GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
EGST327 Gıda Mevzuatı Seçmeli Ders Grubu 3 5 6.00 3.00

Lisans



Gıda işletmelerinde doğru üretimin nasıl olması gerektiği anlatılır. Kalite standartları ve yasal düzenlemeler hakkında bilgiler verilir.


Dr. Öğr. Üyesi Esin BALTACI


1 Kalite standartlarının önemini bilir.
2 Gıda ürünleri için uygun olan standartları bilir.
3 Gıda güvenliği yönetim sisteminin güvenli gıda üretiminde uluslararası düzeyde oluşturulmuş politikalarının kapsamını bilir.
4 Gıda üretim ve ambalaj aşamasında uygulanması gereken prosedürleri bilir.
5 Gıdaların ürün özelliklerinin belirlenmesine yönelik hazırlanmış olan mevzuatları yorumlayabilir.

Birinci Öğretim


YOK


Yok


Gıda mevzuatı hakkında temel bilgiler anlatılır. Gıda mevzuatı temel ilkelerii, Tüketici Hakları, Uluslararası ve ulusal standartlar, Codex Alimentarius Komisyonu, Türkiye'de gıda mevzuatı ve gıda kontrolü, ISO-9000 ve Türk Standardları Enstitüsü hakkında bilgilendirmeler yapılacaktır.


Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Uluslararası Standartlar (EN, ISO, Codex Alimentarius Standartları)
2 Gıda Ürünleri ve İşlemleri İçin Standartları - Türk Standartları (TSE)
3 Gıda Mevzuatı Tanım ve İçeriği
4 Gıda Mevzuatı ve Hazırlanma Gerekçeleri - Gıda Mevzuatının Temel Prensipleri
5 Türk Gıda Kanunu
6 Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği -I
7 Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği -II
8 Ara Sınav
9 Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği -I
10 Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği -II
11 Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddelerinin Spesifikasyonları Hakkında Yönetmelik
12 Türk Gıda Kodeksi Gıda ürünleri Tebliğleri-I
13 Türk Gıda Kodeksi Gıda ürünleri Tebliğleri-II
14 ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi
15 Final

Anonim. 2020. Web Sitesi: https://www.tse.org.tr/IcerikDetay?ID=87&ParentID=62. (Stratejik plan (2013 ve 2017) ve faaliyet raporu 2019). •Anonim. 2020. Web Sitesi: https://www.tarimorman.gov.tr/ •Artık, N., Şanlıer, N., Sezgin A. C. (2017). Gıda Güvenliği ve Gıda Mevzuatı. Ankara: Detay Yayıncılık. •Erdoğan, S. (2014). Bir İnsan Hakları Sorunu Olarak Gıda Güvenliği. İstanbul: Hayat Yayınları •Veteriner hizmetleri, bitki sağlığı, gıda ve yem kanunu, T.C. Resmi Gazete, 13 Haziran 2010, sayı:5996.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 75
Ev Ödevi 1 25
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 4 4
Final Sınavı 1 4 4
Quiz 1 4 4
Derse Katılım 14 4 56
Bireysel Çalışma 14 2 28
Performans 15 3 45
Ev Ödevi 4 3 12
Toplam İş Yükü (saat) 153

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
ÖÇ 1 5 3 4 4 4 5 5 5 5 4 2 2 5 3 3
ÖÇ 2 3 5 4 5 5 3 5 5 5 5 2 3 3 5 5
ÖÇ 3 4 5 4 5 5 5 5 5 5 5 3 4 5 5 5
ÖÇ 4 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 3 3 5 5 5
ÖÇ 5 3 5 5 5 5 5 5 5 5 5 2 4 4 4 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek