GERİ DÖN

Ders Öğretim Planı


Dersin Kodu Dersin Adı Dersin Türü Yıl Yarıyıl AKTS Kredi
OIAY156 Temel EKG Ders 1 2 4.00 2.00

Önlisans


Türkçe


Dersin amacı elektrokardiyografi (EKG) çekim tekniğiyle birlikte EKG kayıtlarının yorumlanması becerisini de kazanmak ve özellikle acil kardiyolojik durumları EKG'de ayırdetmektir.


Dr. Murat Civan


1 Elektrokardiyogram (EKG veya EKG) kalbin bir fazdan diğerine geçerken oluşturduğu elektriksel aktivitesini temsil eden özel bir grafiktir. . Böylece EKG kalp atışının bir zaman-voltaj grafiğini sağlar. Ayaktan veya yatan birçok hastada, bu test klinik tanı ve yönetimin anahtar bileşenidir.
2 Normalde, kalp atışı başlatma sinyali sinüs veya sinoatriyal (SA) düğümde başlar. Bu düğüm sağ atriyumda, süperior vena cava girişinin yanında yer almaktadır. SA düğümü, otomatik olarak elektriksel uyarı veya kıvılcım benzeri sinyal üreten küçük bir özel hücreler topluluğudur ve kalbin normal pacemaker'ı olarak işlev görür. Sinüs düğümünden bu uyaran önce sağ atriyumdan sol atriyuma yayılır. Sağ ve sol atriumların elektriksel uyarımı kasılma ve aynı anda triküspit ve mitral yoluyla sağ ve sol ventriküllere valfler üzerinden kan pompalama için sinyal verir . Elektriksel uyarı daha sonra atriyoventriküler (AV) düğümdeki özel bir iletken dokuya ulaşır. Elektrik atriyumları ve ventrikülleri bağlayan, "röle" görevi gören ve interatriyal septumun dibinde bulunan AV düğümü üzerinden interventriküler septuma doğru uzanır. Üst (proksimal) kısma AV düğümü. (Bazı metinlerde, AV düğümü ve AV bağlantısı eşanlamlı olarak kullanılır.), AV bağlantısının alt (distal) kısmına ise His demeti denir. His demeti daha sonra şu iki ana dala bölünür: sağ dal uyaranı sağ ventriküle dağıtır ve sol demet dalı ise uyaranı sol ventriküle dağıtır
3 EKG, çok yönlü ve ucuz klinik testlerden biridir. Faydaları 100 yıldır dikkatle yapılmış birden fazla klinik ve deneysel çalışmalar sonucunda ortaya çıkmıştır: • Tehlikeli kardiyak elektriksel bozuklukların teşhisi için gerekli ilk klinik testtir AV'deki iletim anormallikleriyle birlikte bradi- ve taşiaritmiler. • Genellikle klinik olarak önemli mekanik ve metabolik problemler, sadece birincil değil elektriksel fonksiyon anormallikleri. Örnekler miyokardiyal iskemi / enfarktüs, elektrolit bozuklukları ve ilaç toksisitesinin yanı sıra hipertrofi ve diğer kalpte aşırı yüklenme tiplerini içerir. • Acil durumlarla ilgili tahminde bulunmanıza izin veren ipuçları sağlayabilir felaketler önlenebilir . İyi bir örnek, torsades de pointes nedeniyle ani kalp durmasından önce gelen çok uzun QT (U) paterni.

Birinci Öğretim


Ön koşulu olan ders yoktur


Yok


EKG çekim teknikleri, EKG dalgalarını tanıma, EKG yorumlama, EKG üzerinde akut miyokard iskemisini, enfarktüsü, ritim bozukluklarını, ileti bozukluklarını ve genetik anomalileri tanıma dersin temel konularını oluşturmaktadır.


Hafta Teorik Uygulama [OgretimYontemVeTeknikleri] [OnHazirlik]
1 Temel EKG 'ye giriş görsel medya
2 ekg dalgaları
3 ekg yorumlama
4 kalp ritim bozuklukları
5 kalp ritim bozuklukları
6 kalpte ileti bozuklukları
7 ekg'de miyokard enfarktüsü
8 Ara sınav
9 kalpte genetik hastalıklar ve ekg
10 sistemik hastalıkların ekg bulguları
11 Ekg alıştırmaları- miyokard enfarktüsü
12 ekg alıştırmaları- ileti bozuklukları
13 ekg alıştırmaları- ritim bozuklukları
14 EKG alıştırmaları- genetik ve sistemik hastalıklar
15 final sınavı

Goldberger’s Clinical Electrocardiography A Simplified Approach EIGHTH EDITION Ary L. Goldberger, MD, FACC , 2013



Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri Adet Değer
Ara Sınav 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri Adet Değer
Final Sınavı 1 100
Toplam 100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri 40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri 60

Yok


Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav 1 1 1
Final Sınavı 1 1 1
Derse Katılım 1 2 2
Uygulama/Pratik 1 1 1
Problem Çözümü 1 6 6
Tartışma 1 3 3
Soru-Yanıt 1 1 1
Takım/Grup Çalışması 1 6 6
Örnek Vaka İncelemesi 1 10 10
Bireysel Çalışma 1 12 12
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma 1 25 25
Okuma 2 10 20
Toplam İş Yükü (saat) 88

ÖÇ 1
ÖÇ 2
ÖÇ 3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek