GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
OOTO274 Hareket Sistemleri Ders 2 4 4.00 2.00

Önlisans


Türkçe


Araçlarda şasi ve karoserinin temel görevlerini, önemini, farklı şasi yapılarını ve özelliklerini kavrayabilme, Ön ve arka askı donanımlarını ve elemanlarını tanıyabilme, hareket ve tork iletim şekilleri ile bu elemanların çalışmalarını kavrayabilme. Şasi, karoseri ve askı donanımlarının diğer hareket kontrol sistemleri ile ilişkilendirebilme, Direksiyon sistemi ile ön düzen geometrisini ilişkilendirebilme, geometrik ve fiziksel analizini yapabilme. Direksiyon sistemi elemanlarını tanıyabilme, Farklı süspansiyon sistemlerini tanıyabilme. Süspansiyon sistemlerinin farklı askı donanımları ile yapısal bağlarını ve özelliklerini kavrayabilme. Körüklü, hidrolik takviyeli sistemlerini tanıyabilme ve kullanım alanları ile amaçlarını kavrayabilme.


Öğr. Gör. Medeni SÖMER


1 Direksiyon sistemi ile ön düzen geometrisini ilişkilendirebilme, geometrik ve fiziksel analizini yapabilme
2 Direksiyon sistemi elemanlarını tanıyabilme,
3 Farklı süspansiyon sistemlerini tanıyabilme
4 Süspansiyon sistemlerinin farklı askı donanımları ile yapısal bağlarını ve özelliklerini kavrayabilme.

Birinci Öğretim


Ön koşul olan ders yoktur


Yok


Araçlarda şasi ve karoserinin temel görevleri ve önemi, farklı şasi yapıları ve özellikleri, şasi ve karoserinin yük dağılımı ve denge mekanizmaları, şasi ölçme ve kontrol sistemleri, şasi doğrultma kriterleri, ön ve arka askı donanımları, ve elemanları, Kamber, kaster, king pimi ve dönüş açıları, rot açıklığı ve kapalılığı, ön düzen geometrisinin fiziksel esasları, ön düzen geometrisindeki bozulmaların taşıt hareketine etkileri, düzeltilme çareleri, direksiyon sistemi ile ön düzen geometrisi ilişkisi, Direksiyon sistemleri elemanları ve farklı uygulamalar, hidrolik direksiyon, elektro-mekanik direksiyon, elektro hidrolik direksiyon, direksiyon sistemi arızaları teşhisi ve giderilme yöntemleri, Süspansiyon sistemlerinin taşıt dinamiğine etkileri, süspansiyon sistemlerinin taşıt performansına etkileri ve bu etkilerin motor performansı ile ilişkisi, Amortisörlerin işlevi, çalışma esasları, çeşitleri, farklı süspansiyon sistemleri, süspansiyon sistemlerinin farklı askı donanımları ile yapısal bağları ve özellikleri.


Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Araçlarda şasi ve karoserinin temel görevleri ve önemi, farklı şasi yapıları ve özellikleri, şasi ve karoserinin yük dağılımı ve denge mekanizmaları, şasi ölçme ve kontrol sistemleri, şasi doğrultma kriterleri, ön ve arka askı donanımları, ve elemanları.
2 Hareket ve tork iletim şekilleri ve çalışmaları, serbest askı donanımları, viraj denge çubuğu, şasi ve karoseri ve askı donanımlarının diğer hareket kontrol sistemleri ile ilişkisi.
3 Hareket ve tork iletim şekilleri ve çalışmaları, serbest askı donanımları, viraj denge çubuğu, şasi ve karoseri ve askı donanımlarının diğer hareket kontrol sistemleri ile ilişkisi.
4 Kamber, kaster, king pimi ve dönüş açıları, rot açıklığı ve kapalılığı, ön düzen geometrisinin fiziksel esasları, ön düzen geometrisindeki bozulmaların taşıt hareketine etkileri, düzeltilme çareleri, direksiyon sistemi ile ön düzen geometrisi ilişkisi.
5 Direksiyon sistemleri elemanları ve farklı uygulamalar, hidrolik direksiyon, elektro-mekanik direksiyon, elektro hidrolik direksiyon, direksiyon sistemi arızaları teşhisi ve giderilme yöntemleri.
6 Süspansiyon sistemlerinin taşıt dinamiğine etkileri, süspansiyon sistemlerinin taşıt performansına etkileri ve bu etkilerin motor performansı ile ilişkisi.
7 Süspansiyon sistemlerinin taşıt dinamiğine etkileri, süspansiyon sistemlerinin taşıt performansına etkileri ve bu etkilerin motor performansı ile ilişkisi.
8 Vize Sınavı
9 Yaprak yay ve helisel yayların yapısal özellikleri ve süspansiyon sistemimdeki işlevi.
10 Amortisörlerin işlevi, çalışma esasları, çeşitleri, farklı süspansiyon sistemleri, süspansiyon sistemlerinin farklı askı donanımları ile yapısal bağları ve özellikleri.
11 Körüklü, hidrolik takviyeli sistemler, kullanım alanları, elektronik kontrollü süspansiyon sistemleri, çalışma esasları, süspansiyon sisteminde arıza arama , teşhis koyma ve arıza giderme yöntemleri.
12 Sürtünme kavramı, çeşitleri ve frenlemenin fiziksel esasları, temel düzeyde hidrolik- pnömatik terminolojisi, klasik fren sistemi ve elemanları.
13 Merkez pompası, vestinghouse ve tekerlek silindirleri ile diğer ara elemanlar, kampanalı ve diskli fren sistemlerinin yapısı ve çalışması, kilitlemesiz fren sistemlerinin yapısı ve çalışması, motor freni şaft freni kavramaları ve çalışma mekanizmaları.
14 Merkez pompası, vestinghouse ve tekerlek silindirleri ile diğer ara elemanlar, kampanalı ve diskli fren sistemlerinin yapısı ve çalışması, kilitlemesiz fren sistemlerinin yapısı ve çalışması, motor freni şaft freni kavramaları ve çalışma mekanizmaları.

Ders Notları



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

15/30 iş günü veya staj projesi


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Quiz 1 1 1
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 18 18
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 39 39
Quiz için Bireysel Çalışma 2 20 40
Toplam İş Yükü (saat) 100

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 5 5 5 5 3 3 4
ÖÇ 2 5 5 5 5 3 3 4
ÖÇ 3 5 5 5 5 3 3 4
ÖÇ 4 5 5 5 5 3 3 4
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek