Ders Öğretim Planı
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
Yıl |
Yarıyıl |
AKTS |
Kredi |
|
|
|
0 |
0 |
0 |
0 |
Lisans
1 |
Yeme-İçme alışkanlıklarının tarihsel sürecini, gelişimini ve değişimlerini bilir. |
2 |
Yeme-İçme alışkanlıklarının oluşturduğu kültür, etkilendiği ve etkilediği kavramlar hakkında bilgi sahibidir. |
3 |
Türk mutfağı ve diğer mutfaklar arasındaki benzerlik ve farklılıklar hakkında bilgi edinir. |
4 |
Gıdaların toplumlar üzerindeki etkilerini bilir ve bunları yorumlayabilir. |
5 |
Gıda ve Sanat ilişkisini kavrar. |
Yok
Hafta |
Teorik |
[OgretimYontemVeTeknikleri] |
[OnHazirlik] |
1 |
Yeme-içme alışkanlıkları ve geleneklerinin gelişimi. |
|
|
2 |
Tarihten günümüze din, siyaset, ekonomi, teknoloji ve yeme içme ilişkisi. |
|
|
3 |
Coğrafya, İklim, toprak ve mevsimlerin yeme içmeye etkisi. |
|
|
4 |
Çiğden pişmişe yeme-içmenin ve yiyeceğin sosyal tarihi - Gıdayı etkileyen toplayıcılık ve avcılık. İlk yerleşimler ve toplumun doğuşu. |
|
|
5 |
Çiftçilik ile ortaya çıkan etler, süt ürünleri, tahıllar, sebzeler, meyveler, baharatlar ve lüks yiyeceklerin tarihi. |
|
|
6 |
Yiyecek saklama koşullarının tarihi ve toplumsal yaşama etkileri |
|
|
7 |
Ekmek ve Şarabın tarihi ve sembolik anlamları. |
|
|
8 |
ARA SINAV |
|
|
9 |
Ulusal yeme içme kültürlerinin tarih süresince gelişimi ve değişimi |
|
|
10 |
Türk mutfak gelenek ve göreneklerinin tarihi |
|
|
11 |
Ortadoğu mutfak geleneklerinin tarihi |
|
|
12 |
Avrupa mutfak geleneklerinin tarihi |
|
|
13 |
Tarih süresince gıdanın sanata dönüşümünün incelenmesi |
|
|
14 |
dönem sonu tekrarı |
|
|
15 |
FİNAL SINAVI |
|
|
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri |
Adet |
Değer |
Ara Sınav |
1 |
100 |
Toplam
|
100
|
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri |
Adet |
Değer |
Final Sınavı |
1 |
100 |
Toplam
|
100
|
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri |
40
|
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri |
60
|
Etkinlikler |
Sayısı |
Süresi (saat) |
Toplam İş Yükü (saat) |
Ara Sınav |
1 |
1 |
1 |
Final Sınavı |
1 |
1 |
1 |
Tartışma |
1 |
10 |
10 |
Soru-Yanıt |
1 |
10 |
10 |
Gözlem |
1 |
25 |
25 |
Gösterme |
1 |
27 |
27 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma |
1 |
26 |
26 |
Okuma |
1 |
25 |
25 |
Toplam İş Yükü (saat)
|
125
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek