GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
ORTV155 Görüntü Düzenlemesi Ders 1 1 5.00 3.00

Önlisans


Türkçe


Görsel estetiğin bileşenlerini teorik ve uygulamalı olarak öğretmek dersin amacıdır.


Dr. Öğr. Üyesi Metin YASAN


1 Alanındaki güncel bilgiler ile temel düzeydeki kuramsal, uygulamalı bilgilere sahip olur ve alanında edindiği temel düzeydeki kuramsal, uygulamalı bilgileri aynı alanda bir ileri eğitim düzeyinde veya aynı düzeydeki bir alanda kullanabilme becerileri kazanır.
2 Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir. Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilir.
3 TV kuruluşları, prodüksiyon şirketleri ve reklam ajanslarının gerçekleştireceği değişik türdeki yapımlarda yer alabilecek donanıma sahip olur.
4 Görüntünün temel ilkelerini kavrar ve yer alacağı işlerde bu yeterliliğini kullanmaya dönük pratik beceriler geliştirir. Kamera ve ekipmanlarını tanır ve kullanabilir.
5 Değişik türdeki yapımların kurgularını ve görüntü düzenlemelerini yapmaya yönelik estetik bir bakış açısı geliştirir. Grafik Tasarım programında görsel yaratıma yönelik alacakları dersler sonucunda, görsel çözümlemeleri üretebilecekleri reklam ve grafik tasarım ofislerinde reklam kampanyalarını da başarı ile yürütebilme becerisine sahip olur.

Birinci Öğretim


Yok


Yok


Çerçeve, kompozisyon, derinlik, perspektif, aydınlatma, renk, kameralar, objektifler, kamera açıları, çekim ölçekleri gibi temel kavramlar ve kamera konumlandırılması, kamera hareketleri, çekim ölçekleri ve kuralları ve alan derinliğinin kullanımı ile etkileri üzerinde durulacaktır.


Hafta Teorik Uygulama [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Çerçeveyi bulmak Kompozisyon ilkeleri ve teknik kavramlar Filmlerdeki kullanımlarını analiz etmek.
2 imge sistemi Filmlerdeki kullanımlarını analiz etmek.
3 çok yakın plan baş planı göğüs planı bel planı diz planı boy planı genel plan omuz üstü planı Filmlerdeki kullanımlarını analiz etmek.
4 tanıtım planı öznel plan ikili plan grup planı eğik plan simgesel plan soyut plan makro planı zum planı Filmlerdeki kullanımlarını analiz etmek.
5 pan planı tilt planı kaydırma planı kaydırmalı zum planı izleme planı Stedikam planı vinç planı plan-sekans Filmlerdeki kullanımlarını analiz etmek.
6 BAKIŞ AÇISI TEKNİKLERİ Birinci Göz Silahlı Birinci Göz Nesne Birinci Gözü, Fırlatılan Cisim Birinci Gözü Kameradan Uzağa Gerilim Kameraya Doğru Gerilim Yıkılan Duvar Röntgenci Filmlerdeki kullanımlarını analiz etmek.
7 BAKIŞ AÇISI TEKNİKLERİ Karanlık Röntgenci Kaş, Maske Paravan Yansıma Geçit Gölge Siluet Öznel Kamera Filmlerdeki kullanımlarını analiz etmek.
8 Ara Sınav
9 Sinemasal Gerçekçilik Ağır Çekim, Hızlı Çekim, Karışık Çekim Görsel Uyum Görsel Uyumsuzluk Simge Parçacıklar Biyokütle Odak Bölme Filmlerdeki kullanımlarını analiz etmek.
10 Aydınlatma Renk Chroma Keying Renk Kaydırma Gözün İçinden Yolculuk Geriden Gösterim Küresel Zoom Zaman Dilimi Filmlerdeki kullanımlarını analiz etmek.
11 Yanıp Sönme Tematik Filtre, Negatif Görseller Kinetik Enerji Objektif Karışık Medya Karışık Format Kullanma Ses Tasarımı, Seslendirme CGI Sinema Filmlerdeki kullanımlarını analiz etmek.
12 Kesintisizlik Filmlerdeki kullanımlarını analiz etmek.
13 Objektif Kamera Ham Film Filmlerdeki kullanımlarını analiz etmek.
14 Çerçeve Oranı Gren, Format, Hız Renk, Kontrast ve Ton Filmlerdeki kullanımlarını analiz etmek.
15 Yıl Sonu Sınavı

Jeremy Wineyard, Sinemada Çekim Teknikleri; Gustavo Mercado, Sinemacının Gözü; Joseph Mascelli, Sinemanın 5 Temel Öğesi; David Bordwell, Kristin Thompson, Film Sanatı; James Monaco, Bir Film Nasıl Okunur



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 25 25
Final Sınavı 1 35 35
Derse Katılım 1 40 40
Takım/Grup Çalışması 1 10 10
Beyin Fırtınası 1 5 5
Bireysel Çalışma 1 10 10
Toplam İş Yükü (saat) 125

ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek