GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
0 0 0 0

Lisans





1 Yeme-İçme alışkanlıklarının tarihsel sürecini, gelişimini ve değişimlerini bilir.
2 Yeme-İçme alışkanlıklarının oluşturduğu kültür, etkilendiği ve etkilediği kavramlar hakkında bilgi sahibidir.
3 Türk mutfağı ve diğer mutfaklar arasındaki benzerlik ve farklılıklar hakkında bilgi edinir.
4 Gıdaların toplumlar üzerindeki etkilerini bilir ve bunları yorumlayabilir.
5 Gıda ve Sanat ilişkisini kavrar.



Yok



Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Yeme-içme alışkanlıkları ve geleneklerinin gelişimi.
2 Tarihten günümüze din, siyaset, ekonomi, teknoloji ve yeme içme ilişkisi.
3 Coğrafya, İklim, toprak ve mevsimlerin yeme içmeye etkisi.
4 Çiğden pişmişe yeme-içmenin ve yiyeceğin sosyal tarihi - Gıdayı etkileyen toplayıcılık ve avcılık. İlk yerleşimler ve toplumun doğuşu.
5 Çiftçilik ile ortaya çıkan etler, süt ürünleri, tahıllar, sebzeler, meyveler, baharatlar ve lüks yiyeceklerin tarihi.
6 Yiyecek saklama koşullarının tarihi ve toplumsal yaşama etkileri
7 Ekmek ve Şarabın tarihi ve sembolik anlamları.
8 ARA SINAV
9 Ulusal yeme içme kültürlerinin tarih süresince gelişimi ve değişimi
10 Türk mutfak gelenek ve göreneklerinin tarihi
11 Ortadoğu mutfak geleneklerinin tarihi
12 Avrupa mutfak geleneklerinin tarihi
13 Tarih süresince gıdanın sanata dönüşümünün incelenmesi
14 dönem sonu tekrarı
15 FİNAL SINAVI



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Tartışma 1 10 10
Soru-Yanıt 1 10 10
Gözlem 1 25 25
Gösterme 1 27 27
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 26 26
Okuma 1 25 25
Toplam İş Yükü (saat) 125

ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek