Ders Öğretim Planı
Dersin Kodu |
Dersin Adı |
Dersin Türü |
Yıl |
Yarıyıl |
AKTS |
Kredi |
|
|
|
0 |
0 |
0 |
0 |
Önlisans
1 |
Gastronomi bilimi, yiyecek ve İçecek üretimi, gıda kimyası ve hijyeni, mutfak sanatları ve yönetimi konularında yeterli bilgiye sahip olmak ve kuramsal bilgileri yerinde kullanabilmek. |
2 |
Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirebilmek ve karar verebilmek. |
3 |
Mutfak Sanatları ve Yönetimi alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilmek, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilmek ve öğrenmesini yönlendirebilmek |
4 |
Mutfak Sanatları ve Yönetimi ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilmek; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarabilmek |
5 |
To be able to share ideas and solutions to problems with experts and non-experts by supporting them with quantitative and qualitative data |
6 |
Mutfak Sanatları ve Yönetimine temel oluşturan gastronomi, tasarım ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanabilmek ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olmak. |
7 |
Bir yabancı dili kullanarak Mutfak Sanatları ve Yönetimi ile ilgili bilgileri izleyebilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek. |
Yok
Hafta |
Teorik |
[OgretimYontemVeTeknikleri] |
[OnHazirlik] |
1 |
Yeme-içme alışkanlıkları ve geleneklerinin gelişimi. |
Sunum ve tartışma |
|
2 |
Tarihten günümüze din, siyaset, ekonomi, teknoloji ve yeme içme ilişkisi. |
Sunum ve tartışma |
|
3 |
Coğrafya, İklim, toprak ve mevsimlerin yeme içmeye etkisi. |
Sunum ve tartışma |
|
4 |
Çiğden pişmişe yeme-içmenin ve yiyeceğin sosyal tarihi - Gıdayı etkileyen toplayıcılık ve avcılık. İlk yerleşimler ve toplumun doğuşu. |
Sunum ve tartışma |
|
5 |
Çiftçilik ile ortaya çıkan etler, süt ürünleri, tahıllar, sebzeler, meyveler, baharatlar ve lüks yiyeceklerin tarihi. |
Sunum ve tartışma |
|
6 |
Yiyecek saklama koşullarının tarihi ve toplumsal yaşama etkileri |
Sunum ve tartışma |
|
7 |
Ekmek ve Şarabın tarihi ve sembolik anlamları. |
Sunum ve tartışma |
|
8 |
Ara Sınav |
|
|
9 |
Ulusal yeme içme kültürlerinin tarih süresince gelişimi ve değişimi |
|
|
10 |
Türk mutfak gelenek ve göreneklerinin tarihi |
|
|
11 |
Ortadoğu mutfak geleneklerinin tarihi |
|
|
12 |
Avrupa mutfak geleneklerinin tarihi |
Sunum ve tartışma |
|
13 |
Tarih süresince gıdanın sanata dönüşümünün incelenmesi |
Sunum ve tartışma |
|
14 |
Dönem sonu tekrarı |
Sunum ve tartışma |
|
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri |
Adet |
Değer |
Ara Sınav |
1 |
100 |
Toplam
|
100
|
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri |
Adet |
Değer |
Final Sınavı |
1 |
100 |
Toplam
|
100
|
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri |
40
|
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri |
60
|
Etkinlikler |
Sayısı |
Süresi (saat) |
Toplam İş Yükü (saat) |
Ara Sınav |
1 |
25 |
25 |
Final Sınavı |
1 |
1 |
1 |
Proje Sunma |
1 |
25 |
25 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma |
1 |
25 |
25 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma |
1 |
25 |
25 |
Toplam İş Yükü (saat)
|
101
|
|
ÖÇ 1 |
ÖÇ 2 |
ÖÇ 3 |
ÖÇ 4 |
ÖÇ 5 |
ÖÇ 6 |
ÖÇ 7 |
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek