GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
EMIM323 Mimarlık Teorisi Ders 3 5 6.00 3.00

Lisans



Öğrencilere tasarım alanında yol gösterici olan çeşitli kuramların farkında olmasını sağlamak. Tasarımda kuramın yerini ve önemini öğretmek. Kuram-Uygulama-Araştırma/eğitim ilişkisini kavratmak.


Dr. Öğr. Üyesi Pelin YİĞİT


1 Mimarlık alanındaki kavram, düşünce ve uygulamalar hakkında araştırma yapar, analiz eder, örneklerden yararlanır ve bilimsel yöntemlere dayalı çözüm üretir.
2 Mimarlığa dair metinleri yorumlama ve üzerine tartışma becerisine sahip olmak ve eleştirel bir bakış açısıyla olguları sosyal ve etik bir açılardan değerlendirebilmek.

Birinci Öğretim



Yok


Mimari tasarıma etki eden ve farklı disiplinler, bu disiplinlerden mimari tasarımı yönlendiren sosyal ve kültürel, davranışsal kuramlar, mahremiyet, teritoryal alan, kişisel-sosyal alan kuramları, bilgi kuramı, tasarım yaklaşımları ve modelleri, tasarımda bilgi ve mimarın rolü, katılım kuramı, özel kişiler için tasarım: çocuk ve yaşlılar.


Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Giriş ve Genel Bakış: Ele alınacak konular, çalışma tablosu Mimarlık kavramı ve Mimarlık teorisinin tanımının yapılması
2 Kavramlar: kuram, tasarım, uygulama, mimari, mekansal ilişkiler Vitruvius'un üç temel tasarım ilkesi olarak UTİLİTAS, FİRMİTAS, VENUSTAS kavramları üzerine anlatım yapılacaktır.
3 MİMARLIK ÜZERİNE 10 KİTAP irdelenerek mimarlığın topluma etkileri açıklanacaktır, Mimarın amacı Aristotales, Vitruvius ve Alberti gibi düşünürlerin fikirleri üzerinden anlatılacaktır. Mimarinin kente kattıkları irdelenecektir.
4 Marc-Antoine Laugier 1755 tarihli “Mimarlık Üzerine Denemesi” eseri üzerinden mimarlık ele alınacaktır. İlkel kulübeyi mimarlığın doğal, orijinal modeli ve dekorasyondan mahrum salt konstrüksiyonun temsili olarak ele alarak sekülerleştirmesi üzerine konuşulacaktır.
5 John Ruskin: Arts and Crafts akımı tartışılacaktır. The Seven Lamps of Architecture kitabında mimarinin ilkelerinin doğruluk, güç, güzellik, hayat, bellek ve itaat olduğunu söylemektedir. Kitap üzerinden mimarın görüşleri ve mimarlığa etkileri irdelenecektir
6 Mimarlıkta Fütürizm akımı anlatılacaktır. Sant’Elia, Chiattone ve Marinetti’nin de katkılarıyla yayınlanan “Fütürist Mimarlığın Manifestosu” incelenecektir. Manifestonun içeriğine değinilerek akımın ilkeleri anlatılacaktır.
7 Modernizm akımının doğuşu, Modernizmin temel ilkeleri açıklanacaktır. Louis Henry Sullivan, Adolf Loss gibi mimarların görüşlerine yer verilecektir.
8 Ara sınav
9 Bauhaus akımı anlatılacaktır. Bauhaus öğretisinin ortaya çıkışı, ilkeleri, öncüleri işlenecektir. Hareketin kurucusu Walter Gropius'un fikirleri anlatılacaktır.
10 Le Corbusier, mimari görüşleri, işlevselcilik anlayışı anlatılacaktır. Bir Mimarlığa Doğru kitabı üzerinden mimarın yaklaşımları incelenecektir. Oransal geometri ile form ve işlev arasındaki birebir ilişki-Estetik kavramı
11 Modern Mimarlık, Yirminci yüzyıl mimarlığının oluşumunu, insanlık tarihiyle birlikte gelişen mimarlığın sürekliliği incelenecektir. Çağımızda mimarlığa, ürettikleri teoriler ve yarattıkları eserlerle yenilikler getirmiş olan isimlere değinilecektir. Frank Lloyd Wright, Ludwig Mies van der Rohe, Bruno Zevi, Louis L.Kahn, Robert Venturi...
12 Öğrenci dönem makale sunumları
13 Öğrenci dönem makale sunumları
14 Öğrenci dönem makale sunumları
15 Final



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
Derse Katılım 13 3 39
Tartışma 1 3 3
Makale Yazma 1 15 15
Bireysel Çalışma 1 10 10
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 15 15
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 15 15
Performans 13 3 39
Toplam İş Yükü (saat) 140

ÖÇ 1
ÖÇ 2
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek