GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
EEND304 Toplam Kalite Yönetimi Ders 3 6 5.00 3.00

Lisans


Türkçe


Öğrencilerimizin Toplam Kalite Yönetimi’nin temel felsefesini anlayarak, bütün iş akış süreçleri içerisinde kullanabilmelerini sağlamaktır. Küreselleşmenin giderek hız kazandığı Bilgi Çağı’nda, kalite kavramının bilinmesinin getireceği avantajların fark edilerek, Toplam Kalite Yönetimi tekniklerinin öğrenilmesi ve içselleştirilmesi temel amacımızdır. Toplam Kalite Yönetimi’nin yaşamın her alanında süreçlerin, sonuçların iyileştirilmesi ve verimliliğin arttırılması yönünde uygulanmasının yanında, müşteri odaklı stratejiler için işletmelere yüksek değer katacağının öğrenilerek, ileri düzey tekniklerin meslek yaşamlarında kullanılmasını sağlamak amacımızdır.


Prof .Dr. Yılmaz GÖBENEZ


1 Kalite ile ilgili temel kavramlar, kalite kavramının ortaya çıkışı, önemi, işletmeler için yarattığı değer, müşteri ihtiyaçları ve ürün özelliklerine uygunluk, müşteri kavramı, müşteri odaklı yaklaşım, müşteri memnuniyeti konularını ifade eder.
2 Toplam Kalite Yaklaşımı’na ihtiyaç doğuran sebepler, Toplam Kalite Yönetimi’nde müşteri ile etkin iletişimin önemi, Toplam Kalite Yönetimi’nin işleyişini oluşturan faktörler, Toplam Kalite Yönetimi’nin amaçlarını analiz eder.
3 Klasik Yönetim Yaklaşımı ile Toplam Kalite Yönetimi arasındaki farklar, Toplam Kalite Yönetimi’nin işletmecilik ve yönetim bilimlerine getirdiği katkılar, kalite yaklaşımının örgütsel süreçlere uyumlaştırılmasının amacı ve önemi konularını bilir.
4 Kalite Çeşitleri, Kalite Bileşenleri, Toplam Kalite Yönetimi’nin ilkeleri konularını ifade eder.
5 Kalite Öncüleri, Toplam Kalite Yönetimi’nin öne çıkan yöntemleri, Problem Çözme Yaklaşımları, Kırık Camlar Teorisi, Ishıkawa Diagramı konularını analiz eder.
6 Kaizen Felsefesi ve Sistemi, Kalite Çemberleri, Beyin Fırtınası konularını ifade eder.
7 Toyota Üretim Sistemi, Juran’ın Uygulamaları, Crosby’nin Uygulamaları, Feigenbaum’un TKY Yaklaşımı, Deming’in Uygulamaları, Genichi Taguchi, Shigeo Shingo, Tom Peters kalite öncülerini ifade eder.
8 Ara Sınav
9 Kurumsal Kültür, Kalite Kültürü, Kalite Kültürünün Oluşturulması, Kurum Kültürü ile TKY’nin İlişkisi, Kalite Yönetim Sistemleri, ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemini ifade eder.
10 Yalın Üretim, Yalın Üretim Teknikleri: JİT Sistemi, Kanban, Jidoka, Poka-Yoke, 5S Modeli, İş Güvenliği ve Çalışma Ortamının Düzenlenmesi ve Yalın Üretim Teknikleri ile beraber yönetim ve organizasyon bilimine yansıyan çeşitli teknikler
11 Kalite Yönetim Standartları, Standardizasyonun sağladığı faydalar, ISO 9000 Serisi Standartları, ISO 9001:2008 KYS Standardı, ISO 9001 KYS Standart Şartları
12 Süreç Yönetimi, Süreç Tipleri, Süreç Hiyerarşisi, Süreç Yönetimi’nin Planlanması, Aşamaları, Uygulanması, Süreçlerin İyileştirilmesi, Altı Sigma Kavramı, Altı Sigmada Uygulanan Araçlar, Altı Sigma Kritik Başarı Faktörleri konularını analiz eder.
13 Post-Modern Yönetim Yaklaşımları ve örgütlenme yapıları içerisinde Toplam Kalite Yönetimi’nin yeri ve önemi, söz konusu yaklaşımların Toplam Kalite Yönetimi ile arasındaki bağlantıların değerlendirilmesi, re-engineering, benchmarking, öğrenen örgüt içerisinde ve diğer ileri düzey konularla ilişki kurulabilmesi konularını ifade eder.
14 Küreselleşmeyle Beraber Yaşanan Yeni Gelişmeler ve Toplam Kalite Yönetimi Uygulamalarının Bilgi Çağı’nda işletmelere getireceği rekabet avantajlarını bilir.
15 Final Sınavı

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Toplam Kalite Yönetimi’nin ortaya çıkış noktası, kalite kavramının ne olduğu, kalite çeşitleri, kalite kavramının anlaşılması, Toplam Kalite Yönetimi’nin temel felsefesi, Toplam Kalite Yönetimi ile klasik yönetim anlayışı arasındaki farklar, Toplam Kalite Yönetimi içerisinde yer alan teknikler, Toplam Kalite Yönetimi’nin yönetim kavramının bütünü içerisindeki önemi, Toplam Kalite Yönetimi’nin çağdaş ve post-modern yönetim dönemine ilişkin yeni yöntemlerde yer alan re-engineering, benchmarking, gibi ileri düzey konularla ilişkisi, Toplam Kalite Yönetimi uygulamalarının işletmelerin organizasyonu içerisindeki önemi, rekabet gücü sağlamadaki değeri, toplam kalite anlayışının liderlik ve yöneticilik kavramlarıyla ilişkileri, dünyadaki son gelişmeler ışığında yeniliklerin ve uygulamaların yeni bilgilere ve çözüm süreçlerine kazandırılmasıdır.


Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Dersin işleyişine ilişkin genel tanıtım, Kalite ile ilgili temel kavramlar, kalite kavramının ortaya çıkışı, önemi, işletmeler için yarattığı değer, müşteri ihtiyaçları ve ürün özelliklerine uygunluk, müşteri kavramı, müşteri odaklı yaklaşım, müşteri memnuniyeti
2 Toplam Kalite Yaklaşımı’na ihtiyaç doğuran sebepler, Toplam Kalite Yönetimi’nde müşteri ile etkin iletişimin önemi, Toplam Kalite Yönetimi’nin işleyişini oluşturan faktörler, Toplam Kalite Yönetimi’nin amaçları
3 Klasik Yönetim Yaklaşımı ile Toplam Kalite Yönetimi arasındaki farklar, Toplam Kalite Yönetimi’nin işletmecilik ve yönetim bilimlerine getirdiği katkılar, kalite yaklaşımının örgütsel süreçlere uyumlaştırılmasının amacı ve önemi
4 Kalite Çeşitleri, Kalite Bileşenleri, Toplam Kalite Yönetimi’nin ilkeleri
5 Kalite Öncüleri, Toplam Kalite Yönetimi’nin öne çıkan yöntemleri, Problem Çözme Yaklaşımları, Kırık Camlar Teorisi, Ishıkawa Diagramı
6 Kaizen Felsefesi ve Sistemi, Kalite Çemberleri, Beyin Fırtınası
7 Toyota Üretim Sistemi, Kalite Öncüleri: Juran’ın Uygulamaları, Crosby’nin Uygulamaları, Feigenbaum’un TKY Yaklaşımı, Deming’in Uygulamaları, Genichi Taguchi, Shigeo Shingo, Tom Peters
8 Ara Sınav
9 Kurumsal Kültür, Kalite Kültürü, Kalite Kültürünün Oluşturulması, Kurum Kültürü ile TKY’nin İlişkisi, Kalite Yönetim Sistemleri, ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi
10 Yalın Üretim, Yalın Üretim Teknikleri: JİT Sistemi, Kanban, Jidoka, Poka-Yoke, 5S Modeli, İş Güvenliği ve Çalışma Ortamının Düzenlenmesi ve Yalın Üretim Teknikleri ile beraber yönetim ve organizasyon bilimine yansıyan çeşitli teknikler
11 Kalite Yönetim Standartları, Standardizasyonun sağladığı faydalar, ISO 9000 Serisi Standartları, ISO 9001:2008 KYS Standardı, ISO 9001 KYS Standart Şartları
12 Süreç Yönetimi, Süreç Tipleri, Süreç Hiyerarşisi, Süreç Yönetimi’nin Planlanması, Aşamaları, Uygulanması, Süreçlerin İyileştirilmesi, Altı Sigma Kavramı, Altı Sigmada Uygulanan Araçlar, Altı Sigma Kritik Başarı Faktörleri
13 Post-Modern Yönetim Yaklaşımları ve örgütlenme yapıları içerisinde Toplam Kalite Yönetimi’nin yeri ve önemi, söz konusu yaklaşımların Toplam Kalite Yönetimi ile arasındaki bağlantıların değerlendirilmesi, re-engineering, benchmarking, öğrenen örgüt içerisinde ve diğer ileri düzey konularla ilişki kurulabilmesi
14 Küreselleşmeyle Beraber Yaşanan Yeni Gelişmeler ve Toplam Kalite Yönetimi Uygulamalarının Bilgi Çağı’nda işletmelere getireceği rekabet avantajları
15 Final Sınavı

1) Muhsin Halis., Toplam Kalite Yönetimi ISO 9000 Kalite Yönetim Sistemleri., Ekim 2020 / 4. Baskı / 360 Syf.., Seçkin Yayıncılık., Barkod: 9789750263439 2) Canan Çetin - M. Lütfi Arslan., Toplam Kalite Yöntemi., Şubat 2020 / 7. Baskı / 185 Syf. Beta Basım Yayın., Barkod: 9786052426135 3)Mahmut Tekin., Toplam Kalite Yönetimi., 2013., Geliştirilmiş 8. Baskı., 528 Syf., Atlas Akademi., Stok Kodu: 9786058633186 İngilizce Kaynaklar: Pınar Altıok Gürel., (2014)., “An Evaluation on Effects of Total Quality Applications in Customer Relations Management on Sustainable Global Competition”., International Journal of Research in Business and Social Science., IJRBS Vol.3 No.1, 2014., ISSN:2147-4478., 2014 Published by SSBFNET., available online at http://www.ssbfnet.com/ojs/index.php/ijrbs/article/view/264., pp:35-62.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 30 30
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 50 50
Okuma 1 20 20
Performans 1 30 30
Toplam İş Yükü (saat) 132

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11
ÖÇ 1 2
ÖÇ 2 4
ÖÇ 3 2
ÖÇ 4 4
ÖÇ 5 2
ÖÇ 6 3
ÖÇ 7 3
ÖÇ 8 3
ÖÇ 9 3
ÖÇ 10 2 3
ÖÇ 11 4 3 3
ÖÇ 12 2 3
ÖÇ 13 4 3
ÖÇ 14 3 4
ÖÇ 15 3 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek