GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
OASC151 Yiyecek İçecek Tarihi ve Kültürü Ders 1 1 4.00 3.00

Önlisans


Türkçe


Yiyeceğin kültürel anlamlarını ve yenileceği/yenilmeyeceğini nasıl etkilediğini, öğünlerdeki değişimleri, yemek zamanlarının ve içme alışkanlıklarının eskiden günümüze nasıl değiştiğini, mutfağın evrimini ve ağırlama geleneğini öğretmek.


Öğr. Gör. Hümeyra DEMİR


1 1) Gastronomi bilimi, yiyecek ve İçecek üretimi, gıda kimyası ve hijyeni, mutfak sanatları ve yönetimi konularında yeterli bilgiye sahip olmak ve kuramsal bilgileri yerinde kullanabilmek. 2-) Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel, dokusal ve besinsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek, değerlendirebilmek ve karar verebilmek. 3-) Mutfak Sanatları ve Yönetimi alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilmek, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilmek ve öğrenmesini yönlendirebilmek. 4-) Mutfak Sanatları ve Yönetimi ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirebilmek; düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkili bir şekilde aktarabilmek 5-) Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini nicel ve nitel verilerle destekleyerek uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilmek. 6-) Mutfak Sanatları ve Yönetimine temel oluşturan gastronomi, tasarım ve işletmecilik gibi diğer disiplinlerden yararlanabilmek ve bu disiplinlere ilişkin temel bilgilere sahip olmak. 7-) Bir yabancı dili kullanarak Mutfak Sanatları ve Yönetimi ile ilgili bilgileri izleyebilmek ve meslektaşları ile iletişim kurabilmek.

Birinci Öğretim


Ön Koşul Dersi Bulunmamaktadır.


Yok


Bu derste yiyeceğin kültürel anlamlarını ve yenileceği/yenilmeyeceğini nasıl etkilediğini, öğünlerdeki değişimleri, yemek zamanlarının ve içme alışkanlıklarının eskiden günümüze nasıl değiştiğini, mutfağın evrimini ve ağırlama geleneğinin gelişimini incelemektedir.


Hafta Teorik [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 1. Yeme-içme alışkanlıkları ve geleneklerinin gelişimi. 2 Tarihten günümüze din, siyaset, ekonomi, teknoloji ve yeme içme ilişkisi. 3 Coğrafya, iklim, toprak ve mevsimlerin yeme içmeye etkisi. 4 Çiğden pişmişe yeme-içmenin ve yiyeceğin sosyal tarihi Gıdayı etkileyen toplayıcılık ve avcılık. ilk yerleşimler ve toplumun doğuşu 5 Ara Sınav I 6 Çiftçilik ile ortaya çıkan etler, süt ürünleri, tahıllar, sebzeler, meyveler, baharatlar 7 Yiyecek saklama koşullarının tarihi ve toplumsal yaşama etkileri 8 Ekmek ve şarabın tarihi ve sembolik anlamları. 9 Ulusal yeme içme kültürlerinin tarih süresince gelişimi ve değişimi 10 Ara Sınav II 11 Türk mutfak gelenek ve göreneklerinin tarihi 12 Ortadoğu mutfak geleneklerinin tarihi 13 Avrupa mutfak geleneklerinin tarihi 14 Tarih süresince gıdanın sanata dönüşümünün incelenmesi 15 Final Sınavı

Yiyecek ve İçecek Paradoksu - Murat Doğdubay, Gencay Saatci Türk Mutfağı - Nevin Halıcı



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Staj Durumu Bulunmamaktadır.


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Proje Sunma 7 14 98
Toplam İş Yükü (saat) 98

ÖÇ 1
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek