GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
ORTV153 Senaryo I Ders 1 1 5.00 3.00

Önlisans


Türkçe


Senaryonun ne olduğunun biçim ve içerik olarak kavranılması ve öğrenci tarafından uygulanabilmesi amaçlanmaktadır.


Dr. Öğr. Üyesi Metin YASAN


1 Öğrenciler alanlarındaki güncel bilgiler ile temel düzeydeki kuramsal, uygulamalı bilgilere sahip olur ve alanında edindiği temel düzeydeki kuramsal, uygulamalı bilgileri aynı alanda bir ileri eğitim düzeyinde veya aynı düzeydeki bir alanda kullanabilme becerileri kazanır.
2 Alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve becerileri yazılı ve sözlü iletişim aracılığıyla aktarabilir. Alanı ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme becerisini kazanır.
3 Öğrenciler alanıları ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir. Öğrenciler alanları ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilir.
4 Öğrenciler haber toplar yazar, röportaj yapar kurgu tekniklerini uygular, teknolojik araçları etkin kullanır. Radyo ve televizyon programı hazırlar, metin ve senaryo yazar. Fotoğraf, ses ve video dosyalarını işler, kurgu yapar.
5 Öğrenciler televizyon kuruluşları, prodüksiyon şirketleri ve reklam ajanslarının gerçekleştireceği değişik türdeki yapımlarda yer alabilecek donanıma sahip olur.

Birinci Öğretim


Ön koşul bulunmamaktadır


Dersin haftalık içeriğinin incelenerek derslere hazırlık yapılması gerekmektedir.


Bu derste senaryo, logline, sinopsis, tretman, tema, karakter, sekans, sahne, diyalog ve senaryo biçimlendirmesi üzerinde durulacaktır.


Hafta Teorik Uygulama [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Senaryo Nedir? Senaryo Senaryoya Dönüşecek Bir Fikir Bulmak Dramatik Çatışma Araştırmalarınıza daha önce film olmuş fikirlerin neler olduğunu görmek fikirlerin nasıl işlenip filme dönüşebileceğine dair bir perspektif çizebilir. Bu nedenle filmlere dair araştırmalarla fikirlerinizin önemini daha iyi kavrayabilirsiniz.
2 Tür Gerçekçilik, İnanılırlık ve Rastlantı Senaryo Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Daha önce izlemiş olunan filmlere dair yapılacak araştırmayla türe dair farkındalığın artırılmasına çalışılacaktır.
3 Logline Etkili bir logline geliştirmek Logline ve Tagline'ın Farkları İzlenilen filmlerin etkili bir logline'ını yazma ödevinin yapılması ve ekipçe dönem boyunca geliştirilecek sinopsis, tretman ve senaryosu yazılacak özgün bir fikrin logline'ın geliştirilmesi
4 Sinopsis Sinopsisin biçimsel ve içerik bağlamındaki nitelikleri İzlenecek filmlerin sinopsisleri yazılacak.
5 Tretman Tretmanın Biçimsel Çerçevesi Taslağın Tretmana Dönüşmesi ve İçerik İzlenecek filmlerin tretmanları yazılacak.
6 Açılış Sergileme Açılış ve Sergileme kavramları filmler üzerinden tartışılacak
7 Hikaye Olay Örgüsü Alt Olay Örgüsü İzlenilecek filmlerin hikaye, olay, örgüsü ve alt olay örgüleri çözümlenecek.
8 Ara Sınav Dönem içinde özgün bir fikrin, logline, sinopsis ve tretmanı geliştirilecek.
9 Tema İzlenilecek filmlerin temaları tartışılacak.
10 Karakterleştirme ve Karakter Tip ve Karakterler Karakterin Boyutları: Fizyolojik, Sosyolojik ve Psikolojik Boyutlar İzlenecek filmlerdeki tip ve karakterler tartışılacak.
11 Sekans Sahne Diyalog İzlenecek filmlerin sekans, sahne ve diyalogları incelenecek.
12 Senaryo Biçimlendirmesi Biçimlendirmenin Temel Kuralları Örnek senaryoların incelenmesi. Geliştirilen özgün fikrin logline, sinopsis ve tretmandan sonra senaryosunun biçimlendirilmesi.
13 Fiziksel Dünya (Mizansen) Mizansen ve etkili açıklamanın nasıl olduğu üzerine okuma yapılacak. İzlenecek filmlerdeki mizansenler üzerine tartışılacak.
14 Ton Tür Analiz İzlenecek filmlerin ton, tür ve analizi hakkında araştırma yapılacak. Yazılacak senaryoların ton, tür ve analizleri yapılacak.
15 Yıl Sonu Sınavı Dönem içinde özgün bir fikrin, logline, sinopsis, tretman ve senaryosu geliştirilecek.

Syd Field, Senaryo Yazımının Temelleri; Robert Edgar /John Marland / James Richards, Senaryo Yazımı; William Miller Senaryo Yazımı; John Truby, Senaryo Anatomisi; John Costello, Senaryo Yazımı; Blake Snyder, O Kediyi Kurtar; Patrick Nash, Kısa Film Senaryosu Yazmak; Robert Mckee, Öykü.



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 2 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

30 iş günü staj veya staj projesi ile tamamlanmaktadır.


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 23 23
Final Sınavı 1 40 40
Derse Katılım 1 42 42
Uygulama/Pratik 1 10 10
Takım/Grup Çalışması 1 10 10
Toplam İş Yükü (saat) 125

ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek