin hedefleri arasında, inşaat mühendisliği eğitimiyle ilgili bilgi edinme, bir inşaat mühendisinin görevlerini anlama, etik ve mesleki sorumluluklarını kavrama, inşaat mühendisliğinin farklı disiplinlerini anlama ve sunum becerilerini geliştirme yer almaktadır.


Dr. Öğretim Üyesi Burak Toydemir


1 İnşaat Mühendisliği (İngilizce) programı ve müfredatı hakkında bilgi edinir.
2 İnşaat Mühendisinin sorumluluklarını tanır.
3 İnşaat Mühendisinin etik ve mesleki sorumluluklarını anlar.
4 İnşaat teknolojisinde kullanılan terminolojiyi öğrenir.
5 İşlevleri ve tasarım seçim kriterleri de dahil olmak üzere bir dizi alt ve üst yapı oluşturmak için kullanılan farklı teknikleri öğrenir.
6 Binaları desteklemek için kullanılan farklı inşaat mühendisliği/altyapı teknolojilerini belirler.

Birinci Öğretim


Dersin ön koşulu bulunmamaktadır.


Öğrencilerimizin derse, bölüm web sayfasında yer alan İnşaat Mühendisliği Terminoloji Sözlüğü'nü inceleyerek gelmesi önerilmektedir.


İnşaat Mühendisliği, alt ve ilgili disiplinler hakkında bilgiler; Yapı Mühendisliği, Ulaştırma Mühendisliği, Hidrolik Mühendisliği, Geoteknik Mühendisliği, Yapı Malzemesi Mühendisliği, İnşaat Yönetimi ve Deprem Mühendisliği konularına giriş.


Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 İnşaat Mühendisliği hakkında genel bilgi verilir; İnşaat Mühendisliği nedir? İnşaat Mühendisliğinin tarihçesi ve gelişimi, İnşaat Mühendisliği alanındaki kariyer fırsatları ve önemi, Dersin içeriği ve hedefleri hakkında genel bilgilendirme. Anlatım yöntemi uygulanmaktadır. Öğrencilerimizin temel mühendislik kavramlarını ve bölüm web sayfasındaki İnşaat Mühendisliği Terminoloji Sözlüğü'nü incelemesi önerilir.
2 Yapı Mühendisliği hakkında bilgi verilir; Yapı Mühendisliği nedir? Yapı Mühendisliğinin temel prensipleri ve uygulama alanları, Yapı mühendisliği tasarım süreci, Yapı malzemeleri ve yapı teknolojileri, Yapıların analizi ve tasarımı. Anlatım yöntemi uygulanmaktadır.
3 Yapı Mühendisliği hakkında bilgi verilir; Yapı Mühendisliği nedir? Yapı Mühendisliğinin temel prensipleri ve uygulama alanları, Yapı mühendisliği tasarım süreci, Yapı malzemeleri ve yapı teknolojileri, Yapıların analizi ve tasarımı. Anlatım yöntemi uygulanmaktadır.
4 Geoteknik Mühendisliği hakkında bilgi verilir; Geoteknik Mühendisliği prensipleri, Zemin mekaniği ve zemin davranışı, Geoteknik tasarım süreci ve uygulamaları, Zemin iyileştirme teknikleri. Anlatım yöntemi uygulanmaktadır.
5 Hidrolik Mühendisliği hakkında bilgi verilir; Hidrolik Mühendisliği nedir? Su kaynakları yönetimi ve hidroloji temelleri, Hidrolik yapıların tasarımı ve analizi, Barajlar, sulama sistemleri ve akarsu yönetimi. Anlatım yöntemi uygulanmaktadır.
6 Ulaştırma Mühendisliği hakkında bilgi verilir; Ulaştırma Mühendisliği kavramı ve tarihçesi, Kara, hava, deniz ve demiryolu ulaştırma sistemleri, Yol ve köprü tasarımı, Ulaştırma projelerinde çevresel etkiler ve sürdürülebilirlik. Anlatım yöntemi uygulanmaktadır.
7 Yapı Malzemesi Mühendisliği hakkında bilgi verilir; Yapı malzemeleri ve özellikleri, Beton, çelik, ahşap, kompozit malzemeler, Yapı malzemesi seçimi ve tasarımı. Anlatım yöntemi uygulanmaktadır.
8 Ara sınav gerçekleştirilir. Problem çözme yöntemi uygulanmaktadır. Öğrencilerin sınav öncesi konuları revize etmesi, örnek soruları tekrar çözmesi ve anlatılan konularla ilgili bireysel araştırma yapması önerilir.
9 Ara Sınav Sonrası tartışma ve pekiştirme yapılır; Ara sınav sorularının çözümü ve tartışılması, Öğrencilerin soruları ve konuyla ilgili görüşleri, Konuların tekrarı ve güçlendirilmesi için örnek uygulamalar veya soru-cevap şeklinde etkileşimli bir oturum. Problem çözme yöntemi ve tartışma yöntemi uygulanmaktadır.
10 Deprem Mühendisliği hakkında bilgi verilir; Deprem Mühendisliği kavramı ve önemi, Depremler ve deprem etkileri, Deprem analizi ve tasarımı, Yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesi ve güçlendirilmesi. Anlatım yöntemi uygulanmaktadır.
11 Deprem Mühendisliği hakkında bilgi verilir; Deprem Mühendisliği kavramı ve önemi, Depremler ve deprem etkileri, Deprem analizi ve tasarımı, Yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesi ve güçlendirilmesi. Anlatım yöntemi uygulanmaktadır.
12 İnşaat Yönetimi hakkında bilgi verilir; İnşaat proje yönetimi süreci, İnşaat yönetim planlaması ve uygulaması, Proje planlama ve kontrolü, Risk yönetimi ve maliyet kontrolü. Anlatım yöntemi uygulanmaktadır.
13 İnşaat Mühendisliğinin çevresel etkileri hakkında bilgi verilir. Çevresel kirlilik ve kirlenmenin önlenmesi, Çevre etkisi değerlendirmesi ve sürdürülebilir projeler. Anlatım yöntemi uygulanmaktadır.
14 Mühendislik etiği ve mesleki sorumluluklar hakkında bilgi verilir; Etik kurallar ve standartlar, İnşaat mühendislerinin topluma ve çevreye olan sorumluluğu, Mezuniyet sonrası profesyonel gelişim ve sürekli öğrenme önemi. Anlatım yöntemi uygulanmaktadır.

Civil Engineering Reference Manual for the PE Exam, 15. Baskı - Michael R. Lindeburg PE



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Staj bulunmamaktadır.


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 14 3 42
Problem Çözümü 6 3 18
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 3 21
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 7 3 21
Okuma 14 1 14
Toplam İş Yükü (saat) 118

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11
ÖÇ 1 5
ÖÇ 2 2 3 5 1
ÖÇ 3 2 5 4 1
ÖÇ 4 3 2 1
ÖÇ 5 5 4 5 2
ÖÇ 6 5 5 5 1 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek