GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
0 0 0 0

Lisans





1 Mitoloji ile ilgili terminolojiyi tartışabilir. Mitos, Logos, Mitoloji gibi kavramları tanımlar. Bu kavramların benzerlik ve farklılıklarını açıklar.
2 Mitolojik konulu eserlerin temel özelliklerini dönemlerine göre açıklayabilecektir. Dönemlerine göre mitolojik sahneli eserleri ayırt eder.
3 Mitolojik sahneli eserlerde konuyu, tasvir edilen tanrıları, tanrısal varlıkları betimler.
4 Mitoloji ile ilgili bilgileri temel düzeyde kullanabilecektir.Antik Yunan ve Roma kaynaklı eserlerde (resim, heykel, kabartma) mitolojik öğeleri tespit eder.
5 Yunan Mitolojisinin kaynaklarını, Evren ve Tanrıların Yaratılışı ile ilgili orijin mitosları tanımlar.



Yok



Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Mit ne demektir? İlk hafta felsefe-din ve mitoloji üzerine bir genel çerçeve çizilecektir. Toplumlar dünyayı ve kökenlerini nasıl düşünürler? Doğu ve Batı mitolojilerinde tanrı-insan ve doğa ilişkileri nasıl anlamlandırır?
2 Mitolojiler kendilerini simge, sembol ve alegorilerle ifade ederler. Felsefe ve sanatta sembol ne demektir? Dil ve simge ilişkisi sanat yapıtlarına nasıl yansır? İnsan-Doğa ilişkisi dünya mitolojilerinin en önemli yönlerinden biridir.
3 Metafor-Metonomi ne demektir? Dil ve temsil ilişkisi nasıl kurulur? Bu bölümde dilbilim üzerinden görselliğe metafor-alegori ve anlam ilişkisi tartışılacaktır. Alegori Latince “yerine koymak” anlamına gelmektedir. Mitler anlam oluştururken bu yer değiştirmeleri yoğun bir şekilde kullanırlar.
4 Dünyanın en bilinen ve yaygın mitolojisi, Batı modernliğinin kökeni olması nedeniyle Yunan mitolojisidir. Özellikle 15. yüzyıldan sonra Yunan mitolojisi Herkül'den Eros'a ve Nike neredeyse modernlik sürecini belirleyecektir. Bu bölüm Yunan mitolojisini diğer mitolojilerle karşılaştırarark anlatmayı hedefliyor.
5 Platon ve Aristo'nun sanat anlayışı nedir? Mimesis ve İdealar kuramı ne anlama geliyor. Bu bölüm başta mimari, heykel ve tiyatro üzerinden mitolojinin nasıl yorumlandığını tartışacak. Titanlar, Zeus, Prometheus figürleri ve sanat ilişkisi nasıl kuruldu? Kronos, Titan, Herkül, İkarus, Eros, Sisypos, Prometheus gibi önemli mitolojik figürlerin karşılaştırılmalı anlatılması ve sanat yapıtlarına yansıması.
6 15. yüzyıldan itibaren gelişen Rönesans estetiğiyle Hıristiyanlık da mitolojik öğeleri sanata ve kilise estetiğine dahil etmeye başlamıştır. Bu bölüm Rönesans hareketi çerçevesinde Hristiyanlık ikonografisi ve mitoloji ilişkisine odaklanacak.
7 Temel üslüplar: Klasik, Gotik, Barok ve Rokoko. Gotik üslup ve ikonografi. İsa ve temsilleri. Gotik formun diğer formlarla ilişkisi ve çatışkıları. Gotik günümüzde hangi formlarda yaşıyor?
8 Vize
9 İkon ve ikonografi nedir? Özellikle Doğu-Batı mitolojisi ve Hristiyanlık anlayışının mimari, heykel ve resime yansımaları. Tersten perspektif nedir? İkona-Minyatür resim geleneğinin perspektifin icadıyla birlikte dönüşümü.
10 Yapıt analizleri-1: Mitolojilerin sanat üzerindeki izdüşümlerini Giotto, Masaccio ve mimari üzerindeki örnekler üzerinden analizi. Rönesans ve perspektifin gelişimi. Resmin baskın hale gelmesi ve ön-rönesans.
11 Yapıt analizleri-2: Da Vinci, Boticelli, Raphael'den Brueghel ve Rembrant'a ve modernizmin yapıtlarına mitoloji sanat yapıtlarında nasıl dönüşüme uğramış? Yapıtlar üzerinden geçmişe dönük bir analiz yapılmaya çalışılacak.
12 Popüler kültürde mitoloji nasıl işliyor? Bilim kurgudan, çizgiromana Batman'dan Süperman'a ve sinemaya mitik unsurlar nasıl ikonografiye dönüşüyor.
13 Dersin bu haftasında çağımıza bakarak günümüz mitolojilerini, Roland Barthes'in deyimiyle “çağdaş Mitolojileri” anlamaya çalışacağız.
14 Genel tekrar
15 Final



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 14 14
Final Sınavı 1 14 14
Soru-Yanıt 14 1 14
Bireysel Çalışma 7 7 49
Okuma 7 2 14
Toplam İş Yükü (saat) 105

ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek