GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
GET02002 Uygarlık Tarihi Seçmeli Ders Grubu 3 6 5.00 3.00

Lisans


Türkçe


İnsan oğlunun yaşamını idame ettirmek için verdiği mücadeleler sonucu meydana getirdiği uygarlıkları kronolojik olarak inceleyerek, insanlık tarihini ve geçirdiği süreçleri akademik olarak incelemek.


Öğretim görevlisi Fatih Yurttaş


1 Uygarlık kavramını öğrenir.
2 Mısır ve Mezopotamya ve Anadolu Uygarlıklarını karşılaştırma yeteneği kazanır.
3 Çin ve Hint uygarlıkları gibi Uzakdoğu uygarlıklarını tanımlayabilir.
4 Antik Yunan ve Roma Uygarlıkları arasındaki ilişkileri kavrayabilir.
5 Batı Uygarlığının kökenlerini tanıyabilir.

Birinci Öğretim


yok


yok


Dünya Tarihi için; gezegenin tarihi olarak bakıldığında milyonlarca yıldan, insan tarihinden söz edildiğinde binlerce yıldan, uygarlık tarihi olarak değerlendirildiğinde altı bin yıldan söz ediyoruz. Uygarlık tarihi, gezegenin tarihi ve insanın tarihi ile birlikte ele alındığında kısa; salt uygarlık tarihi olarak değerlendirildiğinde ise uzun bir tarihe sahip. Bu uzun, altı bin yıllık uygarlık tarihi içinde çok farklı uygarlıklar, uygarlık öbekleri/ havzaları, tür ya da modelleri gelişmiştir. Mezopotamya, Mısır, Yunan, Çin, Hint uygarlıkları gibi birçok uygarlığı ilk ağızda zikredebiliriz. Uygarlık tarihi çeşitli sınıflamalara göre sayısı bir kaç düzineyi bulan bir çeşitliliğe, zenginliğe sahiptir. Dersimizde bütün bu süreçler hakkında temel bilgiler verilecektir.


Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 UYGARLIK NEDİR? Uygarlık kavramının anlamı ve uygarlıkların günümüze katkıları ders notları ile slaytlar eşliğinde soru cevaplar ile anlatım Uygarlık Kavramının Gelişimi Uygarlık Tanımının Kavranmasındaki Güçlükler Kültür ve Uygarlık Uygarlığın Tanımı tanımları hakkında düşünmek
2 UYGARLIK TARİHİ NEDEN ÖNEMLİ? Hazırlanan ders çıktıları slaytlar ile soru cevap şeklinde işlenecektir. Uygarlık Tarihi ve Modern Uygarlık Uygarlık Tarihi, Modern Dünya ve Sosyal Bilimler Sosyolojinin Zamanı ve Tarihin Zamanı Toplumlar ve Uygarlıkla Arası Karşılaşmalar Modernleşme, Batılılaşma, Yenileşme: Türk Modernleşmesini Kavramak Modernlik ve Yeni Aidiyetlerin Yükselişi Uygarlık Tarihi ve Türkiye soruları üzerine düşünmek.
3 ARNOLD TOYNBEE VE UYGARLIK TARİHİ Ders notları ve slayt destekli ders anlatımı Uygarlıkların Doğuşu ve Sınıflandırılması Uygarlıkların Büyümesi Uygarlıkların Çöküşü Evrensel Devletler Eleştir hakkında düşünmek.
4 FERNAND BRAUDEL VE UYGARLIK TARİHİ ders çıktıları ve slaytlar eşliğinde soru cevap Fernand Braudel, Tarih Çalışmalarında Yenilenme Geçmiş Şimdiyi Açıklar: Şimdinin Bilimi Olarak Tarih Kısa Zaman, Devrevi Tarih, Uzun Süre ve Yapı Yeni Tarih ve Uygarlık Tarihi Uygarlık Tarihi Ve Sosyal Bilimler Eleştiri. hakkında düşünme.
5 UYGARLIK TARİHİ NASIL OKUNMALI? ders çıktıları ve slaytlar eşliğinde konu anlatımı Toplumlar Arası Karşılaşmalar Batı ve Ötekiler XIX. Asır: Modern Uygarlığın Kendini Tanımlaması, hakkında araştırma
6 NEOLİTİK DÖNEMDEN UYGARLIĞA İLK ADIM MEZOPOTAMYA Ders çıktıları ve slaytlar eşliğinde ders anlatımı Neolitik Dönem-Neolitik Devrim Yerleşik Tarım-Şehir Devrimi Sümer Uygarlığı ve Din, hakkında araştırma
7 ANADOLU UYGARLIKLARI Ders çıktıları ve slaytlar eşliğinde konu anlatımı Anadolu’nun Fiziki İmkânları Göç Hareketleri ve Anadolu Toplumların ve Uygarlıkların Karşılaşma Bölgesi Olarak Anadolu, hakkında bilgi edinme
8 MISIR UYGARLIĞI Ders anlatımı Tarım ve Uygarlık Coğrafya’nın Meydan Okuması ve İmkânı: Mısır Uygarlığı Uygarlık Başlangıcı ve Mısır Mısır Uygarlığı: Siyasi Tarih Mısır Uygarlığının Özellikleri, hakkında bilgi edinme.
9 YUNAN UYGARLIĞI ders anlatımı Yunan Coğrafyası Denizin İmkânları Eski Çağ Yunan Tecrübesi Yunan Uygarlığı’nın Özellikleri, hakkında bilgi.
10 HİTİT UYGARLIĞI Ders anlatımı Coğrafyanın İmkânları Hititler ve Anadolu Uygarlığı Hitit Siyasetinin Yönelimleri Çok Dilli ve Çok Dinli Uygarlık. hakkında bilgi edinmek.
11 ROMA UYGARLIĞI Ders anlatımı Yunan Mirası Roma: Şehir, Monarşi, Cumhuriyet ve İmparatorluk Yunan-Roma: Süreklilikler ve Farklılıklar Roma’nın Sınırlılığı, hakkında araştırma yapmak.
12 ORTA ÇAĞ AVRUPASI Ders anlatımı Orta Çağ: Kuzeyli Halkların Baskısı ve Batı’ya Katılmaları Feodalizm, Toplumsal Sınıflar ve Kurumlar Rönesans Dönemi, hakkında araştırma yapmak.
13 MODERN UYGARLIĞIN DOĞUŞU Ders anlatımı Orta Çağ’dan Çıkış: Coğrafi Keşifler Orta Çağ Düzeninin Çözülüşü, hakkında araştırma yapmak
14 MODERN UYGARLIK Ders anlatımı Modern Uygarlığın Yaratıcı Öznesi Olarak Burjuva Sınıfı Modern Uygarlık, Modern Bilim Aydınlanma Dönemi Düşüncesi ve Sonuçları Endüstri Devrimi, hakkında araştırma yapmak.

Fernand Braudel, Uygarlıkların Grameri, Fernand Braudel, Tarih Üzerine Yazılar, Gulbenkian Komisyonu, Sosyal, Bilimleri Açın, çev. Şirin Tekeli, Theodor Adorno, Max Horkheimer, Sosyolojik Açılımlar, Charles Freeman, Mısır, Yunan, Roma, Antik Akdeniz Uygarlıkları, Arnold Toynbee, Tarih Bilinci, Baykan Sezer, Asya Tarihinde Su Boyu Ovaları ve Bozkır Uygarlıkları,



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 10 10
Final Sınavı 1 10 10
Bütünleme Sınavı 1 10 10
Derse Katılım 1 10 10
Soru-Yanıt 1 35 35
Bireysel Çalışma 1 10 10
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 10 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10 10
Performans 1 10 10
Toplam İş Yükü (saat) 115

ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek