GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
EGRF220 İllüstrasyon Ders 2 4 0 3.00

Lisans



İnsan, hayvan figürleri, bitki ve kesit çizimleri. Kullanım alanlarına yönelik özgün illüstrasyon yaratımı. Resimleme tarz yaratmaya yönelik uygulamalar. 1-İllüstrasyon ile ilgili temel kavramları, estetik ve teknik bilgileri tanımlayabilme. 2-İllüstrasyonun tarihi ve gelişim aşamaları hakkında bilgi sahibi olma. 3-Başlıca illüstrasyon sanatçıları ve farklı illüstrasyon üslupları hakkında fikir sahibi olma. 4-Görsel bir problemi illüstratif anlatım dilini kullanarak çözme aşamalarını tanıyabilme. 5-Tasarım aşamasında kullanılacak materyalleri tanımlayabilme ve etkin bir biçimde kullanabilme. 6-Tasarımında biçim ve içerik (konu ve görsel) arasındaki ilişkiyi doğru tanımlayabilme. 7-Tasarımının estetik boyutu hakkında fikir sahibi olabilme. 8-Yapmış olduğu uygulamalarla illüstratif desen çizim yetisini geliştirebilme.


Dr.Öğr.Üye. Ghonche Ghojoghi


1 Bir görsel problemi kendi özgün illustratif diliyle çözme aşamasını tanıyacaktır.
2 Yaratıcı biçimde kendi özgün görsel dili ışığında yeni çözümler sunar.
3 Eskiz ve maketlerle yaratıcı görsel çözüm fikirleri üretir.
4 Ders yürütücüsüyle birlikte, geliştirdiği fikirler arasından çözüme en uygun olanını bulur ve uygular.

Birinci Öğretim



Yok


İllüstrasyon tasarımına ait temel kuramsal, plastik, estetik ve teknik bilginin verilmesi ile illüstratif resim dili kullanılarak tasarım üretebilme.


Hafta Teorik Uygulama [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 İllüstrasyon tanımı, çeşitli görüşler ve yorumlar, illüstrasyon tarihi. Çizgi çalışmaları. Ustalar ve önemli illüstratör/sanatçılarla ilgili sunum ödevleri.
2 Desen çalışması, form, ışık, tonlama, değişik malzeme kullanarak çalışmalar. Ustalar ve önemli illüstratör/sanatçılarla ilgili sunumlar ve ödevleri.
3 “Ben kimim?” Kendine bakış, otoportre çalışmaları. Kurşun kalem, füzen vb. malzeme ile. Desen çalışması, form, ışık, tonlama, değişik malzeme kullanarak... Ustalar ve önemli illüstratör/sanatçılarla ilgili sunumlar ve ödevleri.
4 Skeç tekniğini digital kalemle çalışmak ve boyalamak, fotografları digital illustrasiyona dönüştürmek tekniği- Konu belirleyip afiş için İllustrasiyon hazırlamak.
5 Kitap kapağı. Kitapla ilgili özet bilgi verilecek ve illüstrasyon teknikleri ile kapak çalışılacak. Onaylanan ve notlanan çalışmalar daha sonra dijital ortama aktarılarak yazar, yayınevi, çevirmen gibi bilgiler uygun tipografi ile bitirilecek.
6 Karakter yaratmak. Öğrencilerden özelliklerini yazarak belirtecekleri özgün bir çizgi karakter yaratmaları, bu karakteri birkaç açıdan görselleştirmeleri istenecek. Üslup geliştirme. Ustalar ve önemli illüstratör/sanatçılarla ilgili sunumlar ve ödevleri.
7 Karakterleri çizmek, Çocuklara hazırlamak, Kitap halıne getirmek
8 Storyboard. Verilecek kısa bir öykü ya da fıkra 10 adet storyboard karesinde sinematografik kriterler dikkate alınarak görselleştirilecek.
9 Digital ortamda işik çalışması, hayalet ve ruh yapma çalışması.
10 Digital kalemle kara kalem tekniğinin çalışması, afiş için illustrasiyon çalışması. Sanatçılarla ilgili sunumlar ve ödevleri.
11 Digital Art teknikleri çalışması, Dijital Çizim. İllüstrasyon çeşitleri
12 Digital Art teknikleri çalışması, Dijital Çizim. İllüstrasyon çeşitleri
13 Storyboard. Verilecek kısa bir öykü ya da fıkra 10 adet storyboard karesinde sinematografik kriterler dikkate alınarak görselleştirilecek.
14 Karakterleri çizmek, Çocuklara hazırlamak, Kitap halıne getirmek





Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Toplam İş Yükü (saat) 0

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17 PÇ 18
ÖÇ 1 4 5 4 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 2 5 4 4 5 5 3 4 3 5 5 5
ÖÇ 3 4 4 2 5 5 4 4 5 4 4 5 5 4
ÖÇ 4 5 5 4 5 5 4 5 4 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek