GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
EGST322 Moleküler Gastronomi Seçmeli Ders Grubu 3 6 6.00 3.00

Lisans



Moleküler gastronominin temel amacı mevcut durumu iyileştirmek, yenilikleri keşfetmek, yemek hazırlamanın ve pişirmenin yeni yöntemlerini geliştirmektir. Aynı zamanda hazırlanan ürünlerin lezzetinin istikrarlı kalmasını sağlamak için gastronomi biliminin yeni araştırma alanlarından biri haline gelmiştir


Dr. Öğr. Üyesi Gamze Şanlı Ak


1 Yiyeceklerin pişirme esnasında birbirlerine dönüşümlerini incelenir
2 pişirme sırasında yiyeceklerde ve içeceklerde meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişimler bilimsel olarak incelenir
3 farklı şekil ve tatlarda hazırlayarak sunmak olarak da tanımlanabilen özgün, yaratıcı ve yenilikçi bir tekniktir.
4 mutfağın teknik bileşeni keşfedilir
5 bilimsel olarak mutfak faaliyetlerinin sanat bileşenini keşfetmek
6 Yeni ürün ve ürün hazırlama yöntemleri geliştirmek

Birinci Öğretim



Yok


Moleküler gastronomi, pişirme sırasında yiyeceklerde ve içeceklerde meydana gelen fiziksel ve kimyasal değişimleri bilimsel olarak inceler. Yemeğin bilimsel araştırmasıdır.


Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 moleküler gastronomi nedir?
2 Moleküler gastronominin oluşum süreci
3 Kullanılan ekipmanlar ve kullanım Şekilleri
4 kullanılan malzemeler
5 kullanılan malzemeler-2
6 Emülsifikasyon
7 Jelatinasyon
8 Ara Sınav
9 Sifon kullanımı
10 küre formuna getirme
11 buz oluşumu
12 köpük oluşumu
13 Moleküler ürünleri saklama yöntemleri
14 Moleküler malzeme kullanmadan ürünleri moleküler forma getirme
15 Final

moleküler gastronomi-Prof. Dr. Fügen Durlu Özkaya, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Aksoy, Kübra Özel, Gülistan Sezgi Molecular Gastronomy: Exploring the Science of Flavor- Herve This



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 3 3
Final Sınavı 1 3 3
Derse Katılım 14 3 42
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 35 35
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 35 35
Ev Ödevi 1 23 23
Toplam İş Yükü (saat) 141

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 2 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 3 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
ÖÇ 6 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek