Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | Kredi |
---|---|---|---|---|---|---|
ETUR313 | Beslenme İlkeleri ve Menü Tasarımı | Seçmeli Ders Grubu | 3 | 5 | 5.00 | 3.00 |
Lisans
Bu dersin amacı; farklı beslenme tercihlerine uygun menü planlaması yapmayı öğretmektir. Bu ders kapsamında öğrencilerin farklı beslenme tercihlerini öğrenmesi amaçlanmaktadır.
Öğr. Gör. Emine KESKİN
1 | Beslenmenin temel ilkeleri ve menü hazırlama ve sunma sanatı detaylı olarak anlatılacaktır. |
2 | Menü planlamak, menü maliyeti hesaplamak, menü kartı hazırlamak |
3 | Beslenme kavramlarını ve besin-sağlık ilişkisini açıklamak |
4 | Proteinlerin/Karbonhidratların/Lipitlerin tanımını, işlevini, gereksinimini ve kaynaklarını öğrenmek |
Birinci Öğretim
Yok
Menü ve menü türleri, menüde güncelleme, menüde üretim, menü ve gıda güvenliği, menüde uyum
Hafta | Teorik | [OgretimYontemVeTeknikleri] | [OnHazirlik] |
---|---|---|---|
1 | Dersin tanıtımı ve amacının öğrencilere aktarılması | ||
2 | Sağlıklı beslenme için gerekli besinler ve özellikleri | ||
3 | Dengeli beslenme için gerekli besinler ve özellikleri | ||
4 | Dengeli beslenme için gerekli günlük besin miktarı ve beslenme ilkeleri | ||
5 | Besinler ve özellikleri; insanların günlük besin ihtiyaçları | ||
6 | Vitaminler | ||
7 | Menü planı nedir, planlamaya etki eden faktörler nelerdir | ||
8 | Ara sınav | ||
9 | Menünün ne olduğu, hangi yiyeceklerden oluşacağı ve sıralamaları | ||
10 | Plan ve menü planlarının nasıl yapılacağı | ||
11 | Menü planının nelerden etkilenebileceği | ||
12 | Müşterilerin zevk ve tercihleri; misafirlerin sosyal ve ekonomik durumlarına uygun menülerin, standart reçetelerin, porsiyonların oluşturulması | ||
13 | Müşterilerin zevk ve tercihlerine göre menü hazırlamak | ||
14 | Hazırlanan menülerin uygulamaları ve standart reçete haline getirilmeleri | ||
15 | Final sınavı |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | Adet | Değer |
---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | Adet | Değer |
Final Sınavı | 1 | 100 |
Toplam | 100 | |
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | |
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 |
Etkinlikler | Sayısı | Süresi (saat) | Toplam İş Yükü (saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Tartışma | 1 | 18 | 18 |
Soru-Yanıt | 1 | 10 | 10 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Okuma | 1 | 45 | 45 |
Toplam İş Yükü (saat) | 125 |
ÖÇ 1 |
ÖÇ 2 |
ÖÇ 3 |
ÖÇ 4 |