GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
EGST431 Fermantasyon Teknolojisi Seçmeli Ders Grubu 4 7 6.00 3.00

Lisans



Fermantasyon, fermente gıda üretiminde kullanılan teknikler, fermantasyon ile üretilen gıdalar ve bu gıdaların üretiminde rol alan mikroorganizmalar hakkında bilgi sahibi olmak.


Dr. Öğr. Üyesi Esin BALTACI


1 Fermantasyonun tanımını ve çeşitlerini açıklayabilir.
2 Eskitilen damıtık alkollü içki teknolojisini açıklayabilir.
3 Likör, Malt, Bira ve Şarap üretim teknolojisinin kalite unsurlarını bilir.
4 Sofralık zeytin çeşitlerini ve üretim teknolojilerinin inceliklerini bilir.
5 Sirke, turşu ve boza üretim yöntemlerini uygulayabilir.

Birinci Öğretim



Yok


Fermantasyonun tanımı, fermantasyon mikroorganizmaları, fermantasyon kinetiği, alkol fermantasyonu ve diğer fermantasyonlar, distile alkollü içkiler teknolojisi, şarap teknolojisi, bira teknolojisi, sirke teknolojisi, laktik asit fermentasyonları ve teknolojileri, fermente ürünlerde kalite analizleri.


Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Fermentasyonun tanımı, mikroorganizmaları ve çeşitleri
2 Etil alkol fermantasyonun kinetiği ve hammaddeleri
3 Eskitilen damıtık alkollü içki teknolojisi
4 Eskitilmeyen damıtık alkollü içki teknolojisi
5 Likör üretim teknolojisi
6 Malt üretim teknolojisi
7 Bira üretim teknolojisi
8 Ara Sınav
9 Şarap üretim teknolojisi I
10 Şarap üretim teknolojisi II
11 Sirke üretim teknolojisi
12 Zeytin üretim teknolojisi I
13 Zeytin üretim teknolojisi II
14 Turşu, boza ve diğer fermente ürünler
15 Final

Anonim 2009. http://www.mikrobiyoloji.org/TR/Genel/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF9223083BF302407F Anonim 2020. https://www.labmedya.com/fermente-gidalar-ve-saglik Arıcı, M. (2017). Fermantasyon Teknolojisi, bitkisel fermantasyonlar. İstanbul: YTÜ Işın, Priscilla Mary. 2018. Avcılıktan gurmeliğe. Yemeğin kültürel tarihi. İstanbul. Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık. Kempen, R. ve Özen, M. (2018). Bira .



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 75
Ev Ödevi 1 25
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 4 4
Final Sınavı 1 4 4
Quiz 1 4 4
Derse Katılım 14 4 56
Gözlem 14 1 14
Gösterme 14 1 14
Performans 14 3 42
Ev Ödevi 4 3 12
Toplam İş Yükü (saat) 150

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 2 4 4 5 5 4 5 4 5 5 2 3 3 2 3
ÖÇ 2 2 3 3 4 3 2 3 3 3 3 1 2 4 3 4
ÖÇ 3 2 5 4 5 5 2 5 5 5 4 1 2 3 4 5
ÖÇ 4 3 4 5 5 3 4 5 5 4 3 1 2 5 2 5
ÖÇ 5 3 5 5 5 4 4 5 5 4 5 1 2 3 3 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek