GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
0 0 0 0

Lisans





1 Gastronomi ve mutfak sanatları alanında yönetim, pazarlama, üretim ve finans konularında bilgi sahibidir.
2 Gastronomi ve mutfak sanatları alanında sahip olduğu bilgiyi uygulamaya koyabilir, geliştirir ve bunlar yardımı ile sorunları tanımlar, analiz eder, çözüm önerileri ortaya koyar.
3 Gastronomi ve mutfak sanatları alanının gelişimine katkı sağlayacak projelerde görev alır.
4 Gastronomi ve mutfak sanatları kapsamında kurulacak yeni bir işletmenin yatırım aşamasını tasarlar ve işletir
5 Gastronomi ve mutfak sanatları alanındaki kavramları, fikirleri ve verileri, bilimsel yöntemlerle değerlendirir, karmaşık sorun ve konuları belirler ve analiz eder, tartışmalar yapar ve kanıta ve araştırmalara dayalı öneriler geliştirir.
6 Gastronomi ve mutfak sanatları kapsamındaki işletmelerin mevcut koşulları ve gelecek öngörüsü hakkında bilgi ve değerlendirme olanağına sahip olarak örgütsel amaç ve hedefler belirler ve plan yapar; öngörülemeyen karmaşık durumlarda sorumluluk alarak çözüm üretir.
7 Sorumluluğu altında çalışanların mesleki gelişimine yönelik etkinlikleri planlayıp yönetir
8 Öğrenmeyi öğrenmiş bir birey olarak karşılaştıkları sorunların çözümünde eleştirel düşünmeyi harekete geçirerek durum analizi yaparlar ve hatalardan ders çıkarırlar.
9 İşletme yönetiminin stratejik, taktik ve operasyonel boyutlarını; yerel, ulusal, uluslararası ve küresel boyutlarını kavrar ve bir turizm işletmesini iç ve dış çevresi ile analiz edebilecek araçları kullanarak değerlendirir.
10 Gastronomi ve mutfak sanatları ile ilgili konularda gerek konu ile ilgisi olan gerekse olmayan kimseleri bilgilendirir, onlara düşüncelerini sorunları ve çözüm yöntemlerini açık bir biçimde yazılı ve sözlü olarak aktarır.
11 Gastronomi ve mutfak sanatları alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ve donanımı bilgisi ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
12 Turizm alanında geçerli olan İngilizce ve Almanca dillerini sağlıklı iletişim kurabilecek düzeyde ve en az Avrupa Dil Portföyü B1 düzeyinde bilir. İspanyolca, Rusça, Japonca ve Fransızca gibi dillerden en az ikisini de üçüncü ve dördüncü yabancı dil olarak kullanabilir.
13 Turizm ve bununla birlikte gastronomi ve mutfak sanaatları alanının sosyo-ekonomik yapısını ve bu yapı kapsamında ülke açısından önemini kavrar. Bu kapsamda iş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları, kalite kontrol ve yönetimi ile doğal ve kültürel çevrenin korunması ve iş etiği gibi toplumu da ilgilendiren konularda yeterli bilgi ve bilince sahiptir.
14 Turizm alanı hakkında bilgi sahibidirler, özellikle gastronomi ve mutfak sanatlarında uzmanlaşmışlardır ve bu bölüm dışındaki bölümler hakkında da yeterli düzeyde bilgi sahibidir.



Yok



Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Gıda güvenliği ve hijyen, Isı transferi ve temel pişirme teknikleri teorik ders anlatımı
2 Mutfak ekipmanların tantımı Bıçak kullanım teknikleri ve Doğrama şekilleri Lezzet destekleyiciler Bağlayıcılar Stock ve fondlar
3 Ana soslar / türev soslar 1, Çorbalar / Çorba türleri , İnce ( Thin) çorbalar , Kalın (Thick ) çorbalar , Soğuk / Uluslararası çorbalar.
4 Ana soslar / türev soslar 2 Yumurta ve ve bileşenleri Islak pişirme teknikleri Poşe pişirme Blanching pişirme • Dry cooking ( Kuru pişirme teknikleri ) - Baking
5 Kümes Hayvanları ve bileşenleri Emülsiyon soslar, Islak pişirme teknikleri ,Shallow fry ve deep fry pişirme teknikleri
6 Salatalar ve vinegret soslar
7 Kırmızı etler ve Büyükbaş türleri ,Kuru pişirme teknikleri Grilling ,Saute VE Stir fying pişirme teknikleri
8 Pirinç ve pişirme teknikleri
9 Ara Sınav
10 Yuvarlak( Round) ve Düz - Yassı ( Flat ) balıklar, Islak pişirme teknikleri ; Steaming pişirme tekniği
11 Kabuklu deniz canlıları ve Kafadan bacaklıların işlenmesi
12 Sıcak ve soğuk sandviçler
13 Sakatatlar 1
14 Sakatlar 2
15 Final



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 5 5 25
Laboratuvar 14 4 56
Bireysel Çalışma 14 4 56
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 14 2 28
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 14 2 28
Ev Ödevi 2 2 4
Toplam İş Yükü (saat) 201

ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
ÖÇ 7
ÖÇ 8
ÖÇ 9
ÖÇ 10
ÖÇ 11
ÖÇ 12
ÖÇ 13
ÖÇ 14
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek