GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
TMR Türkçe Hazırlık Ders 0 0 0.00 0.00

Lisans



Öğrencilere yerleştikleri Türkçe bölümler için gerekli olan Türkçe dil yeterliği kazandıracak, Türkçe hazırlık derslerinin verilmesi.


Dr. Öğr. Üyesi Merve Suroğlu Sofu, Öğr. Gör. Levent Emre Bilgin, Öğr. Gör. Nevbahar Kocakaplan, Öğr. Gör. Rabia Demirkol, Öğr. Gör. Seda Nur Temel


1 "Öğrenci: Bir kişiyle tanışabilir. Adını, soyadını, ülkesini söyleyebilir. Adını harf harf telaffuz edebilir. Harfleri tanıyabilir. Nesneleri ve kişileri sorabilir. Nesnelerin yerini sorabilir ve söyleyebilir. "
2 Kendimi tanıtabilir. Yaşadığı yere (evime, yurduma) ilişkin bilgiler (adres, telefon numarası vb.) verebilir. Sayıları, fiyatları, telefon numaralarını anlayabilir ve söyleyebilir. Otel kayıt formu gibi belgeleri doldurabilir. Kendini tanıtabilir. Kısa ve basit metinlerdeki temel bilgileri anlayabilir.
3 Günlük konularda basit ve net soruları anlayabilir, konuşmayı başlatabilir. Bir şeyi rica edebilir, izin alabilir ve başkalarının ricalarını yerine getirebilir. Günlük hayatta neler yaptığına ilişkin bilgiler verebilir. İsteklerini söyleyebilir. Temel ihtiyaçları için alışveriş yapabilir. Biriyle ne yapacağına ve nereye gitmek isteyeceğine ilişkin görüşebilir, buluşma yerini ve saatini kararlaştırabilir.
4 Aile, arkadaşlar, tanıdık kişiler ile ilgili kelimeleri ifadeleri anlayabilir. Kişilere kimleri tanıdıkları ve sahip oldukları şeylere ilişkin sorular sorabilir ve yanıtlayabilir. Arkadaşlarına ailelerini, ülkelerini ve anadillerini sorabilir.
5 Zamanla ilgili ifadeleri (saat, gün, ay ve yıl) anlayabilir ve kullanabilir. Kısa ve basit metinlerdeki temel bilgileri anlayabilir.( film, konser afişi vb.) Birisine nerede olduğuna, nerede buluşacağına ilişkin kısa bir not yazabilir.

Birinci Öğretim



Yok


A1-A2-B1-B2-C1-C2 seviyelerinin kapsadığı dil becerilerinin edinilmesi


Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 "Alfabe, sayılar, günler, aylar, mevsimler, günlük ifadeler, tanışma, neredesin, ne iş yapıyorsun, sınıf dili. Tanışma, selamlaşma - dilekler Dil Bilgisi: Bu/Şu/O/ Kim/Ne? Burası/Şurası/Orası neresi? Çoğul Eki (-lAr) Soru Eki (mI)"
2 bir önceki ders tekrarı
3 Kendimi tanıtabilir. Yaşadığı yere (evime, yurduma) ilişkin bilgiler (adres, telefon numarası vb.) verebilir. Sayıları, fiyatları, telefon numaralarını anlayabilir ve söyleyebilir. Otel kayıt formu gibi belgeleri doldurabilir. Kendini tanıtabilir. Kısa ve basit metinlerdeki temel bilgileri anlayabilir.
4 bir önceki ders tekrarı
5 Günlük konularda basit ve net soruları anlayabilir, konuşmayı başlatabilir. Bir şeyi rica edebilir, izin alabilir ve başkalarının ricalarını yerine getirebilir. Günlük hayatta neler yaptığına ilişkin bilgiler verebilir. İsteklerini söyleyebilir. Temel ihtiyaçları için alışveriş yapabilir. Biriyle ne yapacağına ve nereye gitmek isteyeceğine ilişkin görüşebilir, buluşma yerini ve saatini kararlaştırabilir.
6 bir önceki ders tekrarı
7 Aile, arkadaşlar, tanıdık kişiler ile ilgili kelimeleri ifadeleri anlayabilir. Kişilere kimleri tanıdıkları ve sahip oldukları şeylere ilişkin sorular sorabilir ve yanıtlayabilir. Arkadaşlarına ailelerini, ülkelerini ve anadillerini sorabilir.
8 ara sınav
9 Zamanla ilgili ifadeleri (saat, gün, ay ve yıl) anlayabilir ve kullanabilir. Kısa ve basit metinlerdeki temel bilgileri anlayabilir.( film, konser afişi vb.) Birisine nerede olduğuna, nerede buluşacağına ilişkin kısa bir not yazabilir.
10 bir önceki ders tekrarı
11 Bir olayın zamana bağlı akışını verebilmek için tümcelerimde “önce”, “sonra”, “daha sonra” sözcüklerini ve zaman ifadelerini kullanabilir. Kendi ve başkalarının geçmişi hakkında soru sorabilir ve yanıtlayabilir. Yaşam öyküsü anlatımında kullanılan basit eylemleri hatırlayabilir ve kullanabilir. Yapmak istediklerini –mAk istemek yapısıyla ifade edebilir. Yapmakta olduğu eylemlerin süresini –DIr yapısını kullanarak ifade edebilir.
12 bir önceki ders tekrarı
13 Bir olayın zamana bağlı akışını verebilmek için tümcelerimde “önce”, “sonra”, “daha sonra” sözcüklerini ve zaman ifadelerini kullanabilir. Kendi ve başkalarının geçmişi hakkında soru sorabilir ve yanıtlayabilir. Yaşam öyküsü anlatımında kullanılan basit eylemleri hatırlayabilir ve kullanabilir. Yapmak istediklerini –mAk istemek yapısıyla ifade edebilir. Yapmakta olduğu eylemlerin süresini –DIr yapısını kullanarak ifade edebilir.
14 bir önceki ders tekrarı
15 final

A1-A2-B1-B2-C1-C2 Seviyelerinde Yeni Uluslararası Öğrenciler için Türkçe Kitabı



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü (saat) 2

ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek