GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
EPSI223 Developmental Psychology I Ders 2 3 6.00 3.00

Lisans



Bu ders, psikoloji öğrencileri için gelişimleri boyunca çocuk ve ergenlerin anormallik kavramı ve psikopatolojisine giriş niteliğinde bilgiler sağlamayı amaçlayan seçmeli bir derstir. Ders kapsamında temel olarak gelişimsel psikopatoloji perspektifi, biyolojik ve çevresel bağlamlar, psikopatolojinin temel konuları (anksiyete bozuklukları, duygudurum bozuklukları, davranış sorunları, DEHB, dil ve öğrenme güçlükleri vb.) ve ayrıca temel araştırma ve değerlendirme yöntemleri işlenecektir. Böylelikle öğrenciler, çocukların ve ergenlerin gelişim evrelerivle ve psikolojik anormalliklerin nasıl tespit edileceği, anlaşılacağı ve araştırılacağı hakkında fikir sahibi olacaklardır.


Efe Ersoy


1 Öğrenciler, çocuk ve ergenlerin gelişim evreleri ve olası psikolojik anormalliklerin nasıl belirleneceği, anlaşılacağı ve araştırılacağı hakkında bir anlayışa sahip olma fırsatına sahip olacaklardır.

Birinci Öğretim


-


Öğretim elemanı birincil ders materyallerini Sanal Kampüs'e yükleyecektir. Bu nedenle, haftalık okumalara çevrimiçi olarak erişilebilecektir. Ders slaytları da ders saatinden sonra Sanal Kampüs'e yüklenecektir. Notlandırılmasa bile, sınıf performansı kursun önemli bir yönüdür. Sınıf performansı, hazırlık, düzenli devam ve dönem boyunca katılımı içerir. O gün sınıfta ele alacağımız metin yanınızda yoksa katılımın imkansız olduğunu unutmayınız. Derste işlediğimiz konulara göre 1 ara sınav ve bir final sınavı yapılacaktır. Konu başlıklarının ve ara sınav kılavuzlarının dağılımı ve final sınavının yapısı önümüzdeki haftalarda sınıfta tartışılacaktır (Vize ve Final sınav tarihleri: TBA). Ara sınav ve final sınavı birlikte dersin notunu oluşturur.


Bu ders hem sınıfta hem de Microsoft Teams aracılığıyla çevrimiçi olarak sunulacak karma bir kurstur. Böylece öğrenciler hem çevrimiçi hem de sınıfta bulunabilecekler. Sınıflar, aşağıdaki haftalık programda belirtildiği gibi bu konularla ilgili interaktif dersler ve sınıf tartışmalarından oluşacaktır. Bunun geçici bir program olduğunu ve yapının değişebileceğini unutmayın. Öğretim elemanı dönem boyunca olası değişiklikleri zamanında açıklayacaktır. Teorik içerik de zaman zaman ek materyaller ile zenginleştirilecektir, Öğrencilerin derslere düzenli olarak katılmaları ve sınıfa gelmeden önce verilen okumaları tamamlamaları beklenmektedir.


Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Hafta1 Genel bakış ve giriş Hafta2 Gelişimsel Psikopatoloji Perspektifi Hafta3 Psikopatolojinin Biyolojik ve Çevresel Bağlamı Hafta4 Araştırma: Rolü ve Yöntemleri Hafta5 Sınıflandırma, Değerlendirme ve Müdahale Hafta6 Kaygı Bozuklukları Hafta7 Bugün ders yok! Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız kutlu olsun! Ara Sınav: 20 Nisan 2021 Hafta8 Duygudurum Bozuklukları Hafta9 Davranış Bozukluğu Hafta10 Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Hafta11 Bugün ders yok! Bayram Tatili! Hafta12 Dil ve Öğrenme Güçlükleri Hafta13 Zihinsel Engellilik Hafta14 Temel Fiziksel İşlev Bozuklukları Sınav: TBA Teorik -

Wicks-Nelson, R. & Israel, A.C. (2016). Abnormal Child and Adolescent Psychology, with DSM-5 Updates – Revised 8th ed. New York, NY: Routledge.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

-


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 4 10 40
Final Sınavı 4 10 40
Quiz 1 10 10
Soru-Yanıt 1 10 10
Bireysel Çalışma 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 10 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10 10
Toplam İş Yükü (saat) 148

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15 PÇ 16 PÇ 17 PÇ 18 PÇ 19
ÖÇ 1 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek