Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | Kredi |
---|---|---|---|---|---|---|
EGST431 | Fermantasyon Teknolojisi | Seçmeli Ders Grubu | 4 | 7 | 6.00 | 3.00 |
Lisans
Fermantasyon, fermente gıda üretiminde kullanılan teknikler, fermantasyon ile üretilen gıdalar ve bu gıdaların üretiminde rol alan mikroorganizmalar hakkında bilgi sahibi olmak.
Dr. Öğr. Üyesi Esin BALTACI
1 | Fermantasyonun tanımını ve çeşitlerini açıklayabilir. |
2 | Eskitilen damıtık alkollü içki teknolojisini açıklayabilir. |
3 | Likör, Malt, Bira ve Şarap üretim teknolojisinin kalite unsurlarını bilir. |
4 | Sofralık zeytin çeşitlerini ve üretim teknolojilerinin inceliklerini bilir. |
5 | Sirke, turşu ve boza üretim yöntemlerini uygulayabilir. |
Birinci Öğretim
Yok
Fermantasyonun tanımı, fermantasyon mikroorganizmaları, fermantasyon kinetiği, alkol fermantasyonu ve diğer fermantasyonlar, distile alkollü içkiler teknolojisi, şarap teknolojisi, bira teknolojisi, sirke teknolojisi, laktik asit fermentasyonları ve teknolojileri, fermente ürünlerde kalite analizleri.
Hafta | Teorik | [OgretimYontemVeTeknikleri] | [OnHazirlik] |
---|---|---|---|
1 | Fermentasyonun tanımı, mikroorganizmaları ve çeşitleri | ||
2 | Etil alkol fermantasyonun kinetiği ve hammaddeleri | ||
3 | Eskitilen damıtık alkollü içki teknolojisi | ||
4 | Eskitilmeyen damıtık alkollü içki teknolojisi | ||
5 | Likör üretim teknolojisi | ||
6 | Malt üretim teknolojisi | ||
7 | Bira üretim teknolojisi | ||
8 | Ara Sınav | ||
9 | Şarap üretim teknolojisi I | ||
10 | Şarap üretim teknolojisi II | ||
11 | Sirke üretim teknolojisi | ||
12 | Zeytin üretim teknolojisi I | ||
13 | Zeytin üretim teknolojisi II | ||
14 | Turşu, boza ve diğer fermente ürünler | ||
15 | Final |
Anonim 2009. http://www.mikrobiyoloji.org/TR/Genel/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF9223083BF302407F Anonim 2020. https://www.labmedya.com/fermente-gidalar-ve-saglik Arıcı, M. (2017). Fermantasyon Teknolojisi, bitkisel fermantasyonlar. İstanbul: YTÜ Işın, Priscilla Mary. 2018. Avcılıktan gurmeliğe. Yemeğin kültürel tarihi. İstanbul. Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık. Kempen, R. ve Özen, M. (2018). Bira .
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 75 |
Ev Ödevi | 1 | 25 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 4 | 4 |
Final Sınavı | 1 | 4 | 4 |
Quiz | 1 | 4 | 4 |
Derse Katılım | 14 | 4 | 56 |
Gözlem | 14 | 1 | 14 |
Gösterme | 14 | 1 | 14 |
Performans | 14 | 3 | 42 |
Ev Ödevi | 4 | 3 | 12 |
Toplam İş Yükü (saat) | 150 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 2 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 2 | 3 | 3 | 2 | 3 |
ÖÇ 2 | 2 | 3 | 3 | 4 | 3 | 2 | 3 | 3 | 3 | 3 | 1 | 2 | 4 | 3 | 4 |
ÖÇ 3 | 2 | 5 | 4 | 5 | 5 | 2 | 5 | 5 | 5 | 4 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
ÖÇ 4 | 3 | 4 | 5 | 5 | 3 | 4 | 5 | 5 | 4 | 3 | 1 | 2 | 5 | 2 | 5 |
ÖÇ 5 | 3 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 1 | 2 | 3 | 3 | 5 |