GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
EMIM333 Taşıyıcı Sistem Tasarımı Ders 3 5 6.00 3.00

Lisans



Bu dersin amacı farklı taşıyıcı sistemlerin davranışlarını belirtme.


Prof. Dr. Tevfik Naci YÜCEFER


1 Taşıyıcı sistemlerin davranışlarını tanımlama.
2 Deprem kuvvetlerini tanımlama
3 Farklı taşıyıcı sistemler ile yapı tasarım sistemlerini gösterme.
4 Deprem yönetmeliğine uygun yapı tasarlama kriterlerini belirtme.

Birinci Öğretim



Yok


Taşıyıcı sistemin tanımı, yapı malzemeler i, yapıya etkiyen yükler; sistemi oluşturan yapı elemanları, stabilitenin sağlanması, çelik, betonarme, prefabrike, ahşap yapı tasarımı.


Hafta Teorik Uygulama [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Genel Açıklamalar, Semboller, Birimler Taşıyıcı sistemlerin tarihsel gelişimi, yapı malzemeleri ve özellikleri, yükler ve taşıyıcı sistem üzerindeki etkileri
2 Taşıyıcı sistemler, Taşıyıcı sistem tanımı Betonarme taşıyıcı sistem tasarımı, Ahşap yapı tasarımı, Çelik taşıyıcı sistem tasarımı, Yığma taşıyıcı sistem tasarımının anlatılması ve detaylarının açıklanması
3 Taşıyıcı sistemlere etki eden yükler; yapısal malzemeler ve yükler, yanal yüklerin (deprem, rüzgar) temel etkileri ve düşey (yerçekimi) yüklerin etkileri anlatılacaktır.
4 Taşıyıcı sistem malzemeleri; Betonarme taşıyıcı sistem tasarımı, Ahşap yapı tasarımı, Çelik taşıyıcı sistem tasarımı, Yığma taşıyıcı sistem tasarımının anlatılması ve detaylarının açıklanması
5 Temel gerilme durumları
6 Taşıyıcı sistem elemanları; Betonarme taşıyıcı sistem tasarımı, Ahşap yapı tasarımı, Çelik taşıyıcı sistem tasarımı, Yığma taşıyıcı sistem tasarımının anlatılması ve detaylarının açıklanması
7 Taşıyıcı sistem için temel koşullar
8 Ara sınav
9 Kirişler; Betonarme taşıyıcı sistem tasarımı ve Kiriş ölçütleri, Çelik taşıyıcı sistem tasarımında kirişler anlatılacaktır.
10 Çerçeve Sistemler; Çerçeve sistemli yüksek yapılar ve bunların yapısal davranış ilkeleri (kiriş, kolon, çerçeve) anlatılacaktır.
11 Düzlemsel Sistemler; Geniş açıklıklı sistemlere giriş - Uzay kafes sistemler, uzay kafeslerin çeşitli yükleme durumlarına karşı yapısal tasarım ölçütleri ve uygulamaları anlatılacaktır.
12 Köprüler; Yapı malzemesi ve yapım sistemine göre köprülerin anlatılması ve sınıflandırılması yapılacaktır. Kablo sistemlerin tasarım ve uygulama prensipleri açıklanacaktır.
13 Yüksek yapılar; Yüksek yapıların tarihsel gelişimi, yapısal malzemeler ve yükler, yanal yüklerin (deprem, rüzgar) temel etkileri ve düşey (yerçekimi) yükler, Çerçeve sistemli yüksek yapılar ve bunların yapısal davranış ilkeleri, özel sistemler ve bunların yapısal davranış ilkeleri anlatılacaktır. Salınım kontrolü, izolatörler açıklanacaktır.
14 Genel değerlendirme; Dönem boyunca işlenen konuların tekrarı ve öğrenci sorularının cevaplanması
15 Final



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 3 3
Final Sınavı 1 3 3
Soru-Yanıt 13 2 26
Bireysel Çalışma 13 5 65
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 7 4 28
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 5 4 20
Toplam İş Yükü (saat) 145

ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek