Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | Kredi |
---|---|---|---|---|---|---|
EGST327 | Gıda Mevzuatı | Seçmeli Ders Grubu | 3 | 5 | 6.00 | 3.00 |
Lisans
Gıda işletmelerinde doğru üretimin nasıl olması gerektiği anlatılır. Kalite standartları ve yasal düzenlemeler hakkında bilgiler verilir.
Dr. Öğr. Üyesi Esin BALTACI
1 | Kalite standartlarının önemini bilir. |
2 | Gıda ürünleri için uygun olan standartları bilir. |
3 | Gıda güvenliği yönetim sisteminin güvenli gıda üretiminde uluslararası düzeyde oluşturulmuş politikalarının kapsamını bilir. |
4 | Gıda üretim ve ambalaj aşamasında uygulanması gereken prosedürleri bilir. |
5 | Gıdaların ürün özelliklerinin belirlenmesine yönelik hazırlanmış olan mevzuatları yorumlayabilir. |
Birinci Öğretim
YOK
Yok
Gıda mevzuatı hakkında temel bilgiler anlatılır. Gıda mevzuatı temel ilkelerii, Tüketici Hakları, Uluslararası ve ulusal standartlar, Codex Alimentarius Komisyonu, Türkiye'de gıda mevzuatı ve gıda kontrolü, ISO-9000 ve Türk Standardları Enstitüsü hakkında bilgilendirmeler yapılacaktır.
Hafta | Teorik | [OgretimYontemVeTeknikleri] | [OnHazirlik] |
---|---|---|---|
1 | Uluslararası Standartlar (EN, ISO, Codex Alimentarius Standartları) | ||
2 | Gıda Ürünleri ve İşlemleri İçin Standartları - Türk Standartları (TSE) | ||
3 | Gıda Mevzuatı Tanım ve İçeriği | ||
4 | Gıda Mevzuatı ve Hazırlanma Gerekçeleri - Gıda Mevzuatının Temel Prensipleri | ||
5 | Türk Gıda Kanunu | ||
6 | Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği -I | ||
7 | Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği -II | ||
8 | Ara Sınav | ||
9 | Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği -I | ||
10 | Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği -II | ||
11 | Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddelerinin Spesifikasyonları Hakkında Yönetmelik | ||
12 | Türk Gıda Kodeksi Gıda ürünleri Tebliğleri-I | ||
13 | Türk Gıda Kodeksi Gıda ürünleri Tebliğleri-II | ||
14 | ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi | ||
15 | Final |
Anonim. 2020. Web Sitesi: https://www.tse.org.tr/IcerikDetay?ID=87&ParentID=62. (Stratejik plan (2013 ve 2017) ve faaliyet raporu 2019). •Anonim. 2020. Web Sitesi: https://www.tarimorman.gov.tr/ •Artık, N., Şanlıer, N., Sezgin A. C. (2017). Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı. Ankara: Detay Yayıncılık. •Erdoğan, S. (2014). Bir İnsan Hakları Sorunu Olarak Gıda Güvenliği. İstanbul: Hayat Yayınları •Veteriner hizmetleri, bitki sağlığı, gıda ve yem kanunu, T.C. Resmi Gazete, 13 Haziran 2010, sayı:5996.
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 75 |
Ev Ödevi | 1 | 25 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 4 | 4 |
Final Sınavı | 1 | 4 | 4 |
Quiz | 1 | 4 | 4 |
Derse Katılım | 14 | 4 | 56 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
Performans | 15 | 3 | 45 |
Ev Ödevi | 4 | 3 | 12 |
Toplam İş Yükü (saat) | 153 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 | |
ÖÇ 1 | 5 | 3 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 2 | 2 | 5 | 3 | 3 |
ÖÇ 2 | 3 | 5 | 4 | 5 | 5 | 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 2 | 3 | 3 | 5 | 5 |
ÖÇ 3 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 3 | 4 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 3 | 3 | 5 | 5 | 5 |
ÖÇ 5 | 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 2 | 4 | 4 | 4 | 3 |