Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | Kredi |
---|---|---|---|---|---|---|
0 | 0 | 0 | 0 |
Lisans
1 | Kalite ile ilgili temel kavramlar, kalite kavramının ortaya çıkışı, önemi, işletmeler için yarattığı değer, müşteri ihtiyaçları ve ürün özelliklerine uygunluk, müşteri kavramı, müşteri odaklı yaklaşım, müşteri memnuniyeti konularını ifade eder. |
2 | Toplam Kalite Yaklaşımı’na ihtiyaç doğuran sebepler, Toplam Kalite Yönetimi’nde müşteri ile etkin iletişimin önemi, Toplam Kalite Yönetimi’nin işleyişini oluşturan faktörler, Toplam Kalite Yönetimi’nin amaçlarını analiz eder. |
3 | Klasik Yönetim Yaklaşımı ile Toplam Kalite Yönetimi arasındaki farklar, Toplam Kalite Yönetimi’nin işletmecilik ve yönetim bilimlerine getirdiği katkılar, kalite yaklaşımının örgütsel süreçlere uyumlaştırılmasının amacı ve önemi konularını bilir. |
4 | Kalite Çeşitleri, Kalite Bileşenleri, Toplam Kalite Yönetimi’nin ilkeleri konularını ifade eder. |
5 | Kalite Öncüleri, Toplam Kalite Yönetimi’nin öne çıkan yöntemleri, Problem Çözme Yaklaşımları, Kırık Camlar Teorisi, Ishıkawa Diagramı konularını analiz eder. |
6 | Kaizen Felsefesi ve Sistemi, Kalite Çemberleri, Beyin Fırtınası konularını ifade eder. |
7 | Toyota Üretim Sistemi, Juran’ın Uygulamaları, Crosby’nin Uygulamaları, Feigenbaum’un TKY Yaklaşımı, Deming’in Uygulamaları, Genichi Taguchi, Shigeo Shingo, Tom Peters kalite öncülerini ifade eder. |
8 | Ara Sınav |
9 | Kurumsal Kültür, Kalite Kültürü, Kalite Kültürünün Oluşturulması, Kurum Kültürü ile TKY’nin İlişkisi, Kalite Yönetim Sistemleri, ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemini ifade eder. |
10 | Yalın Üretim, Yalın Üretim Teknikleri: JİT Sistemi, Kanban, Jidoka, Poka-Yoke, 5S Modeli, İş Güvenliği ve Çalışma Ortamının Düzenlenmesi ve Yalın Üretim Teknikleri ile beraber yönetim ve organizasyon bilimine yansıyan çeşitli teknikler |
11 | Kalite Yönetim Standartları, Standardizasyonun sağladığı faydalar, ISO 9000 Serisi Standartları, ISO 9001:2008 KYS Standardı, ISO 9001 KYS Standart Şartları |
12 | Süreç Yönetimi, Süreç Tipleri, Süreç Hiyerarşisi, Süreç Yönetimi’nin Planlanması, Aşamaları, Uygulanması, Süreçlerin İyileştirilmesi, Altı Sigma Kavramı, Altı Sigmada Uygulanan Araçlar, Altı Sigma Kritik Başarı Faktörleri konularını analiz eder. |
13 | Post-Modern Yönetim Yaklaşımları ve örgütlenme yapıları içerisinde Toplam Kalite Yönetimi’nin yeri ve önemi, söz konusu yaklaşımların Toplam Kalite Yönetimi ile arasındaki bağlantıların değerlendirilmesi, re-engineering, benchmarking, öğrenen örgüt içerisinde ve diğer ileri düzey konularla ilişki kurulabilmesi konularını ifade eder. |
14 | Küreselleşmeyle Beraber Yaşanan Yeni Gelişmeler ve Toplam Kalite Yönetimi Uygulamalarının Bilgi Çağı’nda işletmelere getireceği rekabet avantajlarını bilir. |
15 | Final Sınavı |
Yok
Hafta | Teorik | [OgretimYontemVeTeknikleri] | [OnHazirlik] |
---|---|---|---|
1 | Dersin işleyişine ilişkin genel tanıtım, Kalite ile ilgili temel kavramlar, kalite kavramının ortaya çıkışı, önemi, işletmeler için yarattığı değer, müşteri ihtiyaçları ve ürün özelliklerine uygunluk, müşteri kavramı, müşteri odaklı yaklaşım, müşteri memnuniyeti | ||
2 | Toplam Kalite Yaklaşımı’na ihtiyaç doğuran sebepler, Toplam Kalite Yönetimi’nde müşteri ile etkin iletişimin önemi, Toplam Kalite Yönetimi’nin işleyişini oluşturan faktörler, Toplam Kalite Yönetimi’nin amaçları | ||
3 | Klasik Yönetim Yaklaşımı ile Toplam Kalite Yönetimi arasındaki farklar, Toplam Kalite Yönetimi’nin işletmecilik ve yönetim bilimlerine getirdiği katkılar, kalite yaklaşımının örgütsel süreçlere uyumlaştırılmasının amacı ve önemi | ||
4 | Kalite Çeşitleri, Kalite Bileşenleri, Toplam Kalite Yönetimi’nin ilkeleri | ||
5 | Kalite Öncüleri, Toplam Kalite Yönetimi’nin öne çıkan yöntemleri, Problem Çözme Yaklaşımları, Kırık Camlar Teorisi, Ishıkawa Diagramı | ||
6 | Kaizen Felsefesi ve Sistemi, Kalite Çemberleri, Beyin Fırtınası | ||
7 | Toyota Üretim Sistemi, Kalite Öncüleri: Juran’ın Uygulamaları, Crosby’nin Uygulamaları, Feigenbaum’un TKY Yaklaşımı, Deming’in Uygulamaları, Genichi Taguchi, Shigeo Shingo, Tom Peters | ||
8 | Ara Sınav | ||
9 | Kurumsal Kültür, Kalite Kültürü, Kalite Kültürünün Oluşturulması, Kurum Kültürü ile TKY’nin İlişkisi, Kalite Yönetim Sistemleri, ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi | ||
10 | Yalın Üretim, Yalın Üretim Teknikleri: JİT Sistemi, Kanban, Jidoka, Poka-Yoke, 5S Modeli, İş Güvenliği ve Çalışma Ortamının Düzenlenmesi ve Yalın Üretim Teknikleri ile beraber yönetim ve organizasyon bilimine yansıyan çeşitli teknikler | ||
11 | Kalite Yönetim Standartları, Standardizasyonun sağladığı faydalar, ISO 9000 Serisi Standartları, ISO 9001:2008 KYS Standardı, ISO 9001 KYS Standart Şartları | ||
12 | Süreç Yönetimi, Süreç Tipleri, Süreç Hiyerarşisi, Süreç Yönetimi’nin Planlanması, Aşamaları, Uygulanması, Süreçlerin İyileştirilmesi, Altı Sigma Kavramı, Altı Sigmada Uygulanan Araçlar, Altı Sigma Kritik Başarı Faktörleri | ||
13 | Post-Modern Yönetim Yaklaşımları ve örgütlenme yapıları içerisinde Toplam Kalite Yönetimi’nin yeri ve önemi, söz konusu yaklaşımların Toplam Kalite Yönetimi ile arasındaki bağlantıların değerlendirilmesi, re-engineering, benchmarking, öğrenen örgüt içerisinde ve diğer ileri düzey konularla ilişki kurulabilmesi | ||
14 | Küreselleşmeyle Beraber Yaşanan Yeni Gelişmeler ve Toplam Kalite Yönetimi Uygulamalarının Bilgi Çağı’nda işletmelere getireceği rekabet avantajları | ||
15 | Final Sınavı |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 50 | 50 |
Okuma | 1 | 30 | 30 |
Performans | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (saat) | 142 |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | |
ÖÇ 1 | |||||||||||
ÖÇ 2 | |||||||||||
ÖÇ 3 | |||||||||||
ÖÇ 4 | |||||||||||
ÖÇ 5 | |||||||||||
ÖÇ 6 | |||||||||||
ÖÇ 7 | |||||||||||
ÖÇ 8 | |||||||||||
ÖÇ 9 | |||||||||||
ÖÇ 10 | |||||||||||
ÖÇ 11 | |||||||||||
ÖÇ 12 | |||||||||||
ÖÇ 13 | |||||||||||
ÖÇ 14 | |||||||||||
ÖÇ 15 |