GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
OOTO163 Güç Aktarma Organları Ders 1 1 5.00 2.00

Önlisans


Türkçe


Motorlu taşıtlarda kullanılan güç aktarma organları ve bu güç aktarma organlarının arızaları, bakım ve onarımları hakkında bilgi verilmesi amaçlanmaktadır.


Öğretim Görevlisi Medeni SÖMER


1 Güç aktarma organlarının çalışma ilkelerini kavrayabilme. Temel güç aktarma organları terimlerini kavrayabilme ve mesleki teknik dil kullanabilme.
2 Taşıt karakteristikleriyle motor karakteristiklerini karşılaştırabilme, aktarma organlarına olan ihtiyacı yorumlayabilme. Güç aktarma organlarının taşıt üzerinde çalışma koşulları hakkında yorum yapabilme;
3 Kavramalar ve kavrama karakteristiklerini, Mekanik Kavrama ve Manyetik kavramayı, Hidrolik Kavramaları ve karakteristiklerini. Tork Konvertörleri ve kullanım amaçlarını kavrar, kinetiğini çözümleyebilir;
4 Vites Kutuları ve çeşitlerini öğrenir. Dişli oranlarının bulunması bilir ve vites değişim diyagramlarını çizerek analiz edebilir Senkromenç tertibatlarını ve dişli mekanizmalarını öğrenir;
5 Dişli oranlarıyla tahrik karakteristiği arasındaki ilişkiyi bilir, yorumlar ve hesaplamalarını yapar.
6 Otomatik Vites Kutularını tanır, çalışmasını öğrenir, sistemleri üzerine yorum yapabilecek düzeyde bilgi sahibi olur.
7 Planet dişli sistemi, ve kullanım alanlarını öğrenir. Sistemin çalışmasıyla ilgili temel hesaplamaları yapar.
8 Şaft ve Mafsalları tanır, kinematiğini çözer, kullanım gereğini kavrar. Diferansiyel kinetiğini ve elemanlarını tanır, çalışmasını bilir. Akslar ve diğer ara elemanları tanır ve çalışmasını öğrenir.
9 Hibrid ve elektrikli taşıtlar teknolojilerini ve bunların güç aktarma dizililkeri kavrar ve çalışmalarını öğrenir.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Taşıttaki motor ve aktarma organlarının diziliş düzeni, güç aktarma organlarının çalışma ilkeleri, güç aktarma organlarının taşıt üzerinde çalışma koşulları, kavrama sistemleri, standart ve otomatik vites kutuları, dişli oranlarının bulunması, kardan mili ve mafsalları, diferansiyel ve elemanları, akslar, hibrid ve elektrik araç çeşitleri ve aktarma organları dizilişleri, alternatif güç üretim ve aktarım yapısına sahip taşıtlarda güç aktarma sistemleri, güç aktarma sistemlerin arızaları, bakım/onarımı ve diğer ara elemanlar.


Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Teknik Kavramlar, Taşıtlardaki Motor ve Aktarma Organlarının Yerleşim Düzeni
2 Güç aktarma organlarının tanımı, çeşitleri, elemanları. Güç aktarma organlarından beklenen özellikler. Kavramalar , kavramalardan beklenen özellikler, kavrama çeşitleri. Tek diskli kavramanın çalışma prensibi, hareket iletme ve kesme konumu. Tek diskli kavramanın parçaları. Araç Hareketine Karşı Oluşan Direnç Kuvvetleri
3 Kavramanın moment iletme kapasitesi, kavrama pedalına uygulanan kuvveti azaltmak amacıyla kullanılan sistemler, diyafram yaylı kavramalar, hidrolik kumanda tertibatları. Kavrama tertibatı arızaları, arızaların belirlenmesi, arıza nedenleri ve arızaların giderilmesi. Otomobillerde kullanılan kavrama tertibatlarının teknik dokümanlardan incelenmesi. Kavrama tertibatında yapılan işlemlerin açıklanması.
4 Vites kutularının görevi tanımı ve motorlu araçlardaki kullanılma nedenleri. Vites kutusunda moment ve hız değişimlerinin sağlanması, vites kutusunda kullanılan dişliler. Kayıcı dişli tip vites kutuları, senkromeçli vites kutuları. Vites kutusunu oluşturan parçalar.
5 Senkromeçli vites kutuları, parçaları ve çalışması. Vites durumlarının incelenmesi. Vites kutusunun sağlaması gereken hız oranları. Vites değiştirme işleminde vites dişlilerinin çevresel hızlarının eşitlemesi. Mekanik vites kutularında oluşacak arızalar, arızaların belirlenmesi, arıza nedenleri ve arızaların giderilmesi.
6 Vites kutusu dişli oranlarının belirlenmesi ve hesaplamaları, güç, tork, hız ve diğer parametre hesaplamaları.
7 Otomotik vites kutularının özellikleri, otomatik vites kutularının işlevleri. Otomatik vites kutularını oluşturan ksımlar. Tork konvertörün kısımları ve çalışması. Planet dişli sistemi ve planet dişli sisteminde hız ve moment değiştirme işlemleri.
8 Vize Sınavı
9 Otomatik Vites Kutuları (Mekanik Kontrol Ünitesi) Otomatik Vites Kutuları (Elektronik Kumanda Ünitesi)
10 Şaftlar tanımı, görevi, şaftlarda kritik hız. Ünivesal mafsallar ve kayıcı birleştirmeler. Üniversal mafsallarda periyodik hız değişimleri. Üniversal mafsal ve kayıcı birleştirme arızaları.
11 Hareket iletme sistemleri ,arka köprü momenti ve absorbe edilmesi. Aksların görevi, özellikleri akslarda yapılan işlemler. Diferansiyellerin görevi, diferansiyeli oluşturan parçalar.
12 Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi, Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi Çeşitleri, Hibrid ve Elektrikli Taşıtlarda Aktarma Organları ve Hareket Kontrol Sistemleri
13 Hibrid ve Elektrikli Taşıtlarda Aktarma Organları ve Hareket Kontrol Sistemleri
14 Hibrid ve Elektrikli Taşıtlarda Aktarma Organları ve Hareket Kontrol Sistemleri
15 Final Sınavı

Motorlu Taşıtlarda Güç Aktarma Organları, R.Arslan,A.Sürmen,C.Kaplan,M.İ.Karamangil YARDIMCI KİTAPLAR: Motorlu Araçların Güç Aktarma Organları –Demir YÜCELEN Asım BETUN, Megep ders kitabı, Çeşitli otomotiv üreticilerinin hazırlamış olduğu eğitim cd'leri, Çeşitli internet sitelerinden elde edilen resim, şema, animasyon ve filmler DERS ARAÇLARI: Mekanik vites kutusu kesiti, aktarma organları elemanları (Mekanik kavrana, tork konvektör, diferansiyel dişli kutusu, kardan mili, akslar vb.) bilgisayar ve projeksiyon cihazı.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

15/30 iş günü veya staj ödevi


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Quiz 2 3 6
Derse Katılım 14 3 42
Problem Çözümü 4 3 12
Bireysel Çalışma 14 2 28
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 8 1 8
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 14 2 28
Toplam İş Yükü (saat) 126

PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
ÖÇ 1 5 3 4 3 3 3
ÖÇ 2 3 4 3 5
ÖÇ 3 5 4
ÖÇ 4 4 5 4 5
ÖÇ 5
ÖÇ 6
ÖÇ 7
ÖÇ 8
ÖÇ 9
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek