GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
OASC267 Mutfak Uygulamaları II Ders 2 3 6.00 3.00

Önlisans


Türkçe


Dersimizde öğrencilerimizin bu döneme kadar gördükleri teorik ve uygulama bilgilerinin pekiştirilmesi. Pişirme teknikleri ve Ürün kullanımı ile ilgili pratik edinme, tekniklerini geliştirme ve mutfak deneyimi kazandırmak için yapılan uygulama çalışmaları yer almaktadır.


Selçuk KARAÇAM


1 Mutfakta uyulması gereken güvenlik, hijyen ve ilk yardım kuralları hakkında bilgi sahibi olma.
2 Mutfak ekipmanlarını tanımak, kullanımları hakkında bilgi sahibi olmak ve ekipman kullanımı sırasında oluşabilecek sorunlar hakkında bilgi edinmek.
3 Bıçak kullanımı hakkında da deneyim kazanmak ve bıçak yaralanmalarına nasıl müdahale edileceğini öğrenme.
4 Proteinlerin işlenmesi, saklanma koşulları, tedarik ve pişirme teknikleri ile ilgili bilgilerin öğrenilmesi.
5 Reçetelerin okunması, reçete uygulama teknikleri ve nasıl reçete oluşturulacağının öğrenilmesi.
6 Tabak oluşturulurken porsiyon miktarının hesaplanması, tabaktaki ana ürün ve yan ürün miktarlarının nasıl ayarlanması gerektiğinin öğrenilmesi.
7 Tabak sunum tekniklerinin geliştirilmesi ve tabak sunumunun önceden nasıl tasarlandığı hakkında bilgi edinilmesi.
8 Mutfak Sanatları alanında gerek duyulan sanatsal bilgi ve becerileri profesyonel bir şekilde uygulayabilmek.
9 Mutfak Sanatları ve Yönetimi alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve grup üyesi olarak sorumluluk alabilmek.
10 Görsel düşünme becerilerine sahip olmak ve görsel kavramları etkili bir şekilde aktarabilmek.

Birinci Öğretim


YOK - Ders için ön koşul olmaması sebebiyle YOK yazılmıştır.


Yok


Dersimiz öğrencilerimizin bugüne kadar uygulamalarda görmediği temel pişirme yöntemlerini tamamlama ve ana ürün olarak kullanmadıkları diğer malzemeleri kullanma, işleme ve pişirme yöntemlerini öğretmeyi amaçlar.


Hafta Teorik Uygulama [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Mutfak uygulamaları I tekrarı. Mutfak uygulamaları I tekrarı.
2 Pişirme teknikleri. Pişirme teknikleri.
3 Kanatlıların ürün kabulü, saklama koşulları, işlenmesi ve uygulanabilecek pişirme tekniklerinin anlatımı. Pişirme tekniklerinin uygulanması.
4 Büyükbaş hayvanların ürün kabulü, saklama koşulları, işlenmesi ve uygulanabilecek pişirme tekniklerinin anlatımı. Pişirme teknikleri.
5 Küçükbaş hayvanların ürün kabulü, saklama koşulları, işlenmesi ve uygulanabilecek pişirme tekniklerinin anlatımı. Pişirme teknikleri.
6 Küçük balıkların ürün kabulü, saklama koşulları, işlenmesi ve uygulanabilecek pişirme tekniklerinin anlatımı. Pişirme teknikleri.
7 Büyük balıkların ürün kabulü, saklama koşulları, işlenmesi ve uygulanabilecek pişirme tekniklerinin anlatımı. Pişirme teknikleri.
8 Ara sınav.
9 Deniz kabuklularının ürün kabulü, saklama koşulları, işlenmesi ve uygulanabilecek pişirme tekniklerinin anlatımı. Pişirme teknikleri.
10 Deniz yumuşakçalarının ürün kabulü, saklama koşulları, işlenmesi ve uygulanabilecek pişirme tekniklerinin anlatımı. Pişirme teknikleri.
11 Av hayvanlarının ürün kabulü, saklama koşulları, işlenmesi ve uygulanabilecek pişirme tekniklerinin anlatımı. Pişirme teknikleri.
12 Stir-frying pişirme tekniğinin özellikleri, uyulması gereken önemli noktalar ve püf noktalarının anlatımı. Pişirme tekniğinin uygulanması.
13 Poşhe / Buharda pişirme tekniğinin özellikleri, uyulması gereken önemli noktalar ve püf noktalarının anlatımı. Pişirme tekniğin uygulanması.
14 Confit pişirme tekniğinin özellikleri, uyulması gereken önemli noktalar ve püf noktalarının anlatımı. Pişirme tekniğinin uygulanması.
15 Final sınavı.

Kaynak Kitaplar ve Öğretim Elemanı Ders Notları



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Uygulama/Pratik 1 80 80
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma 1 10 10
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 10 10
Okuma 1 40 40
Toplam İş Yükü (saat) 142

ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
ÖÇ 4
ÖÇ 5
ÖÇ 6
ÖÇ 7
ÖÇ 8
ÖÇ 9
ÖÇ 10
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek