GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
OTTR261 Karşılaştırmalı Mutfak Kültürleri Seçmeli Ders Grubu 2 3 4.00 2.00

Önlisans



Bu dersin amacı mutfak kültürü bilgisi vermek, dünya mutfaklarındaki yemek ve pişirme teknikleri üzerindeki kültürel unsurların etkisini belirlemek ve bunları karşılaştırılarak farklılıkların oluştuğu unsurları öğretmektir.


Öğr. Gör. Hümeyra DEMİR


1 İleri mutfak kültürünün ne olduğunu, bunu oluşturan etkileri, bu etkilerin gücünü ve bu gücün hangi koşullarda değiştiğini görür.
2 Dünya mutfaklarından örnekleri, bu mutfaklarda kullanılan pişirme tekniklerini ve mutfak kültürlerini görür
3 Farklı mutfak kültürlerinin karşılaştırılmasını öğrenir.
4 Farkı mutfak kültürleri sayesinde gastronomi turizminde yapılacak yenilikler öğrenilir.

Birinci Öğretim


ön koşul yoktur


-


Öğrenciler coğrafya, iklim, ekonomi, siyasal tarih ve kültür perspektiflerinden farklı mutfak kültürlerini inceler. Dünyanın çeşitli bölgelerindeki mutfakları karşılaştırır, aralarındaki benzerlik ve farklılıkların oluşmasında coğrafya ve tarihin etken rollerini anlar ve değerlendirir.


Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Kültür nedir? teorik bilgi Gabaccia D.C. 1998, We Are What We Eat Ethnic Food and the Making of Americans, Harvard University Press Cambridge, Massachusetts London, England
2 Yemek kültürü nedir? teorik bilgi Gabaccia D.C. 1998, We Are What We Eat Ethnic Food and the Making of Americans, Harvard University Press Cambridge, Massachusetts London, England
3 Mutfak kültürü nedir? teorik bilgi Gabaccia D.C. 1998, We Are What We Eat Ethnic Food and the Making of Americans, Harvard University Press Cambridge, Massachusetts London, England
4 Dünyadaki mutfak kültürleri teorik bilgi Gabaccia D.C. 1998, We Are What We Eat Ethnic Food and the Making of Americans, Harvard University Press Cambridge, Massachusetts London, England
5 Mutfak kültürlerini etkileyen faktörler teorik bilgi Gabaccia D.C. 1998, We Are What We Eat Ethnic Food and the Making of Americans, Harvard University Press Cambridge, Massachusetts London, England
6 Uzakdoğu mutfak kültürü Teorik Bilgi * Gabaccia D.C. 1998, We Are What We Eat Ethnic Food and the Making of Americans, Harvard University Press Cambridge, Massachusetts London, England * Brittin, H.C. 2011, The Food and Culture Around the World Handbook, Pearson Education, New Jersey
7 Orta doğu mutfak kültürü Teorik Bilgi * Gabaccia D.C. 1998, We Are What We Eat Ethnic Food and the Making of Americans, Harvard University Press Cambridge, Massachusetts London, England * Brittin, H.C. 2011, The Food and Culture Around the World Handbook, Pearson Education, New Jersey
8 ARA SINAV / VİZE SINAVI
9 Avrupa mutfak kültürü Teorik Bilgi * Gabaccia D.C. 1998, We Are What We Eat Ethnic Food and the Making of Americans, Harvard University Press Cambridge, Massachusetts London, England * Brittin, H.C. 2011, The Food and Culture Around the World Handbook, Pearson Education, New Jersey
10 Amerikan mutfak kültürü Teorik Bilgi * Gabaccia D.C. 1998, We Are What We Eat Ethnic Food and the Making of Americans, Harvard University Press Cambridge, Massachusetts London, England * Brittin, H.C. 2011, The Food and Culture Around the World Handbook, Pearson Education, New Jersey
11 Mutfak kültürünün karşılaştırılması Teorik Bilgi -
12 Mutfak kültürünün karşılaştırılması Teorik Bilgi , Grup Çalışması -
13 Mutfak kültürünün karşılaştırılması Teorik Bilgi , Grup Çalışması -
14 Mutfak kültürünün karşılaştırılması Teorik Bilgi , Grup Çalışması -
15 Final Sınavı - -

Ders notları ve İlişkili akademik makaleler kullanılacak .



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

-


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 25 25
Final Sınavı 1 40 40
Tartışma 1 15 15
Soru-Yanıt 1 20 20
Toplam İş Yükü (saat) 100

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 1 1 3 4 1 1 1 1 4 1 5 1 1 3
ÖÇ 2 1 1 2 3 1 1 1 1 3 1 5 1 1 3
ÖÇ 3 1 1 2 3 1 1 1 1 3 1 5 1 1 3
ÖÇ 4 1 1 2 3 1 1 1 1 3 1 5 1 1 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek