GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
EISL425 Örgütsel Davranış Seçmeli Ders Grubu 4 7 6.00 3.00

Lisans


Türkçe


Günümüzün giderek daha rekabetçi hale gelen küresel pazarında şirketler, eskiden önemsiz olan konuların çok daha büyük önem taşıdığını fark ediyor. Bir işletmenin kültürü, liderliği, ekip çalışması ve davranışı gibi yönleri artık çok daha önemli bir role sahip. Son on yılın en başarılı şirketlerinden biri olan Google'ın kurum kültürü ile dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan AIG arasındaki farkı bir düşünün. Google, kurumsal kimliğini ve kültürünü net bir şekilde oluşturmak için yola çıktı ve organizasyonunu buna dayandırdı. Öte yandan AIG, orijinal iş yapma amacına ters düşen bir kültürün gelişmesine izin verdi ve sonuçlar kendi adına konuşuyor. Örgütsel davranış çalışmanızla, kültür, liderlik, ekip çalışması ve davranışın altında yatan ilkeleri tanıtacak ve böylece bunları anlayabilecek ve kendi iş deneyiminizde uygulayabileceksiniz.


Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Çiçek


1 Dersin sonunda Organizasyonel davranış konseptlerini yorumlar
2 Kültür, kişilik özellikleri, duygularla ilgili boyutları tanımlar
3 Motivasyon teorilerini, etik ve cinsiyet gibi farklı kavramlarla birlestirir
4 Grup ve grup dinamiklerini kapsamlı bir şekilde tartışir
5 Liderlik rolleri ve stillerini,, sektördeki liderleri, özelliklerini ve farklı liderlik stillerini kapsamlı bir şekilde degerlendirir

Birinci Öğretim


Ön koşul bulunmamaktadır.


-


-


Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Örgütsel Davranışın Değerlendirilmesi. Örgütsel davranışın tanımı ve tarihçesi, insan ilişkileri hareketinin örgütsel davranışla ilişkisi, davranışı inceleme yolları, pozitif örgütsel bilim. Yönetim ve Örgütsel Davranış. Yönetim kademeleri, yönetim fonksiyonları, iyi yöneticilerin ihtiyaç duyduğu beceriler.
2 Bireysel Davranışın Temelleri. Bireysel çeşitlilik, benlik saygısı, kendini izleme, Hofstede'nin Kültürel Boyutlar Teorisi. Örgütlerde Kişilik ve Davranış. Kişiliğin tanımı, özelliklerin işyerindeki davranışları tahmin etmek için nasıl kullanılacağı, Myers-Briggs Tip Göstergesi, A Tipi ve B Tipi kişilikler.
3 İşyerinde Duygular ve Ruh Hali. Ruh hali ve duygu arasındaki farklar, işyerinde duygunun rolü, duygusal zeka. İşyerindeki Tutumlar ve Değerler. Değerlerin tanımı, tutum ve bilişsel uyumsuzluk ve bunların işyeri davranışını, başlıca iş tutumlarını, iş tatminini nasıl etkilediği.
4 İşyerinde Etik. İş etiği, bir organizasyondaki etik iklim, işyerinde ayrımcılık türleri, olumlu ayrımcılık. Algı ve Atıf. Bireylerin başkalarını yargılama şekli, yükleme teorisi, çeşitli kültürel algıların örgütsel davranışı nasıl etkileyebileceği
5 İşyerinde Öğrenme. Klasik ve edimsel koşullanmayı, sosyal öğrenmeyi ve şekillendirmeyi ve bunların örgütsel davranışla nasıl ilişkili olduğunu gözden geçirin. Çalışan motivasyonu. Çeşitli yönetim teorileri, çalışan üretkenliği, motivasyon teorileri, çalışan güçlendirme.
6 Örgütlerde Bireysel Karar Verme. Rasyonel karar verme modeli, lider katılım modeli, karar vermede yaygın önyargılar veya hatalar. İşgücü Çeşitliliği Cinsiyet ve kültürel gibi çeşitlilik türleri ve kuruluşların çeşitliliği nasıl yönettiği.
7 İşletmelerde Örgütsel İletişim. Bir organizasyonda iletişimin süreci ve işlevi, yöneticiler tarafından iletişim yöntemleri, resmi iletişim kanalları ve gündelik iletişim. Gruplar ve Çalışma Ekipleri. Grup türleri, sosyal kimlik kuramı, grup gelişim aşamaları, etkili ekiplerin özellikleri. el farklılıklar, bir örgütün küreselleşmesini sağlamanın yolları, küreselleşmenin zorlukları.
8 Ara Sınav Haftası
9 Grup Karar Verme. Grup kararı vermenin artıları ve eksileri, grup düşüncesi kavramı, grup kutuplaşması, grup kararı vermede kültürel ve etik hususlar. İşyerinde Çatışma. İşyeri çatışma türleri, işlevsel ve işlevsiz çatışma, çatışma çözme stratejileri, arabuluculuk.
10 Örgütsel Davranışta Liderlik. Liderlerin rolü, konumsal ve kişisel güç türleri, etki taktikleri. Liderlik Teorisi. Durumsal kontrol, Hersey-Blanchard Durumsal Liderlik Modeli, yol-hedef teorisi, liderliğin atıf teorisi.
11 Örgütsel Davranışta Liderlik Tarzları. Görev odaklı, insan odaklı, dönüşümcü, hizmetkar ve etkileşimci liderlik stilleri dahil olmak üzere lider türleri. Organizasyon Yapısı ve Tasarım. Örgüt yapısının tanımı, örgüt tasarımına etki eden faktörler, örgütsel tasarım türleri, küçülme.
12 İş tasarımı. Üretkenliği artırmak için sabit prosedürler, sosyal bilgi işleme, iş özellikleri modeli, çalışanlar için iş zenginleştirmeyi teşvik eden tasarım. Organizasyon kültürü. Örgüt kültürünün tanımı, örgütlerde alt kültürler, çalışanların sosyalleşmesi, kurumsallaşma.
13 Örgütsel Değişim ve Örgütsel Davranış. Planlı ve plansız değişim, değişim direncinin nasıl aşılacağı, örgütsel değişimi gerçekleştirmek için eylem araştırması. İşyeri Stresini Yönetme. Stresin nedenleri, sonuçları, bireylerin stresle başa çıkmada örgütsel yaklaşımları.
14 Kariyer Yönetimi. Meslek seçimi, iş önizlemeleri, kariyer aşamaları. Örgütsel Davranışın Küresel Etkileri Diğer ülkelerdeki iş tatmini, diğer kültürlerdeki duygular, müzakere sırasındaki kültürel farklılıklar, bir örgütün küreselleşmesini sağlamanın yolları, küreselleşmenin zorlukları.
15 Final Sınavı Haftası

Sunumlar



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

-


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Soru-Yanıt 14 1 14
Gözlem 5 2 10
Alan Çalışması 6 1 6
Rapor Hazırlama 14 1 14
Rapor Sunma 14 1 14
Makale Kritik Etme 14 1 14
Bireysel Çalışma 14 2 28
Okuma 14 3 42
Toplam İş Yükü (saat) 142

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 5 5 5 5 5 5 5 5 5 4 5 5 5 5 5
ÖÇ 2 5 5 5 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 3 5 5 5 5 5 5 5 5 5 4 5 5 5 5 5
ÖÇ 4 5 5 5 5 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 5 5 5 5 5 5 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek